• ince-spaghetti

Izgaranın altındaki ateş harını almış, kömürler de köze dönüşmeye yüz tutmuş. Barbekünün başrol oyuncuları mis gibi kokularını rüzgara bırakmaya başlamış ve sofranın başında bekleyenlerin içini de o tatlı telaş kaplamış. Fakat bazıları daha sakin ve sabırlı görünüyor. Çünkü onların ızgaranın başrol oyuncularından daha çok sevdiği şeyler var. Herkes yavaş yavaş karnını doyurup koşturmaca azalınca, köz de iyice demlenip artık için için yanmaya başladığında, sakinleşen ızgaranın başına yaklaşan biri mutlaka, ağır ağır pişecek sebzeleri çıkaracaktır sahneye: Soğanlar, biberler, domatesler dizilir ızgaraya; patatesler, patlıcanlar köze gömülür ve kimilerinin belki iştah açıcı kokularla pişen her şeyden daha çok sevdiği bir kahraman girer devreye: Doğal bir kaseyi andıran başlıklarına konulan birer parça tereyağı ve bir tutam tuzla enfes sularını bırakıveren mantarlar…

İnsan eliyle yetiştirilenlerin yanına eklenen onlarca doğal çeşidiyle bu enfes besin, hem lezzeti hem de yüksek protein oranıyla sık sık etle karşılaştırılır ve bazen “Etten güzel vallahi!” nidalarıyla bu karşılaşmanın galibi ilan edilir. Tabi sadece barbeküler yandığında değil bu keyfi her an yaşamak isteyenler, evlerindeki fırınları kullanarak ya da ocağın üstünde ısınan bir tava aracılığıyla da ızgara mangalın keyfini çıkarabilir. Peki, mantarın tadı yalnızca ızgara tekniğiyle piştiğinde mi güzeldir? Tabi ki hayır! İsteyenler farklı boyutlarda parçalar haline getirdikleri mantarları kavurarak da harika bir lezzet elde edebilir ve ister tek başına isterlerse de enfes bir tarifin parçası olarak tüketebilirler.

Nefis Mantarlı Makarna Tarifleri 

Bir tarifin parçası olmak demişken, hem ızgarası hem de kavurması ayrı ayrı leziz olan mantarın, pek çok yemeğe başarıyla eşlik ettiğini de belirtmek gerekir değil mi? Yahni türü sulu yemeklerden böreklere, omletten pideye onlarca farklı tarife uyum sağlayan mantar, çok iyi de bir makarna eşlikçisidir. İsterseniz gelin, mantarın makarna ile buluştuğu lezzet dolu tariflerden kimi örnekleri hep beraber görelim.

Mantarlı Makarna 

Kaşar peynirinin mantarla gösterdiği eşsiz uyumun desteğiyle ortaya çıkan yalın bir klasik.

Mantarlı Erişte 

Mantarla buluşan, mutfağımızın geleneksel makarnasının ortaya çıkardığı enfes bir yemek.

Mantarlı Taze Fasulyeli Makarna  

Vitaminini taze fasulyeden, karbonhidratını makarnadan, proteinini mantardan alan nefis bir tarif.

Kaymaklı Mantarlı Makarna  

Harika bir krema alternatifi olan kaymağın lezzet kattığı bir mantarlı makarna tarifi.

Köri Soslu Mantarlı Makarna  

Doğu esintili köri sosla harika bir ikili oluşturan mantar, makarnayla buluşunca ortaya ikonik bir tabak çıkıyor.

mantarlar

 

Mantarın En Lezzetli İki Hali: Izgara Mantar ve Kavrulmuş Mantar  

Mantarın eşsiz lezzetiyle makarna tabaklarında arzıendam ettiği tariflere bir göz attığımıza göre artık bu sağlık dolu besinin farklı tekniklerle elde edilen formları hakkında bilgiler edinmeye geçebiliriz galiba. Karşınızda mantarın lezzet dolu iki hali: Izgara mantar ve kavrulmuş mantar.

Izgara Mantar  

Tereyağı, tuz ve bazen de bir parça kaşar peyniri ile tadına doyum olmayan bir lezzet yaratan ızgara mantar, özellikle mangalda pişirilince kazandığı köz tadıyla hiç de azımsanamayacak sayıda insanın favorisi olan bir besine dönüşür. Vegan ve vejeteryan beslenenler için de harika bir ızgara alternatifi oluşturan bu besin, şişlere dizilerek mutfağımızın sembolik lezzeti kebabın bir versiyonunu hazırlamak için de çok iyi bir seçenektir.

Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengin bir besin olan mantar; kas ve iskelet sistemi sağlığını destekler, vücutta zararlı serbest radikal oluşumunun önlenmesine yardımcı olur ve antioksidan özellikler gösterir.

Kavrulmuş Mantar  

Mantarın en sevilen ve en çok tüketilen hallerinden birini yaratmamızı sağlayan kavurma tekniği, lezzeti ve besin değeri ile ete benzetilen bu ürünü tüketmenin en keyifli yollarından birini sunar bizlere. Kavrulduktan sonra üzerine kırılan birkaç yumurta ile harika bir kahvaltı lezzetine dönüşebilen mantar, börek gibi iç harç olarak kullanılacağı tariflerde de bu pişirme tekniğinin desteğini arkasına alır. Elbette, şöyle bol soğanlı bir mantar kavurmasını afiyetle yemek için herhangi bir katkıya gerek olmadığı da söylenebilir. B grubu vitaminlerin iyi bir kaynağı olan mantar, sinir sistemi sağlığını destekler, düşük yağ oranı ve kalorisinin yanına eklenen uzun süreli tokluk hissi yaratma özelliği sayesinde kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Makarnanın en iyi dostları arasında yer alan mantarın zenginleştirdiği tarifler, farklı pişirme teknikleriyle yaratılan, mantarın lezzet dolu iki hali ve bu sağlıklı besininin yararları hakkında bilgiler… Herhalde bu yazıyı okuyup da hemen mantarlı bir tarif hazırlamayı düşünmeyen yoktur. Eğer siz de bu lezzet dolu ve ulaşılabilir ürünü kullanarak bir yemek yapmaya karar verdiyseniz Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden yararlanmak isteyebilirsiniz. Öyleyse, tariflerin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler