Karaciğer yağlanması ile kastedilen sağlık sorunu karaciğerin kendi ağırlığının en az %5 fazlası kadar yağ içerir hale gelmesidir. Bu durum yoğun alkol kullanımına bağlı olarak karşımıza çıkabileceği gibi hiç alkol kullanmayan ancak insülin direnci olan ve kötü beslenen kişilerde de gözlenebilir. Karaciğer yağlanması gelişiminde önemli olan toplam vücut ağırlığının fazla olması değil, bel bölgesinin yağlı oluşu ve belin kalçaya olan oranının yüksek olmasıdır. Karaciğer vücudun fabrikası gibidir; besin ögelerini depolar, toksinleri vücuttan uzaklaştırır, ürettiği safra ile sindirime yardımcı olur. Karaciğer yağlanması çoğunlukla bulgu vermez. Hastalar sıklıkla halsizlik, çabuk yorulma, karın sağ üst kadranında bir ağrı ve dolgunluk hissi ile doktora başvururlar. Karaciğer yağlanmasının temel tedavisi beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının değiştirilmesidir. Karaciğer yağlanması ile mücadelede elinizi güçlendirecek 10 beslenme önerisi ile karşınızdayız.
Karaciğer Yağlanmasıyla Mücadele Etmek İçin 10 Beslenme Önerisi
- Ara öğünlerde antioksidan kapasitesi yüksek kırmızı ve mor renkteki meyveleri bir kase sade probiyotik yoğurt ile birlikte tüketin.
- Kuru baklagiller (yeşil mercimek, nohut vb.), bulgur gibi dirençli nişasta kaynağı besinleri tüketin. Dirençli nişasta içeren besinler prebiyotik yani iyi huylu bağırsak bakterilerinin çoğalmasını sağlayan, glisemik indeksi düşük, bağırsak duvarının güçlendirilmesine yardımcı olan besinlerdir.
- Ana öğünlerde, öğünle beraber alınan yağın vücuda giriş oranını azaltabilmek için durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna tüketin. Makarna; kan yağları seviyesinin dengelenmesine yardımcı olduğu gibi günlük enerji gereksinmesini ekonomik şekilde karşılayan, kolay ulaşılabilen, potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanında B vitaminlerinden (B12 vitamini hariç) zengin, glisemik indeksi düşük (kan şekerini yavaş yükselten), iştahı dengeleyen, çevreyi koruyan, sürdürülebilir beslenme ile uyumlu, uzun süre depolanabilen, posa içeriği yüksek olduğu için hem kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran hem de bağırsak hastalıklarından koruyan, bitkisel proteinden zengin, prebiyotik özellik taşıyan yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterileri, diğer bir deyişle mikrobiyotamızı zenginleştiren, geliştiren bir besindir. Ancak, bu özellikleri sadece ve sadece makarnalık buğdaydan yani durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna taşır.
- Zencefil, sarımsak, somon balığı, yaban mersini, çilek, pancar gibi antienflamatuar yani hücresel boyutta iltihap söndürme özelliği olan besinleri tüketin.
- Zeytinyağı, çiğ kabak çekirdeği ve yağlı tohumları (çiğ badem gibi) zengin E vitamini içeriklerinden dolayı daha sık tüketin.
- Akdeniz tipi beslenin. Deniz mahsullerini, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna gibi tam tahıllı besinleri, zeytinyağını, taze sebze ve glisemik indeksi düşük meyveleri daha sık tüketin.
- Probiyotik ve prebiyotik besinlerden yani bağırsaklardaki iyi huylu bakteri kolonilerinin çoğalmasını sağlayan ve bu iyi huylu bakterilere besin kaynağı olan ürünlerden zengin beslenin. En sağlıklı probiyotik besinler; ev yapımı yoğurt, kefir, lahana turşusu, su kefiri (veganlar için üretilmiş, kefir mayasının suya çalışmış hali), salatalık turşusu, yayık ayranı, süzme peynir, mozarella ve Gouda peynirleri, kımız, boza, tarhana, şalgamdır. Prebiyotik besinlere örnek olarak ise durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, muz, elma, çilek, çekirdekli üzüm, hindiba, enginar, yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, kereviz, domates, hardal, soya fasulyesi, kuru baklagiller (mercimek, nohut gibi), bulgur, keten tohumu, badem, ceviz verilebilir.
- Her hafta toplam 150 dakikalık yürüyüş antrenmanı planlayın.
- Her gece 7 ila 8 saat zifiri karanlıkta uyuyun, gece 00.00’ı geçmeden yatağa girmiş olun.
- Kahve içmek istediğinizde sadece filtre kahve tercih edin. Kahvede bulunan diterpen bileşikleri kan yağları seviyenizi yükseltebilir. Kahveyi filtre ettiğinizde bu bileşiklerden arınmış olur.
- Alkollü içecekleri tüketmeyin.
Karaciğer yağlanması hafife alınmayacak kadar önemli bir sağlık sorunudur. Kendinizi ve sağlığınızı önemseyin, karaciğerinize iyi bakın.
Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.