• ısırgan otu

Folik asit, yani nam-ı diğer B9 vitamini, suda eriyen bir vitamindir. Kaliteli DNA yapısı, yani kaliteli bir genetik yapıya sahip olmamız, yeterli kırmızı kan hücresi üretebilmemiz, anne rahminden itibaren büyümenin normal sürecinde işlemesi ve toksik bir aminoasit olan homosisteinin kanımızdaki düzeyinin düşük seyretmesi için yeterli miktarda folik asit almamız gerekir. Folik asitin en iyi kaynakları koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı besinlerdir.

Sahur öğünleri, vücudumuzun farklı ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilen yemeklerle güzelleşir. Biz de bugün sizler için; gün boyu enerjik kalmanızı sağlarken, hafifliği sayesinde sizi rahat uyutacak , yüksek miktarda folik asit almanızı sağlayacak Bulgurlu Ot Lalangası hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

isi

Bulgurlu Ot Lalangası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Bulgur, posadan zengin yapısı ile metabolizmamızı hızlandıran ve zayıflama sürecini destekleyen kaliteli bir besindir.
  • Glisemik indeksi düşük olması ile kan şekerini dengeler, tokluk hissi yaratır.
  • Bulgur, kolesterol içermeyen bir besindir. Bunun yanında posadan zengin yapısı ile diğer besinlerle alınan kolesterolün ince bağırsaklardan emilim oranını azaltır. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarından korur.
  • Bulgur, bitkisel kaynaklı demir, folik asit, B6 vitamini, niyasin, manganez ve magnezyumdan zengin bir besindir.
  • Maydanoz; folik asit, A, C ve K vitaminlerinden zengin, ödem atımını kolaylaştıran ve toksin atımını destekleyen bir koyu yeşil yapraklı sebzedir.
  • Isırganotu; A, C, B ve K vitaminlerinden, folik asitten, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyumdan, beta-karoten, lutein, luteoksantin ve diğer karotenoidlerden zengin yapısı ile; detoksifikasyonu kolaylaştıran, vücudumuzdaki iltihabi reaksiyonlara iyi gelen, prostat ve karaciğer sağlığını destekleyen, kan basıncını ve kan şekerini dengeleyen bir koyu yeşil yapraklı sebzedir.
  • Dereotu; A ve C vitaminleri, kalsiyum ve demirden, flavonoidlerden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendiren, kalp sağlığını destekleyen, kolesterol seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olan bir koyu yeşil yapraklı sebzedir.
  • Kuzu kulağı; A, C, B vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinkodan zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendiren, üreme, göz ve cilt sağlığını destekleyen, bağırsak hareketlerini artıran, kanser riskini azaltan bir koyu yeşil yapraklı sebzedir.
  • Taze soğan, quercetin içeriği ile Koronavirüs’e karşı en güçlü silahlardan birisidir.

 

Bulgurlu Ot Lalangası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 284,2 kcal
Karbonhidrat 34,3 g
Protein 9,6 g
Yağ 12,7 g
Posa 6,2 g
A Vitamini 212,1 µg
D Vitamini 0,7 µg
E Vitamini 6,4 mg
K Vitamini 23,3 µg
B1 Vitamini 0,07 mg
B2 Vitamini 0,15 mg
B5 Vitamini 0,4 mg
Biotin 6,6 µg
B6 Vitamini 0,07 mg
Folik asit 34,4 µg
B12 Vitamini 0,4 µg
C Vitamini 37,3 mg
Sodyum 432,8 mg
Potasyum 159,4 mg
Magnezyum 16,1 mg
Kalsiyum 87 mg
Fosfor 79,4 mg
Kükürt 68,8 mg
Klor 671 mg
Demir 1,5 mg
Çinko 0,65 mg

 

Bulgurlu Ot Lalangası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %48’ini,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinmemizin %38’ini karşılamış oluruz.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerden zengin Bulgurlu ot lalangası tarifimizde kullandığımız otlar miktarı seyreltilerek gebeler tarafından tüketilebilir. Gebelere bir seferde yoğun miktarda ot vermek, otların diüretik yani idrar söktürücü özelliğinden dolayı riskli olabilir.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler