Toprakla insan arasında özel bir bağ olduğu söylenir. Nitekim topraktan gelir, toprağa gideriz, topraktan doyarız. Bir buğday tanesi ile başlar her şey… Birçok dine ve hatta çeşitli mitolojilere göre insan toprak ve suyun karışımından yaratıldıktan sonra ruh üflenmiştir. Toprakta bulunan minerallerin birçoğunun vücudumuzda da bulunuyor olması bunun bir göstergesi kabul edilir.*

İnsan vücudunun %5’ini mineraller oluşturur. Bu mineralleri vücudumuzda sentezleyemeyiz, besinler aracılığıyla almak zorundayız. Eğer, mineral yetersizliğimiz varsa ve bu yetersizlik düzeyi beslenme aracılığı ile kapatamayacağımız kadar büyükse mineral destek hapları ile açığı kapatabiliriz. Ancak, öncelikli tercihimiz besinler olmalıdır. Çünkü, insan vücudu öncelikle doğal kaynaktan gelen besin ögelerini tanır, kabul eder.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin En Önemli Moleküllerden Biri: Magnezyum 

Vücudumuzda bulunan mineraller içinde en önemlilerden biri magnezyumdur. Vücudumuzdaki magnezyumun %60’ı kemiklerimizde bulunurken geri kalanı kaslarımızda, yumuşak dokularımızda, vücut sıvılarımızda ve kanımızda bulunur. Magnezyum, vücuttaki birçok reaksiyonda aracı moleküldür. Yani, magnezyum olmadan enerji üretemeyiz, protein sentezleyemeyiz, genetik yapımızı ve sinir sistemimizi koruyamayız.

Dünyada yaklaşık 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığından muzdaripken, 2 milyardan fazla kişinin de kalp hastalığı riski taşıdığını biliyor muydunuz? Kalp-damar hastalıklarının her yıl 18,6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğu rapor edilmiştir. Ülkemizde ise en sık gözlenen sağlık sorunlarının başında kalp hastalıkları gelir. 2021 yılında ülkemizde gerçekleşen ölümlerin üçte birinin yani %33.4’ünün damar sağlığı sorunlarından kaynaklandığı belirtilmiştir. Her yıl yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiği belirlenmiştir**. Belki şaşıracaksınız ama kanserden ölümlerin oranı kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin yarısı kadardır. Damar sağlığını korumak için ön plana çıkan beslenme şekliyse bitki bazlı beslenmedir ve makarna kalp sağlığını koruyan besinler listesinde yerini alır.

Damar sağlığını koruyabilmek açısından en önemli iki mineral magnezyum ve potasyumdur. Magnezyumdan zengin makarna gibi besinlerin yanında potasyumdan zengin kayısı, barbunya, nohut, kereviz, kabak gibi besinleri tüketmek kalp sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur. Magnezyum, kan basıncını dengeleyerek ve damar yapısını güçlendirerek kalp sağlığını korur, vücuttaki aktive olmuş iltihabi süreçleri engeller ya da hafifletir. Bu iltihabi süreçler arttıkça yaşlanma süreci hızlanır ve bağışıklık sistemi zayıflayabilir.

Magnezyum Deposu Besinler

Gelin, vücudumuz için gerekli magnezyumu sağlayacak besinleri gelin hep birlikte öğrenelim.

vitaminli boncuk makarna

  • Çiğ kabak çekirdeği
  • Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna
  • Ispanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Çiğ badem
  • Çiğ kaju
  • Nohut gibi kuru baklagiller
  • Soya fasulyesi
  • Yer fıstığı ezmesi
  • İrmik
  • Somon balığı
  • Avokado

Buğdayın en keyifli hali makarna olsa gerek. Ana öğünlerde posadan zengin makarna, bulgur gibi besinlere yer vererek bağırsaklardan kolesterol geri emilimini azaltabiliriz ki bu da kolesterol seviyemizi dengelememizi kolaylaştırır. Makarnanın posadan zengin olabilmesi için durum buğdayı irmiğinden yapılmış olması gerekir.

Damar sağlığını en çok harap eden etmenlerden biri de stres ve stresin yarattığı hücresel iltihaplar, alevlenmelerdir. İşte bu noktada vitaminlerden zengin beslenmenin önemi ortaya çıkar. Makarna türleri içinde kalp sağlığını en çok güçlendirenlerden biri vitaminli makarnalardır. Vitaminli makarnadaki vitaminler hücresel iltihabı söndürmemize yardım ederler.

Makarnaların tümüne ulaşmak kolay, hazırlamak zahmetsiz olsa da en keyiflilerinden biri vitaminli boncuk makarnadır. Vitaminli boncuk makarna çocukların da sevgilisidir. Vitaminli boncuk makarnanızı suyunu çektirerek pişirin, pişirdikten sonra sakın yıkamayın ve ılık olarak tüketin

Ezcümle, kalbini seven mutfak alışkanlığını değiştirir. Et gibi, süt gibi hayvansal kaynaklı besin tüketimini kontrol altına alır, sebzelere daha çok yer verir, sık sık gerçek makarna pişirir. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Hipokrat’ın dediği gibi: “İlacımız besin, besinimiz ilaç olsun.” Sevdiklerimizle daha çok makarnalı günlerimiz olsun!

 

* Hafızoğlu, A., Mitoloji ve İlahi Dinlerde İnsanın Yaratılılışı. Marifetname; 2022, 9(1); 217-244.

** https://www.aa.com.tr/tr/saglik/turkiyede-her-yil-yaklasik-300-bin-kisi-kalp-krizi-geciriyor/2870146#:~:text=Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2021’de ölümlerin,kayıplar bu rakamın yarısını oluşturuyor.

Dr. Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler