Makarnanın çok lezzetli bir besin olduğunu daha çocukken keşfederiz. Ne kadar sağlıklı olduğunu da biliriz. Ulaşılabilirliği, pratikliği, kolayca muhafaza edilmesi de hepimizin malumu. Çok sevildiği Akdenizli toplumların sıcaklığı, aile ilişkilerine verdikleri önem ve çoğu zaman makarnanın başrolde olduğu sofralar etrafındaki neşe dolu buluşmaları da dünya çapında şöhret sahibi… Tabi makarnanın önemli bir yer tuttuğu beslenme örüntüleri sayesinde sağlıkla uzayan yaşam süreleri de öyle…
Son yıllarda, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenmenin önemi daha fazla açığa çıkarıldıkça ve insanların da bu konuya ilgisi arttıkça, makarna hakkındaki bilgilerimiz de bir hayli çoğaldı. Onun hakkında doğru zannedilen yanlışlar düzeltildi. Örneğin, makarnanın kilo almayla bağlantısının olmadığı hatta tam tersine insanların kilo kontrolüne yardımcı olabilecek bir besin olduğu ortaya çıkarıldı. Yani kısacası, artık makarna hakkında doğru bilgilere sahip olmak için illa bir beslenme uzmanı olmak gerekmiyor. Hepimiz, makarna hakkında doğru bilgilere kolayca ulaşabiliyoruz.
Peki, tüm bunların yanı sıra makarnanın dikkat çekici başka bir özelliği daha olduğunu ve bunun diğer özellikleri kadar fazla vurgulanmadığını söylesek ne dersiniz acaba? Tat, renk, doku gibi özellikleriyle makarna, tıpkı ressamların üzerinde eşsiz sanat eserleri yarattıkları tuvaller gibi yaratıcılığa ve farklı tarifler üretmeye çok açık, benzersiz bir lezzet temeli özelliği göstermiyor mu sizce de? Dünyada hangi ürün var ki onlarca farklı şekle sahip olsun? Hangi ürün var ki neredeyse bir araya gelemeyeceği malzeme; sebze, et, deniz ürünü, şarküteri ürünü olsun? Ya da hangi ürün var ki hem haşlansın, hem sotelensin, hem fırına girsin, hem de kızartılabilsin?
Evet, yanlış duymadınız! Belki en çok yapılan tariflerden biri değil ama makarnayı kızartma tekniğiyle de hazırlamak mümkün. Fırın makarna lezzetine bir parça benzeyen tarifler üretmek için bu teknikten faydalanılabileceği gibi cips ya da krakeri andıran enfes atıştırmalıklar yapmak için de makarnaları kızartabilirsiniz. İsterseniz makarna kızartmasının da aralarında bulunduğu ve makarnanın tabaklarda binbir lezzetli kılığa girdiği farklı makarna tariflerine hep birlikte bir göz atalım.
Birbirinden Farklı Makarna Tarifleri
Peynirli Makarna Kızartması
Makarnaya çok iyi eşlik eden malzemelerden biri olan peynirle lezzetlenen bir makarna kızartması tarifi.
Yoğurtlu Makarna Kızartması
Lezzetinin garantisi, hem makarnaya hem de kızartmaya çok yakışan yoğurttan gelen bir tarif.
Sucuklu Pizza Makarna
Akdenizli meşhur lezzetlerden bir diğeri olan pizzanın hamur yerine makarnayla yapıldığı deneysel ve leziz bir tarif.
Spaghetti Muffin
Tuzlu bir muffin hazırlarken hamur yerine spaghetti kullanırsanız, ortaya çıkan enfes sonuca siz de şaşıracaksınız!
Perdeli Makarna
Ülkemizin çok özel lezzetlerinden biri olan perde pilavından ilham alan, düğünlere layık bir makarna tarifi.
Makarnanın Yanına Çok Yakışan İki Lezzet: Yoğurt ve Peynir
Binbir lezzetli kılığa nasıl da kolayca girebildiğini gördüğümüz makarna tariflerinin ardından bu tariflerde de önemli bir rol üstlenmiş olan iki enfes malzemeyi tanımaya geçebiliriz artık. İkisi de makarna tariflerinin en sevilen eşlikleri arasında yer alan bu iki malzeme, peynir ve yoğurt…
Peynir
Bizlere gün boyu ihtiyaç duyacağımız enerjinin büyük bölümünü sağlayan ve ünlü şairimiz Cemal Süreya’nın ifadesiyle “mutlulukla bir ilişkisi” olan kahvaltıların olmazsa olması peynir, geleneksel olarak makarnayla birlikte de tüketilen bir ürün. İçi peynir dolu dolgulu makarnalardan Anadolu’nun peynirli ve cevizli eriştesine pek çok makarna tarifinde karşımıza çıkan bu enfes süt ürünü aynı zamanda çok da sağlıklı bir besin.
İçerdiği linoleik asit, sfingolipdler ve B grubu vitamiler ile kansere karşı koruyucu özellik gösteren peynir, ağız ve diş sağlığı açısından da faydalı bir üründür. Ayrıca fermente bir ürün olarak sindirim sistemi sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yoğurt
Sütün mayalanmasıyla elde edilen ve bir besin olarak yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan bu mucizevi ürün, ülkemizin mutfak kültüründe de çok sevilen bir sos olarak önemli bir rol oynar. Makarna denilince ilk aklımıza gelen soslardan biri olan yoğurt, sarımsakla bir araya geldiğinde sofralarımızın klasik makarna eşlikçisine dönüşür.
Yüksek kalsiyum oranı ile kemik dostu bir ürün olan yoğurt, osteoporoz yani kemik erimesinin önlenmesinde önemli bir rol oynarken bağışıklık ve sindirim sistemimizi de destekler. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olur.
Pek çok eşsiz özelliği ile birlikte uyumlu karakteri ve mutfakta yaratıcılığa çok açık yapısıyla da bizleri cezbeden makarnanın kızartılarak bile tüketilebileceğini öğrendik. İster ana yemek isterseniz de keyifli bir atıştırmalık olarak hemen makarna kızartmasını denemek istiyor olabilirsiniz. Ya da farklı ve yaratıcı başka bir makarna tarifini… Öyleyse hemen mutfağa gidip çalışmaya koyulabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin de her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Onların hazırladığı birbirinden güzel tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun!