Karanfilli Yeni Yıl Tatlısı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan karanfil; K vitamini, potasyum, beta-karoten ve eugenolden zengin bir çeşni vericidir.
- Karanfil, antienflamatuar özelliği sayesinde artrit gibi otoimmün hastalıklarda fayda sağlayabilir.
- Karanfil, eugenolden zengin yapısı ile kanser riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak, warfarin tedavisi alıyorsanız karanfil kullanmayın. Çünkü, eugenol warfarin ile etkileşir.
- Karanfil, K vitamininden zengin yapısı ile kemik ve diş sağlığını güçlendirir. Ancak, coumadin tedavisi alıyorsanız karanfil kullanmayın. Çünkü, coumadin tedavisi alanlar K vitamininden zengin besinleri tüketmemelidirler.
- Karanfil, potasyum içerdiği için kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır.
- Karanfil, beta-karoten içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve kış enfeksiyonlarından korur.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan kuru kayısı; A, C, E vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, çinko, bakır, bitkisel kaynaklı demir, magnezyum ve lutein, zeaksantin, likopen gibi antioksidan bileşiklerden zengindir.
- Kuru kayısı, A, C ve E vitaminlerinden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir.
- Kuru kayısı, potasyum ve likopenden zengin olduğu için kalp ve damar sağlığını korur ve güçlendirir.
- Kuru kayısı, çinkodan zengin içeriği ile kuvvetli antioksidan özellik gösterir; cilt sağlığına iyi gelir, akne tedavisini destekler.
- Kuru kayısı, veganlar ve katı vejetaryenler için iyi bir demir kaynağıdır.
- Kuru kayısı, magnezyum ve potasyum içeriği ile kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır ve kramplardan korur.
- Kuru kayısı; lutein, zeaksantin, likopen gibi antioksidan bileşiklerden zengin yapısı ile kanserden korur.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan çilek; folik asit, C vitamini, manganez ve potasyumdan zengin bir meyvedir.
- Çilek posadan zengin yapısı ve özel posa (hem çözünür hem de çözünmez posadan zengin) içeriği ile sindirim ve boşaltım sistemini destekler. Hem bağırsak hareketlerini hızlandırır hem de prebiyotik özelliği ile mikrobiyotamızı güçlendirir.
- Çilek; ellagaik asit, prosiyanidin, pelargonidin gibi antioksidan bileşikler içerir. Bu antioksidan bileşikler bir yandan çileğe kırmızı rengini verirken bir yandan da kalp sağlığını güçlendirir ve kanserden korur.
- Çilek, glisemik indeksi düşük bir meyvedir.
Karanfilli Yeni Yıl Tatlısı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Karanfilli Yeni Yıl Pastası tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %72’sini,
- Protein gereksinimimizin %7’sini,
- Yağ gereksinimimizin %21’ini karşılamış oluruz.
Yeni umutlarla girdiğimiz 2022 yılının ilk gecesinde Karanfilli Yeni Yıl Tatlısı tarifimiz huzurlu anlarınıza eşlik ederken, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, hem de beyin biyokimyanızı olumlu yöne etkileyerek duygudurumunuzu destekleyecek bir tariftir. Yeni yılınızın narın bereketi ile taçlansın.
Bugün karanfille lezzetlendirdiğimiz sağlıklı bir tarifle karşınızdayız: Karanfilli Yeni Yıl Tatlısı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
Karanfilli Yeni Yıl Tatlısı tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 15 dakika, pişirme süresi 80 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı