Ülkemizin zengin gastronomi kültürü, lezzetli yemeklerinin yanı sıra sınırlı malzemeyle oluşturulan tarif çeşitliliği ve yöresel lezzetlere yakıştırılan ilginç isimlerle de Türk insanının yaratıcı gücünü ortaya koyuyor. İmambayıldı, Hünkarbeğendi, Kedibatmaz, Sakala Çarpan, Andırın Doktoru (Tirşik Çorbası) ve daha niceleri ile… Elbette ülkemiz insanının yaratıcılığı yalnızca yemek isimleriyle sınırlı kalmıyor ve bazı ürünler de nasibini alıyor bu özellikten. İki popüler yemeğin güçlerini birleştirdiği pizza makarnayı yaparken kullandığımız makarna çeşidi de lezzetiyle olduğu kadar dekoratif özelliğiyle de dikkat çeken ve ilginç olduğu gibi bir o kadar da isabetli bir benzetmeyle isimlendirilmiş: Bamya makarna.
Gerçekten de irice bamyalardan alınmış dilimlerin kesitini andıran bir şekle sahip olan bamya makarna, sofralarımıza lezzeti dikkat çekici bir görsellik eşliğinde ulaştıran bir makarna çeşidi. Eğlenceli adı ve görüşünüyle çocukların da çok sevdiği bir ürün olan bamya makarna, belki ismiyle onlara bamyayı sevdirecek bir ürün de olabilir. Ayrıca bamya makarna, çok iyi bir sos tutma kapasitesine sahip ve fırın makarna yemeklerinde de gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Ülkemiz dışındaki memleketlerde daha çok, benzediği başka bir nesne aracılığıyla “tekerlek” olarak isimlendirilen bamya makarna, belki otomobilleri çok seven ve eğlenceyi sofrada da elden bırakmak istemeyen küçükler için de bir başka neşe kaynağı olabilir. İsterseniz bir benzerlik de biz yakalayalım ve bamya makarnayı üzerinde dilim çizgileriyle bir pizza olarak hayal edelim ne dersiniz?
Evet, hamur yerine bamya makarna kullanarak bir pizza yapmak ve bu iki çok sevilen lezzetin muhteşem bir sentezini oluşturmak mümkün. Hem de tıpkı bildiğimiz pizza gibi istediğimiz üst malzemesiyle renklendirebiliriz bu tarifi. Tabii bamya makarnanın lezzeti ve sevimli görselliğiyle katıldığı daha pek çok tarif var. İsterseniz gelin hep birlikte sevilen bamya makarna tariflerine bir göz atalım.
Pizza Makarna ve Yapabileceğiniz Diğer Bamya Makarna Tarifleri
Pizza Makarna
Fırına giren tariflere çok yakışan bamya makarnayı hamur yerine kullandığınız bir pizza hazırlamak, keyifli bir sofra yaratmanın en pratik yollarından…
Bamya Makarnalı Salata
Şık görünüşüyle makarna salataları için çok iyi bir seçenek olan bamya makarnayı salatalık, soğan ve taze otlarla bir araya getirerek hazırlayabileceğiniz ferahlatıcı bir alternatif…
Sosisli Kremalı Bamya Makarna
Sosis ve kremanın ana malzemeleri arasında yer aldığı ve bezelyeyle de destekleyebileceğiniz bu tarif, lezzeti ve harika görselliğiyle misafirlerinize servis etmek için de çok uygun.
Baklalı Kremalı Bamya Makarna
Kremalı bamya makarnayla birlikte servis edeceğiniz iç bakla, eşsiz meze favanın tadından da izler bulabileceğiniz bir tarif yaratıyor.
Hindi Fümeli, Brokolili Bamya Makarna
Hindi fümenin isli lezzetini brokolinin sağlıklı özellikleriyle birleştiren bu tarif, evdekilerin yeni favorisi olmayı başarabilir. Bamya makarna ile hazırlayabileceğiniz farklı tariflerden kısaca bahsettikten sonra isterseniz gelin, pizza makarnaya geri dönelim. Hamur yerine bamya makarna kullanarak yakalayacağınız pizza formuna ihtiyaç duyduğu lezzeti ekleyecek iki harika malzemeyi daha yakından tanıyalım. Yani sucuk ve ton balığını…
Pizza Makarnanız İçin Lezzet Kaynakları: Sucuk ve Ton Balığı
Klasikleşmiş Lezzet Sucuk
Ülkemizin de içinde yer aldığı coğrafyada yüzlerce yıldır üretilen fermente ve baharatlı bir et ürünü olan sucuk, pizza tariflerinin klasik malzemelerinden biri. Sarımsakla birlikte farklı baharatların çeşnisiyle de zenginleşen ve fermantasyon sürecinde karakteristik bir lezzet kazanan sucuk, ızgarada ya da tavada hafifçe pişirilip kendi başına da keyifle tüketilebilen bir yiyecek.
Satın alırken, dışının kırmızımsı bir kahverengi tonuna sahip olmasına, dilimlerinin içinde ise renk dalgalanmaları olmamasına dikkat edebileceğiniz sucuğun lezzetini belirleyen etkenlerden biri de içindeki yağ oranı. Bir parça fazladan yağa sahip olmasının lezzetini artırdığı bir gerçek olsa da kalp ve damar rahatsızlıklarından korunmak için aşırı hayvansal yağ tüketiminden kaçınılması gerektiğini hatırlatalım.
Omega 3 Zengini Ton Balığı
İçerdiği kıymetli Omega 3 yağ asitleri sayesinde uzun zamandır uzman tavsiyelerinin ilk sıralarına yerleşmiş olan derin su balıklarının, en ulaşılabilir alternatiflerinden biri de ton balığı konservesi. Kolay yoldan ve çabucak nefis bir makarna salatası ya da sandviç hazırlamanın anahtarı olan ton balığı, sağlıklı beslenmek isteyenlerin çabasına pratik bir ürün olarak katkıda bulunuyor.
Satın alırken kutusunun fiziksel olarak hasar almamış olmasına dikkat etmemiz gereken ton balığı, sağlıklı içeriğiyle dikkat çekse de uzmanlar tüketiminde abartıya kaçılmaması gerektiğini söylüyor ve yetişkin bir insanın haftada 300 – 350 gramdan yani 3 kutu ton balığından fazlasını tüketmemesini öneriyor.
İsmini bir başka lezzetli sebzeden alan bamya makarna, dünyanın en popüler lezzetlerinden ikisini birleştiren pizza makarna ve pizza makarnalarınıza lezzet katacak iki nefis ürün olan sucuk ve ton balığından aynı anda söz ettiğimiz bu yazının ağzını sulandırmayacağı kimse yoktur herhalde. Siz de aniden acıktığınızı ve karşı koyamadığınız bir güç tarafından buzdolabına doğru çekildiğinizi hissediyorsanız, Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı bamya makarnayla enfes tariflere ulaşmak için oynatma listemizi ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.