Tarihi dokusu, surları ve efsanelere konu olmuş mekanlarıyla Güneydoğu Anadolu’nun ihtişamlı şehri Diyarbakır, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Şehir, Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetleri’nin geçiş bölgesinde bulunması sebebiyle de birçok farklı kültürün izini taşımaktadır. Büyüleyici atmosferi ve etkileyici mimari yapılarıyla her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açan Diyarbakır, bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu iklim özellikleri sayesinde benzersiz lezzetlerin de yurdudur. Hem verimli toprakları hem tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıkların zenginlik kattığı mutfak kültürü ile ziyaretçilerine büyük bir lezzet şöleni yaşatır.
Özellikle kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekleriyle dikkat çeken Diyarbakır mutfağı aynı zamanda sebze yemekleri, zengin kahvaltı sofraları ve tatlılarıyla da ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar. Meyve ile etin buluştuğu Nardan Aşı’ndan kahvaltıların olmazsa olmazı ciğer kebabına, kalabalıkların sohbetine eşlik eden duvaklı pilavdan az malzeme ile lezzet şölenine dönüşen Piçik yemeğine kadar birçok çeşidi ve kültürü tek bir sofrada birleştiren Diyarbakır, ülkemizin önemli gastronomi merkezleri arasında yer alır. Eşsiz misafirperverliğin getirdiği birleştiricilik ve sıcaklık da yemeklerin tadına tat katarak bir kere bu havayı soluyanları mutlaka tekrar Diyarbakır’a çağırır.
Diyarbakır Mutfağının Benzersiz Ürünleri
Bunca leziz ve benzersiz tarifin bulunduğu bir mutfağın yerel ürünlerinin sırrı ise şehrin üstünden elini hiç çekmeyen güneşte ve Dicle Nehri’nin bereketli sularıyla beslenen verimli topraklarında yatar. Diyarbakır’a has benzersiz ürünlerden bazılarını daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Karpuz
Festivallere konu olan, ünü şehir ve hatta ülke sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılan, sıcak yaz günlerinin serinletici kahramanı Diyarbakır karpuzu, büyüklüğü ve ağırlığıyla olduğu kadar iştah açan kırmızı rengiyle de şehrin simgeleşmiş ürünlerinden biridir.
Çermik Biberi
Özelliğini yetiştiği topraktan alan ve tohumunu başka bir toprağa ekip yetiştirmeye çalışınca kendine has özelliğini kaybeden Çermik biberi, dili rahatsız etmeyen acısı ile hem kahvaltılarda çiğ tüketilebilir hem de kurutularak yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca yedikçe iştah açan bir turşu olarak da değerlendirilebilir.
Örgü Peyniri
Verimli topraklarda yetişen otlarla beslenen koyun, keçi, manda ve ineğin yağlı sütünden salamura yöntemiyle olgunlaştırarak yapılan örgü peyniri, Diyarbakır kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.
İncaz Hoşafı
Adını hoşafın hazırlanmasında kullanılan meyveden alan incaz hoşafı, bölgede yetişen kurutulmuş veya taze eriklerle hazırlanır. İsteğe göre tarçın ve karanfille de zenginleştirilerek yapılan Diyarbakır’a has bu hoşaf çeşidi, yazın soğuk tüketilerek içinizi ferahlatabilir kışın ise bir şifa deposuna dönüşebilir.
Lice Domatesi
Dağların arasında, serin ve geniş vadilerde yetişen Lice domatesi; ince kabuğu, kendine has rengi, aroması, büyüklüğü ve lezzetiyle tariflere bambaşka bir tat katar. Mutfağımızın klasikleri tencere yemeklerinde sıkça kullanılmasının yanı sıra yaz mevsiminde birçok evde tatlı bir telaşa neden olan salça yapımında da kullanılmaktadır.
Lezzetli Diyarbakır Yemek Tarifleri
Tam bir gastronomi durağı olan Diyarbakır’ın birbirindeny özel ve yöresel ürünlerinden bazılarını tanıdıktan sonra leziz tariflerinden ikisini sizin beğeninize sunmak için yazımızı genişletebiliriz. İşte karşınızda Tırşık ve ekşili makarna!
Tırşık
Etin ve baharatın ön planda olduğu Diyarbakır mutfağının leziz sebze yemeklerinden olan Tırşık hem evlerin hem de esnaf lokantalarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Domates, patlıcan ve tabii ki bol soğanla hazırlanan bu tarifte biraz değişiklik yapmak isterseniz, bukle makarna kullanarak lezzetine lezzet katabilir ve harika bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Ekşili Makarna
Diyarbakır mutfağında meyvelerin de tariflerde kullanılma oranı yüksektir. Nar ise bu meyvelerin başında gelmektedir, bazen taneleriyle bazense ekşisiyle. Bereketli toprakların yetiştirdiği ürünlerle yapılan yemeklere bereketin simgesi nar da eklenince sofralardaki bolluk yemeklerdeki tatta katlanmaktadır. Et ile narın buluştuğu yöreye özgü bu lezzeti de bukle makarna ile birleştirdiğinizde aileniz ve sevdiklerinizle afiyetle yiyebileceğiniz tadına doyulmaz bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Kadim lezzetleri tek bir sofrada buluşturan şehir Diyarbakır’ın benzersiz yerel ürünleri ve iki özel tarifi hakkında edindiğiniz bilgilerden sonra siz de mutfağa girip birbirinden leziz yemekler hazırlamak isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizi hemen yanınızda bulabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı enfes tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın.