Bilgi alışverişini mümkün kılan konferans serisi TED’de yer almış, mutfağa, gıdaya, sürdürülebilirliğe eğilen 3 TED konuşmasını sizin için derledik.
“Paylaşmaya değer fikirler” sloganıyla, 1984 yılından bu yana kapsamını genişleterek büyüyen ve bağımsız organizasyonlara da ilham olan konferans serisi TED’de, mutfağa ve gıdaya dair de konuşmalar var. Konuştukları alanda söz sahibi olabilecek yetkinlikteki isimlerin ilham veren fikirlerini aktardıkları bu konuşma serisinde siz de bazı ipuçları yakalayabilirsiniz.
Konuşmalar ne yazık ki İngilizce. Altyazı seçeneğini kullanarak Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz.
Dünyanın geleceğine dair tehditler gündelik yaşantının parçası hâline geldikçe, sürdürülebilir bir çevre için atık üretimini en aza indirgemek gerekiyor. “Yeşilci şef” unvanıyla tanınan Arthur Potts Dawson da mutfakta bu konuya yoğunlaşan isimlerin başında geliyor. Farkında olmasak da gıda atıkları, atık üretiminde oldukça önemli yer teşkil ediyor. Dawson’ın çıkış noktası ise şu: “Doğa asla çöp üretmez. Doğadaki her şey geri dönüşür.” Gıda atığının akıl almaz boyutlara ulaştığı geleneksel restoranları sürdürülebilir kılmak için çalışan Dawson, tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerle kurduğu restoranlarında, olası gıda ve su atıklarını da sebze-meyve üretiminde kullanıyor.
Ünlü İngiliz şef Jamie Oliver ise obezite karşıtı çalışmalarıyla öne çıkan bir şef. Jamie Oliver’a göre yaşamımızı tehdit eden birçok şeyden korkarak yaşıyoruz ama konu gıda olunca oldukça umursamaz davranıyoruz. Ne yediğimizle, yediğimizin nasıl üretildiğiyle, ne içerdiğiyle hiç ilgilenmiyoruz. Üstelik bu konuda çocuklarımıza da bir farkındalık aşılayamıyoruz ve aslında farkında olmadan onların yaşam sürelerini kısaltıyoruz.
Sürdürülebilir bitkisel ve hayvansal üretim üzerine odaklanan ünlü şeflerden biri de Dan Barber. Dan Barber, restoranında kendi çiftliğinde ürettiği ürünleri kullanıyor ve üretimlerini doğa dostu gerçekleştiriyor. Farklı uluslara ve geleneklere ait farklı tarım teknikleri deneyen, tarımsal üretimi geleneklerden köklendirmeye çalışan Barber, bu konuşmada balık avcılığına ve balığın geleceğine dair tespitlerini sıralıyor.
İlham veren fikirlere her an ihtiyaç duyuyoruz. Sizin de izleyip sevdiğiniz benzer bir konuşma var mı?