• fırın makarna

sebzeli_firin_makarna

Glisemik indeks; farklı yiyeceklerdeki aynı miktarda karbonhidratın, kan şekeri düzeyi üzerindeki farklı etkilerini ifade eden bir değerdir. Besinlerin glisemik indekslerini etkileyen birçok etmen vardır. Besinin yapısındaki nişasta türü, basit şeker içeriği, posa içeriği, meyve ve sebzenin olgunluk düzeyi, besinlerin parçalanmışlık düzeyi gibi etmenler onların glisemik indeksini etkiler. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, esmer ekmek, tam tahıllı-esmer makarna ve yoğurt gibi besinlerin düşük glisemik indeksli; beyaz ekmek, pirinç, patates ve her türlü şeker katkılı besin ise yüksek glisemik indekslidir.

Bugün size glisemik indeksi düşük bir tarif hazırladık: Sebzeli fırın makarna. Tadıyla damağınızı, renkleriyle gözünüzü okşayacak yemeğimizin yanında da mis gibi portakal şerbeti. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Sebzeli Fırın Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Soğan; kötü huylu kolesterol seviyesini düşüren, C vitamininden ve quercetinden zengin, dolayısıyla kanserden koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, kromdan zengin olduğu için kan şekeri regülasyonunu kolaylaştıran, folik asitten zengin, uyku düzenini dengeleyen, kollajen sentezini artıran, depresyondan koruyan özel bir sebzedir.
  • Mantar; düşük kalorili, bitkisel proteinden, selenyumdan, bakırdan, timinden, magnezyumdan, fosfordan ve potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını (tansiyonu) dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, Alzheimer riskini düşüren, kanserden koruyan kıymetli bir sebzedir.
  • Makarna; suyunu çektirerek pişirildiği takdirde glisemik indeksi düşük, B1 vitamininden zengin, kıymetli posa kaynağı, probiyotik bir besindir.
  • Ispanak; yapısında bulunan ve koyu yeşil rengini veren klorofil, beta-karoten, lutein ve zeaksantin ile kuvvetli antioksidan özellik taşıyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, göz sağlığını destekleyen, bitkisel demirden zengin yapısı ile dokuların oksijenlenme kabiliyetini artıran, K vitamininden zengin yapısı ile kemikleri güçlendiren bir besindir.
  • Havuç; A vitamininin bitkisel formundan zengindir ve gece körlüğünden korur, karotenoidlerden zengin yapısı ile antikanserojendir, posadan zengin yapısı ile bağırsak sağlığını korur ve güçlendirir, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur, K vitamininden zengin yapısı ile kemik erimesi riskini azaltır.Sebzeli fırın makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine bakalım birlikte:
Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 557,5 kcal
Karbonhidrat 51,8 g
Protein 17,7 g
Yağ 46,3 g
A Vitamini 940 µg
Karoten 4,3 mg
D Vitamini 11,9 µg
E Vitamini 1,75 mg
K Vitamini 177,1 µg
B1 Vitamini 0,23 mg
B2 Vitamini 0,76 mg
Niasin 5,1 mg
B5 Vitamini 2,6 mg
Biotin 25,3 µg
B6 Vitamini 0,31 mg
Folik asit 301,7µg
B12 Vitamini 0,76 µg
C Vitamini 35,6 mg
Sodyum 1170mg
Potasyum 980mg
Magnezyum 67,8 mg
Kalsiyum 288,2 mg
Fosfor 322,6 mg
Kükürt 128,6 mg
Klor 1921,5 mg
Demir 2,9 mg
Çinko 1,76mg

 

Bir de portakal şerbeti tarifimizin besin ögesi bileşimine bakalım:

 

Enerji ve Besin ögesi Miktar
Enerji 168,1 kcal
Karbonhşdrat 36,3 g
Protein 1,6 g
Yağ 0,48 g
A Vitamini 16,3 µg
E Vitamini 0,73 mg
B1 Vitamini 0,11 mg
B2 Vitamini 0,06 mg
Niasin 0,46 mg
B5 Vitamini 0,38 mg
Biotin 2,63 µg
B6 Vitamini 0,15 mg
Folik asit 32,9 µg
C Vitamini 72,7 mg
Sodyum 2,58 mg
Potasyum 266,4 mg
Magnezyum 25,1 mg
Kalsiyum 64,7 mg
Fosfor 32,6 mg
Kükürt 18,6 mg
Klor 9,05 mg
Demir 0,96 mg
Çinko 0,18 mg

 

Sebzeli Fırın Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %38’ini,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %49’unu karşılamış oluruz.

 

Sebzeli fırın makarna; antioksidanlardan zengin, bağırsak sağlığını güçlendiren, makarnanın suyunu çektirilerek pişirildiği takdirde glisemik indeksi düşük, tok tutan bir tariftir. İftar öğünü için idealdir.

Şeker hastalığınız, yani diabetiniz varsa sebzeli fırın makarnanızın yanında portakal şerbeti yerine ayran, kefir ya da maden suyu içmenizi öneririm.

 

        Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler