1991 yapımı Defending Your Love filminde sınırsızca makarna yeme özgürlüğüne sahip olan Meryl Streep’in makarnayı yavaş yavaş içine çekişi sanki hepimizin makarnaya olan aşkını yansıtıyor. Makarnayı herkes çok sever ancak sanıyoruz ki, kadınlar biraz daha çok seviyor. Neden mi?
Kadınların makarna ihtiyacı âdet ve menopoz döneminde artar
Kadınlar âdet ve menopoz dönemlerinde duygusal açıdan daha hassas oldukları için huzur hormonu, yani serotonin seviyesinin yükseltilmesine aracı olan makarnaya karşı özel bir hassasiyet taşırlar. Serotonin olarak da bilinen huzur hormonunun bir kısmı bağırsaklarda, bir kısmı da sinir sisteminde özel bir proteinden (triptofandan) sentezlenir. Bitkisel besinler arasında huzur hormonu seviyesini en çok yükseltenler de durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna ve bulgurdur. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna gibi kaliteli karbonhidrat kaynağı besinler tüketildiğinde insan beyninde serotonin (huzur hormonu) seviyesi artar. Bu da kadınların daha huzurlu, dingin ve iyi hissetmelerine aracı olur.
Kadınlar duygusal oldukları için makarnaya daha çok ihtiyaç duyarlar
İnsanlar sadece fizyolojik ihtiyaçla, yani acıktıkları için yemek yemezler. Bazen de duyguları aç olduğu için beslenirler ve bazı besinleri daha sık, daha çok tüketirler. Kişinin duygularını tatmin eden, sıklıkla çocukluğuyla bağ kurmasını kolaylaştıran, vaktizamanında anne, anneanne gibi bir aile büyüğünün mutfağında pişmiş olan, yendiğinde rahatlık hissi veren besinlere “konfor besinleri” denir. Peki, şimdi gözlerimizi kapatıp hayal edelim. Çocukluğumuzda en çok yediğiniz ve sevdiğiniz yemek hangisiydi? Tahmin edelim; makarna olabilir mi? Ülkemizde kişi başına düşen yıllık makarna tüketiminin 7,5 kg civarında olduğu düşünülürse, en çok sevdiğimiz ve yediğimiz besinin de makarna olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır.
Makarna ekonomik ve besleyici bir besindir
Makarna hem ekonomik ve kolay ulaşılabilen hem de besleyici bir besin olduğu için anneler çocuklarına makarna pişirmeyi çok severler, çocuklar da bu sağlıklı besini bayıla bayıla yerler. Makarna bitkisel protein, potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanında B vitaminleri açısından (B12 vitamini hariç) zengin, kan şekerini yavaş yükselten, tok tutan, iyi huylu bağırsak bakterilerinin (mikrobiyotanın) çoğalmasına yardımcı olan, yani prebiyotik özellik taşıyan, posa içeriği yüksek olduğu için de kan yağları seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran ve sindirim sisteminin dostu olan besleyici bir besindir.
Makarna, kolay hazırlanan bir besin olduğu için kadınlar makarna pişirmeyi sever
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranı %34,5’tir. 2005 yılında ülkemizde yaklaşık 5 milyon kadın çalışıyorken, yani işe gidiyorken, bugün bu sayı iki katına çıkmıştır. Dolayısıyla, işten yorgun argın gelen, hanesine ekonomik katkı sağlarken yavrularını da hızlı hazırlanan sağlıklı bir besinle beslemek isteyen bir anne için durum buğdayı irmiğinden yapılmış ve doğru hazırlanmış bir makarna yemeği kurtarıcı olacaktır. Makarna, suyu çektirilerek pişirilmeli, piştikten sonra yıkanmamalı, yani akan su altından geçirilmemeli ve ılık olarak tüketilmelidir. Suyu çektirilmeden, artan suyu dökülerek pişirilirse ve pişirdikten sonra yıkanırsa B vitaminlerini kaybeder; ılık olarak tüketilirse de prebiyotik, yani bağırsak dostu etkisi güçlenir.
Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli makarna tariflerine ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı