Gluten; buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılların yapısında bulunan depo proteindir. Bu tahıllar gluten kaynağı besinler iken kinoa, amarant, sorgum, karabuğday ve pirinç gibi besinler gluten içermeyen tahıllardır. Günümüzde glutensiz beslenme oldukça popülerdir.

Glutensiz beslenme programları normal beslenme programları ile kıyaslandığında posa içerikleri düşüktür. Çünkü, glutensiz ürünler hazırlanırken tahıl tanesinin glutenden zengin dış katmanı uzaklaştırılır, bu sırada posadan zengin kısmı da kaybolur. Bu nedenle glutensiz tarifleri sebzelerle desteklemek faydalı olacaktır.

Eğer siz de herhangi bir nedenle glutensiz beslenme programı uyguluyorsanız, glutensiz penne makarna ile hazırlayabileceğiniz, minerallerden ve posadan zengin şahane bir tarifimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz: Edirne Beyaz Peynirli Mamzana. Videolu tarifimizi izlemek için tıklayınız.

Edirne Beyaz Peynirli Mamzana Tarifinin Besin Değerleri

  • Glutensiz makarnamız; hem çölyak hastaları hem de hipotroidi, otizm, dermatitis herpetiformis, migren ve psikiyatrik hastalıkları olanlar için sağlıklı bir alternatiftir.
  • Gluten hassasiyeti olan kişiler glutensiz makarna tükettiklerinde baş ağrısından, mide ve bağırsak gazından, kabızlıktan, anemiden korunmuş olurlar.
  • Patlıcanda bulunan antosyanin adlı antioksidan madde stresin ve çevresel toksinlerin yarattığı hücresel hasardan korur.
  • Patlıcanın yapısında bulunan polifenoller özellikle; pankreas, mide, kolon, rektum, rahim ve meme kanserinden korur.
  • Kırmızı biber C vitamininden zengin yapısı ile vücuttaki iltihabi reaksiyonlardan koruyan antienflamatuar bir besindir.
  • Kırmızı biber; K vitamininden zengin oluşu ile kemik sağlığını destekleyen, potasyumdan zengin yapısı ile kalp sağlığını koruyan bir sebzedir.
  • Kırmızı biberde bulunan çeşitli biyoaktif bileşenler (kapsaisin, violaksantin, lutein, kuarsetin, luteolin) bu sebzeye antioksidan özellik kazandırır.
  • Domates likopen denen bir karotenoid içerir. Likopen içeriyor olması domatese kuvvetli bir antioksidan özellik kazandırır. Bu sayede domates; hücreleri çevresel hasardan koruyan, bağışıklığı güçlendiren, kanserden ve daha birçok kronik hastalıktan koruyan bir besin haline gelir. Domates pişirildiğinde Likopen içeriği artar.
  • C vitamininden ve folik asitten en zengin sebzelerin başında maydanoz gelir.
  • Sarımsakta bulunan allisin bu kıymetli sebzeye doğal antibiyotik özelliği kazandırır.
  • Edirne beyaz peyniri kalsiyumdan zengin kıymetli bir besindir: 
    • Kemik erimesinden korur.
    • Diyareye (ishale) iyi gelir.
    • Sindirim sistemi faaliyetini düzenler.
    • Ağız içi enfeksiyonlarından korur.
    • Mide ülserinden korur.
    • Diş çürüklerini geciktirir. Öğün sonunda ağıza alınan bir parça peynir ağız asiditesini dengeler.
    • Kan basıncını dengeler.
    • Zayıflama sürecini destekler. Peynirin yapısında bolca bulunan kalsiyum emilim yolculuğunda ince bağırsak pasajında karşılaştığı yağ molekülleri ile bağ kurar ve yağ atımını artırarak yağ emilim oranını azaltır. Konjuge linoleik asit içeriği ile yağ yakımını ve kas yapımını artırır.
    • Biyoyararlanım oranı yüksek bir protein kaynağıdır.
    • Kaliteli bir B12 vitamini kaynağıdır. Bu sayede sinir sistemini ve hafızayı güçlendirir.
    • İçerdiği dallı zincirli aminoasitler ile antrenman sonrasında yıpranan kas dokusunun onarımını ve kas yapımını güçlendirir.
    • Tiroid bezi sağlığını destekler.

 

Edirne Beyaz Peynirli Mamzana tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Besin Ögesi Miktar
Enerji 384,1 kcal
Karbonhidrat 49,6 g
Protein 5,1 g
Yağ 17,32 g
Posa 3,76 g
A vitamini 138,6 µg
E vitamini 3,06 mg
K vitamini 20,3 µg
B1 vitamini 0,08 mg
B2 vitamini 0,1 mg
Niasin 1,12 mg
B5 vitamini 0,34 mg
Biotin 2,7 µg
B6 vitamini 0,26 mg
Folik asit 53,1 µg
C vitamini 97,3 mg
Sodyum 136,9 mg
Potasyum 370,8 mg
Magnezyum 29,1 mg
Kalsiyum 118,2 mg
Fosfor 123,2 mg
Kükürt 40,8 mg
Klor 178,4 mg
Demir 1,06mg
Çinko 0,54mg

 

Edirne Beyaz Peynirli Mamzana tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %54’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %6’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %41’ini karşılamış oluruz.

 

Glutensiz makarna; çölyak (gluten enteropatisi) hastaları, dermatitis herpetiformis hastaları, şizofreni gibi psikiyatrik bozuklukları olan hastalar, ağır depresyon vakaları, otizm olguları, tiroid bezi (hipotroidi gibi) ve migren hastaları için çok faydalıdır.

Glutensiz ürünler keyfe keder kullanılmaz. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilere glutensiz beslenme önerilmez.

Edirne Beyaz Peyniri ile glutensiz makarnanın buluştuğu tarifimiz; kalsiyumdan zengin ve glutensiz oluşu ile özellikle tiroid hastaları için sağlıklı bir tariftir.

 

           Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler