Karadeniz’in eşsiz coğrafyasını yaratan dağ, yayla ve deniz ikliminin bir arada yaşanabildiği Ordu, doğal zenginlikleri, denizi, akarsu ve şelaleleriyle muhteşem manzaralara ev sahipliği yapar. Ancak Ordu’ya “Karadeniz’in incisi” unvanını kazandıran güzellikleri sadece iklimi ve manzaralarıyla sınırlı değildir. Şehrin, bulunduğu coğrafyanın özelliklerine göre şekillenmiş, çok çeşitli ürünler barındıran özgün bir mutfak kültürü de vardır.
Geçimin büyük ölçüde balıkçılık, fındık, arıcılık ve yaylacılıktan sağlandığı Ordu’da mutfak kültürü, bölgelerin koşullarına göre farklılık gösterdiğinden hem ürün hem de geleneksel tarifler açısından çok çeşitli bir üretim söz konusudur. Örneğin, Perşembe ve Fatsa gibi ilçelerin bulunduğu kıyı kesimleri yağışlı ve ılıman iklime sahip olduğundan balıkçılığın yanında tarım da yapılır. Mesudiye, Kabataş ve Akkuş gibi daha yüksek yörelerde ise iklim giderek sertleştiğinden yayla kültürüne geçilir ve temel geçim kaynağı hayvancılığa dönüşür. Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerinden kaynağını alan zengin mutfak kültürü, şehri yerli ve yabancı turistler için de cazip hale getirir. Dilerseniz, her köşesinde apayrı doğal lezzetlerin bulunabildiği Ordu’nun eşsiz ürünlerine bir de yakından bakalım.
Ordu Mutfağının Benzersiz Ürünleri
Ordu’nun yemyeşil ve verimli toprakları geleneksel tarım yöntemleriyle, hatta bu yöntemlere gerek bile kalmadan doğanın kendiliğinden bizlere sunduğu sağlıklı ürünlerle doludur. Her biri ayrı tatlar sunan otlar ve yeşilliklerden, mısır, fındık ve bakliyata; emek isteyen arıcılık faaliyetlerinden elde edilen enfes ballardan, yaylalardaki hayvancılığın sağladığı et ve süt ürünlerine, kırsal kesimlerde nesilden nesle aktarılmış geleneksel yöntemlerle yapılan turşu ve helvalara dek her türlü gıdayı sofralarımıza getiren Ordu’nun başlıca lezzetlerini kısaca tanımaya çalışalım.
Fındık: Dünyanın ve ülkemizin en büyük fındık üreticilerinden olan Ordu’nun fındıkları, uluslararası bir üne sahiptir. Karadeniz’in dağlık coğrafyası dolayısıyla büyük ölçüde geleneksel yöntemlerle üretilip toplanan Ordu fındığı, daha irice ve daha az yağlı olmasıyla diğer fındık türlerinden ayrılır. E vitamini deposu, kalp dostu bu fındıkları her türlü tatlı tarifinizde kullanabilir ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Taflan Turşusu: Bölgede yetişen ve “karayemiş” olarak da bilinen, kiraz benzeri taflan meyvesiyle hazırlanan bu turşu, mayhoş-buruk tadıyla turşuseverlere çok farklı bir lezzet deneyimi yaşatır. El ile toplanan taflanın katkı maddesi kullanılmadan kurulan turşusunu tek başına tüketebileceğiniz gibi, Ordu’nun en meşhur mutfak geleneklerinden biri olan turşu kavurma yöntemiyle de hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Fasulye: Ordu’nun yağışlı ve yüksek kesimlerinde üretilen fasulyelere “şeker fasulye” de denir. Kendine has tadı, aroması ve kokusu olan bu fasulye türü hem kolay pişmesiyle hem de piştiğinde kabuğunu atmamasıyla bilinir. Şeker fasulye başlı başına çok aromatik olduğu için etsiz de pişirilebilir ancak yörede yaygın olan tariflere uyarak kuyruk yağıyla da denemenizi tavsiye ederiz.
Kivi: Ordu’nun kıyı ve orta kesimlerinde sadece 25 yıl önce üretimine başlanan kivi, kendine has aroması ve depo ömrünün uzun olmasıyla kısa sürede öyle ün kazanmıştır ki artık her sene satışına hasattan önce, henüz dalındayken başlanmaktadır. İlaçsız doğal tarım yöntemleriyle üretilen ve kendine has bir aroması olan kiviyi, C vitamini deposu olarak tatlılarınızda, meyve salatalarınızda ve meyveli içeceklerinizde keyifle tüketebilirsiniz.
Kabataş Helvası: Ordu’da geleneksel olarak özellikle bayramlarda ve özel günlerde yapılan bu helva, günümüzde hem yerli halkın hem de turistlerin severek tükettiği bir tatlıya dönüşmüştür. Ev yapımı pekmez ve yöresel cevizler kullanılarak tam 3 günde hazırlanan Kabataş helvası kahvaltılarınıza ve çay saatlerinize benzersiz bir lezzet katar.
Lezzetli Ordu Tarifleri
Karadeniz kırsalının yüzlerce yıllık kültürünün izlerini şehir yaşantısında da görebileceğiniz Ordu’nun köklü geleneklerinin yansıdığı alanlardan biri de mutfağıdır. Şimdi, Ordu’da çeşit çeşit sağlıklı ürünlerle kuşaklar boyunca yapılagelen tariflerinden ikisini sizlerle paylaşacağız.
Pazı Kavurması
Karadeniz Bölgesi’nin en meşhur sebzelerinden pazı, Ordu’da yaygın olarak yapılan ot kavurma yemeklerinin değişmez malzemelerinden biridir. Enfes rayihalı pazının temelde sadece salça ve soğanla kavrulmasıyla hazırlanan bu sade, leziz ve pratik yemeği dilerseniz kahvaltılarda üzerine yumurta kırarak ya da diğer öğünlerinizde sarımsaklı yoğurtla tüketebilirsiniz.
Ispanaklı ve Fındıklı Makarna
Yine yöre sebzelerinin başında gelen ve kış sofralarında çeşitli şekillerde sofralarımızı şenlendiren ıspanağın, alışık olduğumuz tüketim biçimlerinden çok farklı değerlendirildiği bir tarifle karşınızdayız. Ispanağı fındık, soğan ve pancar turşusuyla harmanlayıp makarnayla birlikte servis ettiğimiz bu tarif, doyuruculuğu ve lezzetiyle kışın kurduğunuz sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini alacaktır.
Bu yazımızda, Karadeniz’in güzeller güzeli kıyı şehirlerinden Ordu’nun ülke mutfağımıza kattığı benzersiz ürünleri ve bu ürünleri değerlendirebileceğiniz, biri geleneksel biri yorum niteliğinde iki tarifi sizlerle paylaştık. Tariflerimizin yapılışını öğrenmek isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi şeflerinin hazırladığı pratik yemek videolarını izleyebilirsiniz. Bu tariflerle Ordu’nun yemyeşil dağ ve yaylalarının ferahlığını mutfağınızda hissedeceğiniz keyifli ziyafetler çekmenizi dileriz!