
En yeni bölümleri ilk önce siz izlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden YouTube kanalımıza abone olun! 🙂
Hatıra Mutfağı 9. Bölüm
Hatıra Mutfağı‘nda bu hafta konuğumuz, sesiyle tüm Türkiye’yi büyülemiş, tavrıyla ve tarzıyla akıllara kazınmış bir isim: Müzeyyen Senar! Şefimiz Elif ve çırağı Burak, bu büyük isme çok sevdiği bir yemek, ”Domatesli Makarna ve Fırında Kuzu Pirzola” hazırladı.
Malzemeler & Yemek Tarifi
4 adet kuzu pirzola
3 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak
1 tutam kekik
1 çorba kaşığı domates salçası
Nuh’un Ankara Yüksük
Domateslerimizi soyuyoruz ve doğruyoruz. Tavaya aldığımız domateslerimizi tuz, karabiber ve kekikle lezzetlendirerek sosumuzu hazırlıyoruz. Makarnalarımızı haşladıktan sonra tuz, karabiber ve zeytinyağıyla lezzetlendiriyoruz. Marine ettiğimiz pirzolamızı tavada birkaç dakika pişirdikten sonra, önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza alıyoruz. Pirzolalarımız beş dakika da fırında piştikten sonra, yemeğimiz sunuma hazır.
Bi' Hatıra
Müzeyyen Senar’ın hamileliği döneminde, Gümrük Müdürü Naci Bey, Müzeyyen Senar’ı dinlemeye gelir. Ve kendisinden izin isteyip, Muğla yöresinden bir zeybek okur. Senar, Feraye adındaki bu zeybeği çok beğenir ve hemen kendi repertuvarına da ekler. Müzeyyen Senar, bu zeybeği öyle sever ki, çocuğuna Feraye ismini verir.
Püf Noktası
Özellikle sıcak soslarda kullanacağımız domatesleri soymak için pratik bir yöntemimiz var. Domatesleri hazırlarken sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla alıyoruz ve alt kısımlarına artı işareti koyuyoruz. Kaynayan suya ilave ettiğimiz domatesleri yaklaşık 30 saniye kadar suda tutuyoruz ve soğuk suya alıyoruz. Bu işlemler domateslerimizin pişmesini durduruyor ve daha çabuk soğumasını sağlıyor. Göreceksiniz ki bu işlemi yaptıktan sonra domatesleriniz çok kolay bir şekilde elinizle soyulabilecek bir noktaya geliyorlar. Bu yöntemi özellikle yazın çok miktarda domatesi işleyerek yaptığımız domates konservelerinde kullanabilirsiniz.
Bu bölümü beğendiniz mi? Diğer bölümlere de göz atın! 🙂
En yeni bölümleri ilk önce siz izlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden YouTube kanalımıza abone olun! 🙂