Yaşamımızı sürdürmek için vücudumuza gereken enerjiyi beslenme ile sağlıyoruz. Beslenmek için tükettiğimiz yiyecekler ise sahip oldukları besin ögeleri ile farklı kategoriler altında toplanıyorlar. Aslında dengeli beslenme dediğimiz olgu da bu kategorilerde yer alan yiyeceklerin beslenmemizdeki ağırlığını doğru ayarlamamızla ilgili. Bunun için ideal olarak, günlük enerji gereksinimimizin %50’si karbonhidratlardan, %20’si proteinlerden, %30’u ise yağlardan gelmelidir.

Günlük yağ gereksinimimizin ise %10’u çoklu doymamış yağ asitlerinden, %15’i tekli doymamış yağ asitlerinden, %5’i ise doymuş yağ asitlerinden gelmelidir. Hayvansal kaynaklı besinlerden elde edilen yağlar kolesterol içerdikleri için kontrollü tüketilmeleri gerektiğini hepimiz biliriz. Tereyağı doymuş yağ içermesine rağmen sahip olduğu E, A ve D vitaminleri ile sağlıklı bireylerin günlük beslenme örüntüsünde yerini alabilir. Bugün size tereyağına farklı bir yorum getirdiğimiz, lezzetini makarna ile pekiştirdiğimiz bir tarifimizi sunmak istiyoruz: Tonya Tereyağlı Kuymaklı Makarna. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

 

Tonya Tereyağlı Kuymaklı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Yukarıda bahsettiğim gibi günlük enerji gereksinmemizin %50’si karbonhidratlardan gelmelidir. Bunların kompleks karbonhidratlar olması da sağlığımız açısından daha faydalıdır. Makarna iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır.
  • Posadan zengin beslendiğimizde bağırsak hareketlerini hızlandırmış, bağırsak içeriğinin geçiş hızını artırmış oluruz. Bu bağlamda makarna posadan zengin bir besin olarak bağırsak hareketlerini artırır ve bizi gelecekte karşı karşıya gelme ihtimalimiz olan kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarından korur.
  • Makarna kolesterol içermeyen bir besin olmasından dolayı damar tıkanıklığı, yüksek kolesterolü olan hastalar için güvenli bir alternatiftir.
  • Çölyak hastalığınız varsa, tiroid bezi hastalığınız varsa (mesela hipotroidi) ya da gluten hassasiyetiniz varsa glutensiz makarnalarımızdan birini tercih edebilirsiniz.
  • Tereyağı, yüksek kolesterolü ve damar tıkanıklığı olan kişiler dışında herkesin beslenme programında bir miktar yer alabilir.
  • Tereyağı; A vitamini ve retinol içeren bir besin olmasından dolayı göz sağlığını destekler, yaş ile birlikte görme kaybına neden olabilen maküler dejenerasyonun oluşumunu geciktirir, çocuklarda büyümeye yardımcı olur.
  • E vitamini içeren bir besin olduğu için cilt sağlığını pekiştirir, ciltteki yaşlanma emarelerini, göz çevresinde kaz ayakları yani ince çizgilerin oluşumunu geciktirir,
  • D vitamini içeren nadir besinlerden birisidir. Bir yandan da kalsiyum içeren bir besin olduğundan kemik sağlığını güçlendirir. Kalsiyum kemik dokusuna D vitamini olmadan yerleşemediği için, mutlaka ikisi birlikte alınmalıdır.
  • Pancar, nitrik oksit sentezini artırarak dokularımızın oksijenlenme kabiliyetini artırır.

Tonya Tereyağlı Kuymaklı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Besin Ögesi Miktar
Enerji 391,7 kcal
Karbonhidrat 49,7 g
Protein 11,9 g
Yağ 15,4 g
Posa 3,67 g
A Vitamini 224,4 µg
D Vitamini 0,25µg
E Vitamini 0,75 mg
K Vitamini 48,9 µg
B1 Vitamini 0,025 mg
B2 Vitamini 0,125 mg
Niasin 0,22 mg
B5 Vitamini 0,325mg
Biotin 1,87 µg
B6 Vitamini 0,05 mg
Folik asit 28 µg
B12 Vitamini 0,5 µg
C Vitamini 7,65 mg
Sodyum 1234,3 mg
Potasyum 178,3 mg
Magnezyum 27 mg
Kalsiyum 177,6 mg
Fosfor 217,4 mg
Kükürt 71,5 mg
Klor 1242,9 mg
Demir 0,77 mg
Çinko 1,2 mg

 

Tonya Tereyağlı Kuymaklı Makarna tarifimizi tükettiğinizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %52’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %35’ini karşılamış oluruz.

    Tonya Tereyağlı Kuymaklı Makarna tarifi, yüksek kolestrol ve damar tıkanıklığı olanlar için nadiren tüketilebilecek, böyle bir sorunu olmayanlar için ise ayda bir kez tüketilmesinde sorun olmayan keyifli bir tariftir.

    Tarifimizdeki tereyağını eritirken yağ asidi örüntüsünün kalitesini bozmamak için yağı yakmamaya özen gösterin.

    Makarnanızı pişirirken, bir ölçü makarnaya bir buçuk ölçü su koyarsanız kolayca suyunu çektirerek pişirebildiğinizi göreceksiniz. Makarnalarınızı haşlarken ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.

    Tarifimizi hazırlarken glutensiz makarnalarımızdan birini tercih ederseniz, glutensiz bir tarif elde etmiş olursunuz. Çünkü, tarifimizde kullandığımız mısır unu da gluten içermez. 

    Tarifimizdeki besinlerden gelen besin ögelerinin emilimini kolaylaştırabilmek için yanında içine bolca taze limon suyu sıkılmış bir salata tüketmenizi öneririm.

     

    Dr.Tuba Günebak
    Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler