
Kökünden yaprağına sağlık ve lezzet dolu olan, Akdeniz esintili zeytinyağlılarda, ferahlatıcı soğuk atıştırmalık ve salatalarda yer alan kereviz, şifa niyetine tüketilen sebzelerden biri. En çok karaciğer sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle tanınan bu eşsiz sebzenin, dünya mutfağındaki izleri Antik Çağ’a kadar uzanıyor. Eski Mısır’ın ünlü hükümdarı Tutankamon’un mezarında bile kalıntıları bulunan kereviz, mutfakta neredeyse tüm bölümleri değerlendirilebilen, sapları ve yapraklarıyla stoklara eşsiz bir lezzet katan, tohumları çeşni olarak kullanılabilen mucizevi bir bitki. Dokusundan bile kendini belli eden yüksek lif oranı, kendine özgü kokusu ve benzersiz tadıyla mutfaklarda vazgeçilmez bir yer edinmiş bu bitki, işlenerek besin desteği haline de getiriliyor ve kimi rahatsızlıkların önüne geçmek ya da tedavisini desteklemek için kullanılabiliyor. %95’i sıvıdan oluşan bu sağlıklı sebzenin suyu, toksinlerden arınmak isteyenler tarafından da sıkça kullanılıyor. Tek başına tüketilebilen, bir yandan da birçok farklı lezzet gibi makarnaya da uyumlu bir eşlikçi olabilen kereviz, sofralarımızda daha fazla yer almayı kesinlikle hak ediyor.
Gelin, bu şifa dolu sebzenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Kereviz
Kerevizde bulunan apigenin ile luteolin gibi antioksidanlar vücuttaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca yine antioksidan içeriği sayesinde damarları koruyan kereviz, potasyumla da tansiyonu dengelediği için kalp sağlığına çok iyi gelir.
Toksinlerden arındırıcı özellikleriyle kereviz, karaciğer sağlığına muazzam katkılar sunan bir besindir.
Kereviz, düşük glisemik indeks değerine sahip bir besindir, dolayısıyla kan şekerini hızla yükseltmez. Bu sayede kilo kontrolüne yardımcı olur ve şeker hastalarının beslenme düzeninde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kereviz, sindirim sistemi sağlığını destekler, asiditeyi dengeleyerek mide sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Doğal bir idrar söktürücü olarak böbrekleri desteklediği gibi, karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur.
İlaç gibi bir sebze olan kerevizin sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendiğimize göre, mutfağımızda onu kullanırken faydalanabileceğimiz pratik bilgilere de bir göz atabiliriz. Kerevizle ilgili püf noktaları karşınızda!
Püf Noktaları ile Kereviz
Kereviz sapı, yemeklerinize lezzet katan et ya da sebze stokları hazırlarken kullanabileceğiniz eşsiz bir malzemedir. Sapları taze olarak uzun süre saklamak istiyorsanız onları su dolu bir kaba yerleştirebilirsiniz.
Kereviz seçerken tazeliğini, yapraklarının sert ve parlak yeşil, kök kısmının ise ağır ve sert olmasından anlayabilirsiniz.
Kerevizi soyup parçalara ayırdıktan sonra kararmaması için limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz.
Kekik, tarhun ve dereotu gibi çeşni vericiler kerevizin tadını dengelemek için harika malzemelerdir.
Turşu yaparak da kerevizi uzun süre muhafaza edebilir, mevsimi değilken de tüketebilirsiniz. Turşu suyuna hardal tohumu, defne yaprağı gibi baharatlar ekleyerek kerevizin lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Bal Kabağı ile Bambaşka Bir Makarna Tarifi
Kerevizle ilgili yepyeni bilgiler edindik ve onu her parçasıyla birçok farklı şekilde kullanmamızın önünde hiçbir engel kalmadı. O halde onu farklı bir formda makarnayla buluşturan ve sebzeli yemeklere direnen çocukların da çok hoşuna gidecek bir tarif hazırlayabiliriz. İşte, kerevizi, makarnanın da yardımıyla herkese sevdirecek o tarif: Kereviz Kremalı Makarna.
Diğer birçok malzeme gibi, fırınlayıp blender’dan geçirerek sos haline getirdiğimiz kerevize de eşsiz bir lezzet tabanı oluşturan makarna, tarifimize doyuruculuk katıyor. Kerevizin sağlıklı özelliklerinin gücünü ve fırınlanarak elde ettiği karamelize lezzeti taşıyan tarif, bu harika sebzenin farklı biçimlerde mutfaklarımızda nasıl kullanılabileceğine dair de ilham verici bir örnek oluşturuyor.
Harika bir sebzeyle ilgili pek çok faydalı bilgi edinip onun lezzet kattığı farklı bir tarif önerisini de öğrendikten sonra yazımızı okuyan herkes mutfağa girmek için can attığından eminiz. Nuh’un Mutfağı şeflerimizin de detaylı tarif videolarıyla her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Tarif videolarımızdan oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!