Pek çoğumuz onu, vücudumuzun kimya rafinerisi gibi çalışan organımız karaciğerin en iyi dostlarından biri olarak tanır. Sağlıklı bir yaşam için birçok farklı işlevi yerine getiren bu önemli organımıza iyi gelen kereviz, gerçekten de çok sağlıklı bir sebzedir. Hem o yalnızca sağlıklı özellikleri ile değil lezzetiyle de dünya gastronomisinde önemli bir rol oynayan besinler arasındadır.
Antik çağlardan beri yetiştirilerek mutfaklarda yerini alan bu harika sebze, kökünden saplarına yapraklarından tohumlarına kadar değerlendirilen hatta dünya mutfağındaki kimi klasik lezzetlerin olmazsa olmazı olan bir malzemedir. Kökü, yapraklarından enfes bir yemekler yapılan kereviz, portakalın eşliğiyle de mutlaka denenmelidir. Kendine özgü kokusu ve tadını, içerdiği ftalid maddesinden alan bu bitki, saplarıyla da Fransız mutfak geleneğinin dünya gastronomisine armağanı olan bulyonların vazgeçilmez bir bileşenidir. Öğütülerek baharat haline getirilen tohumlarıyla salatalarda, turşularda, tencere yemeklerinde eşsiz bir lezzetlendirici olarak da kullanılabilen kereviz, enfes yemeklerde her bir parçasıyla değerlendirilebilen benzersiz bir sebzedir. Tohumlarının yanı sıra kendisi de kurutulduktan sonra toz haline getirilerek çeşni olarak kullanılabilen kerevizin, katılıp da kendine özgü tadıyla zenginleştiremeyeceği bir tarif yoktur herhalde. Tabi sağlığımıza olan benzersiz katkıları da sofralarımızdan şifa dolu kerevizi eksik etmememiz için geçerli bir nedendir.
Kereviz ve Makarnadan Enfes Tarifler
Galiba bol bol kereviz yemek için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri, onu sofralarımızın vazgeçilmezi makarna ile birlikte tüketmektir. Kereviz, 7’den 70’e herkesin çok sevdiği makarna ile çok iyi bir uyum yakalar ve kendine özgü tadından hoşlanmayanların da onu tüketebileceği tariflere kapı aralar. İsterseniz gelin, kerevizle makarnanın lezzet ortaklığından doğan bu tariflerden bazılarına birlikte bir göz atalım.
Kerevizli Makarna Salatası
Sağlık dolu sebze kereviz ile makarnayı bir araya getiren en yalın ve en lezzetli tariflerden biri.
Ayvalık Zeytinyağlı Balık Çorbası
Ayvalık’ın enfes zeytinyağı ve kereviz sapının kendine özgü tadı ile zenginleşen, vitaminli boncuk makarnanın da besleyicilik kattığı harika bir balık çorbası.
Kozan Portakallı Makarna Salatası
Portakal ve kerevizin eşsiz uyumundan faydalanan bu makarna salatası, ikram ettiğiniz herkesi kendine hayran bırakacak.
Ayvalı Yeni Yıl Makarnası
Birbirine benzeyen dokularıyla yiyenlere hoş lezzet sürprizleri hazırladıkları bu tarifte ayva ve kereviz, makarna ile buluyor.
Fırın Pancarlı Makarna Salatası
Pancarın göz alıcı rengi kereviz saplarının lezzetiyle destekleniyor, bu tarif hem damağa hem de göze hitap ediyor.
Kerevizin Karşı Konulamaz İki Lezzeti:
Makarna ve birçok lezzetli malzeme ile buluşan kerevizi herkesin severek tüketeceği bir sebze haline getiren tarifleri gördük. Şimdi yaprağından tohumuna, sapından köküne her kısmı değerlendirilebilen bu şifa dolu sebzenin farklı pişirme teknikleriyle elde edilen formları hakkında bilgiler vermeye geldi sıra. İşte karşınızda kerevizin iki enfes hali: Fırınlanmış ve kavrulmuş kereviz.
Fırınlanmış Kereviz
Tadı, kokusu, sağlıklı özellikleri ve iyi pişirildiğinde damakta eriyormuş gibi hissettiren dokusu, yani kısacası her şeyiyle kendine özgü bir sebze olan kereviz, fırınlanmaya da çok uygun bir besindir. Fırından iştah açıcı kokular eşliğinde, benzersiz bir dokuya kavuşmuş olarak çıkan kereviz, sizin de yeni favori fırın lezzetiniz olabilir.
Lezzetinin yanında eşi bulunmaz faydaları ile de dikkat çeken kereviz, içeriğinde bulunan ftalid maddesi sayesinde kalp-damar sağlığını destekler. Aynı zamanda vücutta biriken fazla su ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan çok iyi bir detoks besinidir.
Kavrulmuş Kereviz
Tencere yemekleri ve zeytinyağlı tariflerini yaparken hafifçe kavrulan kereviz, ayırt edici aromasını ortaya çıkarır ve tabaklara lezzetini daha güçlü bir şekilde yansıtır. Kerevizin çoğunlukla tüketilen kök bölümü, küçük sotelik parçalar halinde doğranıp kavrulabileceği gibi saplarını da bu şekilde doğrayıp kavurarak tüketmek mümkündür.
C vitamini ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminlerin yanında bol miktarda polifenol de içeren kereviz, bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı vücudumuzun direncini artırır.
Kereviz gibi mucizevi bir besine herkesin sofrasında yer verebilmesini sağlayacak enfes makarnalı tarifleri gördük ve kerevizin farklı pişirme teknikleriyle hazırlanan iki lezzetli hali hakkında bilgiler edindik. Siz de bu şifalı sebzeyi sık sık sofralarınıza konuk etmek istiyorsanız Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden faydalanabilirsiniz. Enfes kerevizli tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun!