• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta tavuklu fındıklı kepekli spaghetti; çevresinde taze çiçek, pişirilmemiş kepekli spagetti, taze fındık

Bilim dallarında gerçekleşmiş olan uzmanlaşmanın faydaları malum. Fakat her bir dalın birçok farklı uzmanlık alanına bölünmüş olmasının dezavantajları da yok değil. Sağlık ve beslenme alanında da uzmanlaşma pek çok faydasıyla birlikte kimi zaafların da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her uzmanın, sağlığı kendi uzmanlık alanı penceresinden ele almasının sonuçları bazen sanıldığı kadar iyi olmuyor. İşte tam da bu noktada, holistik beslenme kavramı öne çıkıyor. Çünkü holistik beslenme yaklaşımında, birey bir bütün olarak ele alınıyor, optimum bir sağlık durumu için duygusal, fiziksel ve ruhsal sağlığı birleştiriliyor.

Holistik beslenme yaklaşımında “beslenme” bir matruşka bebek gibi düşünülür. Besin ögesi ve besinin bileşimindeki biyoaktif bileşen, besinin içeriğini; besinin içeriği, besini; besin, besin gruplarını; besin grupları, beslenme şeklini; beslenme şekli, yaşam kalitesini etkiler.

Holistik beslenme yaklaşımının ana ilkesi, her ana öğünde tüm besin gruplarından ürünlerin tabağınızda olmasıdır. Holistik beslenme yaklaşımına göre, hem karbonhidrat hem protein hem de kaliteli yağ içeren, bütüncül öğünler tüketmeliyiz. Bütüncül bir beslenme modeli; kemik, kan ve kaslar ile kalbi, karaciğeri, mide ve bağırsakları da içeren hayati organları güçlendirir.

Bugün, bütüncül beslenme yaklaşımına uygun, her besin grubundan ürünleri içinde barındıran bir tarifle karşınızdayız: Fındıklı ve Tavuklu Spaghetti. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.

 Fındıklı ve Tavuklu Spaghetti tarifimiz 2-3 kişiliktir.

 

dalında toplanmamış taze fındık

 

Fındıklı ve Tavuklu Spaghetti Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan tavuk; hayvansal kaynaklı protein, çinko, demir, bakır, triptofan ve B12 vitamininden zengin bir besindir.

  • Besinlerde demir, hem demir ve hem olmayan demir olmak üzere iki formda bulunur. Hem demirinin emilim oranı yüksek iken hem olmayan demirin emilim oranı daha düşüktür. Tavuk gibi hayvansal kaynaklı besinler, hem demir içerdiği için yapılarındaki demirin emilim oranı daha yüksektir ve demir yetersizliği anemisi olanlar için daha iyi bir tercihtir.
  • Tavuk eti iyi bir triptofan kaynağı olduğu için serotonin düzeyimizin yükselmesini ve artan serotonin seviyesi sayesinde daha huzurlu ve dingin hissetmemizi sağlar.
  • Tavuk eti iyi bir selenyum kaynağı olduğu için tiroid bezi faaliyetini ve bağışıklık sistemini destekler.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan fındık; E vitamini, magnezyum, bakır, manganez ve omega 6 yağ asitlerinden zengin bir besindir.

  • Fenolik bileşiklerden zengin bir besin olan fındık, kan kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırdığı gibi kanserden de korur.
  • Fındığın kavrulmadan, çiğ olarak tüketilmesi fenolik bileşik içeriğinin korunmasını sağlar.
  • Fındık antioksidanlardan, özellikle de E vitamininden zengin yapısı ile kalp ve damar sağlığını korur; damar plaklarının oluşumuna zemin hazırlayan LDL kolesterol yüksekliğinin önüne geçer.
  • Fındık, içerdiği antosyanidin ile kuvvetli antioksidan etki göstererek; rahim, karaciğer, meme ve bağırsak kanserinden korur.

Tarifimizde yer alan kabak, sindirim sistemini düzenleyen kıymetli bir besindir. Hassas bağırsak sendromundan ve bağırsak hareketleri yavaşlığından korur.

  • Kabak, içerdiği antioksidan ve antienflamatuvar besin ögeleri ile yaşlanma etkisini yavaşlatan besin ögelerinden biridir.
  • Günlük posa ihtiyacını karşılayan kişilerin, kan şekeri seviyelerini dengelemeleri daha kolay olur. Kan şekeri dengeli seyredenlerinse ilerleyen yaşlarda diyabet, yani şeker hastalığına yakalanma riskleri düşer. Kabak, posa içeriği yüksek besinlerden biri olduğu için günlük posa ihtiyacınızı karşılamanızı kolaylaştırır.
  • Kabak, potasyumdan zengin bir besindir. Bu sayede kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır. Yüksek tansiyondan korur.
  • Kabak; C vitamini, beta karoten, manganez, zeaksantin ve lutein içerdiği için göz sağlığını güçlendirir, yaşlanmaya bağlı göz hasarından korur.
  • Metabolizmanın hızlanması demek, iç organ faaliyetinin artması demektir. Kabak, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini artırır. Buna bağlı olarak hızlanan metabolizmamızın pozitif etkisi ile zayıflama süreci desteklenmiş olur.

Fındıklı ve Tavuklu Spagetti tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji 535,4 kcal
Protein 46,3 g
Yağ 28,2 g
Karbonhidrat 23,5 g
Posa 6,2 g
A Vitamini 106,6 µg
D Vitamini 0,4 µg
E Vitamini 5,6 mg
K Vitamini 12,3 µg
B1 Vitamini 0,6 mg
B2 Vitamini 0,5 mg
Niasin 16,4 mg
B5 Vitamini 2,4 mg
B6 Vitamini 1,1 mg
Biotin 19,2 µg
Folik asit 91,6 µg
B12 Vitamini 1,0 µg
C Vitamini 93,3 mg
Sodyum 194,1 mg
Potasyum 1037,3 mg
Kalsiyum 146,3 mg
Magnezyum 124,6 mg
Fosfor 552,6 mg
Kükürt 496,2 mg
Klor 235,1 mg
Demir 3,3 mg
Çinko 3,4 mg
Bakır 0,6 mg
Manganez 0,8 mg
Flor 98,5 µg
İyot 5,6 µg

 

Fındıklı ve Tavuklu Spagetti tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %18’ini,
  • Protein gereksinimimizin %35’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %47’sini karşılamış oluruz.

Her besin grubundan ürünü bileşiminde bulunduran Fındıklı ve Tavuklu Spagetti tarifimiz, bütüncül beslenmeye önem veren herkes için değerli bir tariftir.

 

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler