Dünyamızın büyük bir bölümü kaplayan masmavi sular, akarsular, göller, okyanuslar ve denizler canlılığın ilk ev sahipleri olmanın hakkını verecek bir çeşitliliği barındırıyorlar. Varlıklarıyla benzersiz bir sonsuzluk duygusu uyandıran bu doğal alanlar aynı zamanda lezzet ve sağlık dolu besinleri de bizlere armağan ediyorlar. Omega – 3 ve fosfor gibi çok kıymetli besin ögelerini içeren su ürünlerinin en vazgeçilmez olanları ise tabi ki balıklar. Makarnanın da dahil olduğu Akdeniz beslenme örüntüsünün favori lezzetleri arasında yer alan balıklar, dünya gastronomi kültüründe apayrı bir yere sahip olan, kendine özgü pişirme teknikleri ve inceliklerle birlikte alınan özel bir kategori oluşturuyorlar. 

Üç tarafı denizlerle çevrili ve önemli bir bölümünde Akdeniz kültürünün egemen olduğu ülkemizde de balıklar yalnızca özel bir mutfak kategorisinin ürünleri olarak değil özellikle av mevsiminin yürürlükte olduğu aylarda gündelik tüketimde de öne çıkan bereketli besinler olarak değerlendiriliyor. Denizlerimizde yetişen birçok türün yanı sıra kuzeydeki daha soğuk denizlerden gelen somon gibi türleri de tüketilen balıklar, Akdeniz’den dünyaya yayılan lezzet makarna ile de eşsiz bir uyum sergiliyorlar. Izgara ve kızartma gibi farklı tekniklerle pişirilen, turşusu kurulan, tuzla ve asitle pişirme yöntemleri uygulanan bu lezzetler her halleriyle makarnaya çok yakışıyor. 

Enfes Balıklı Makarna Tarifleri

Gelin isterseniz mavi derinliklerin harika besinleri balıklar ile makarnanın bir araya geldiği lezzetli tariflerden bazılarına hep birlikte bir göz atalım.   

nuhun gemisi makarna

Ton Balıklı Pizza Makarna 

Balık lezzetine ulaşmanın en kolay yolu ton balığı ile hazırlanmış, hamur yerine makarna kullanılan farklı bir pizza tarifi. 

Somonlu Nuh’un Gemisi Sandalı

Neşeli hayvan figürleri halindeki Nuh’un Gemisi ile çocuklara balığı sevdiren muhteşem bir tarif.

Levrekli Makarna

Denizlerimizin bol ve beyaz etli balığı levreğin lezzet kattığı bu makarna tarifini çok seveceksiniz. 

Fırında Somon ve Karidesli Makarna Tarifi

Enfes deniz ürünlerinin kendine özgü iyot notaları taşıyan tadı, bu fırında makarna tarifine apayrı bir lezzet kattı.   

Arpa Şehriyeli Balık Çorbası

Deniz ürünlerine yönelmiş restoranların olmazsa olmazı, şifa deposu balık çorbasına arpa şehriyeden doyurucu mu doyurucu bir katkı.

Balığın İki Lezzetli Hali: Fırında ve Kızarmış Balık 

İki enfes Akdenizli, balık ve makarnanın bir araya geldiği leziz tariflerden oluşan seçkimizi gördükten sonra balığın farklı pişirme teknikleriyle elde edilen iki lezzetli hali hakkında bilgiler vermeye geçebiliriz. Mutfaklarımızda balık pişirirken sıkça yararlandığımız iki tekniğin ortaya çıkardığı fırında ve kızarmış balık hakkında bilgiler karşınızda! 

Fırında Balık 

Özellikle bolca sağlıklı yağ içeren somon gibi balıkları pişirirken sıkça yararlanılan bu teknik, kendi suyunda piştiğinden kolay kolay kurumayan ve eşsiz bir lezzet kazanan tarifler ortaya çıkarır. Ekstra yağ eklemeye ihtiyaç bırakmayan bir teknik olarak balığın sağlıklı özelliklerini destekleyen bu pişirme tercihi ile enfes balıklı makarna tarifleri hazırlayabilirsiniz.

Özellikle soğuk sularda yaşayan somon gibi türleri Omega – 3 gibi sağlıklı yağlardan zengin olan balıklar çocuklarda zeka gelişimini destekler ve yetişkinlerin de Alzheimer gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. 

Kızarmış Balık 

Özellikle hamsi gibi görece küçük ve az yağlı balık türlerinin pişirilmesinde kullanılan favori tekniklerden biri olan kızartma, çıtır çıtır yerken çerez gibi hissettiren lezzetler hazırlamamıza olanak tanır. Elbette güzel bir paneleme işleminin ardından tavuk yerine balığın kullanıldığı enfes bir schnitzel yorumuna ulaşmak da mümkündür. 

Kaliteli bir protein kaynağı olan balık vücudumuzdaki kas kütlesini artırmamıza yardımcı olduğu gibi hasar gören dokuların tamir edilmesine de katkıda bulunur. Kılçığı da yenebilen küçük balıklar içerdikleri bolca kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir, kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olurlar. 

Balık ve makarnanın buluştuğu ilham verici tarifler ile en sık kullanılan pişirme teknikleriyle elde edilen balığın iki lezzetli hali hakkında bilgiler edindik. Şimdi mutfağa girip lezzet ve sağlık dolu bir balıklı makarna tarifi hazırlayabiliriz. Mutfaktaki çalışmalarınızda ihtiyaç duyduğunuz her anda Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.  

Yorum yap!

İlgili İçerikler