Lezzet ile emeği buluşturan, mutfakta dökülen alın terinin kıymetini yeniden hatırlatan tarifleriyle tanınan, geleneksel makarna tariflerimizden birini ince ince işleyip bir kaşığa kırk tanesini sığdıran şehrimizdir Kayseri. Yüzlerce yıllık teknikler ve özel iklim koşullarının yardımıyla atalarımızın Orta Asya bozkırlarından getirdiği pastırma lezzetini başka bir seviyeye ulaştıran ve tam bir lezzet patlaması olan Şebit ya da diğer adıyla Kayseri yağlamasıyla bizleri tanıştıran da bu güzel İç Anadolu yerleşimidir. Harika bir pide çeşidi olan Develi Cıvıklısı’nın da ana yurdu olan bu şehir, bulgurlu aşlarımızın en güzellerinden biri olan Kurşunlu aşı, buğday ve kemikli et buluşmasının ortaya çıkardığı en nefis tariflerden Helisesi, köz patlıcan lezzetinin en karşı konulmaz hallerinden birine sahip Kovalaması ile de damakları şenlendirir. Keteler, yağ mantıları, tandır börekleri, bazlamaları ile harika hamur işlerinin de memleketi olan Kayseri, Aside ve Nevzine gibi çok özel tatlılara da sahiptir.

Tabii, bunca özel tarife sahip olan bir mutfak ancak benzersiz lezzetlere sahip pek çok ürüne sahip olan bir coğrafyada var olabilir. Kayseri mutfağı da ustalarının deneyimi, sabrı ve yoğun emeklerinin yanı sıra biraz da bu özel ürünlerin varlığın borçludur muhteşem zenginliğini. Pastırmaya lezzetini veren çemeni, enfes bir yemeğe dönüşen Çırış otunu, muhteşem Çerkes peynirlerini ve kuru kaymağın sıra dışı lezzetini bir düşünün.

Kayseri Mutfağının Benzersiz Ürünleri 

kase içindeki kara

Bunca benzersiz ürünün bulunduğu bir şehrin mutfağının lezzet çıtasını yükseltmesi pek de şaşırtıcı sayılmaz değil mi? Haydi gelin, bu benzersiz Kayseri ürünlerinden bazılarını biraz daha yakından tanıyalım.

Pastırma 

Ülkemizin en ünlü şarküteri ürünlerinden biri olan pastırmanın en makbullerinden biri Kayseri’de üretilenidir. Etin kimyasal katkılar olmadan uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlayan bu kadim ürüne lezzetini ve uzun ömrünü verense temel malzemesi çemen olan bir karışımdır.   

Peynir 

Kayseri’de kahvaltı sofralarını süsleyen ve makarna gibi çok yakıştığı tariflerle de kullanılabilen peynir çeşitleri bulunur. Bu peynir çeşitlerinin en ünlüsü ise inek ve koyun sütü ile üretilebilen, rüzgarda olgunlaşmaya bırakılıp kabuk bağlaması sağlanan nefis Çerkes peyniridir.

Kuru Kaymak 

İnek sütünden yılların verdiği ustalık ile elde edilen, gözenekli süngerimsi yapısıyla dikkat çeken ve genellikle rulo şeklinde sarılarak servis edilen kuru kaymak da Kayseri’nin çok özel ürünlerinden biridir. Kahvaltıda ve tatlılarla birlikte servis edilen enfes ürün, süt lezzetinin en yoğun halini hissedebileceğiniz malzemelerden biridir.

Kırmızı Biber 

Pastırma ve sucuk gibi baharatlarının da çok özel olmasını gerektiren şarküteri ürünleriyle öne çıkan Kayseri’de çok özel kırmızı biberler de üretilir. Parlak kırmızı rengiyle göz okşayan ve güneş altında kurutulduktan sonra öğütülen Cırgalan biberleri, iştah artırıcı acısıyla birçok lezzeti karşı konulmaz hale getirir.

Buğday 

Kayseri’de doğal tozlaşma dışında hiçbir genetik müdahaleye uğramamış doğal, esmer buğday da üretilir. Develi Gaceri adıyla bilinen bu buğday çeşidi, Kayseri’ye özgü pek çok tarife lezzet kattığı gibi sağlıklı özellikleriyle de öne çıkan, kan şekerini hızla artırmayan ve kilo vermeye yardımcı olan bir besindir.  

Lezzetli Kayseri Tarifleri 

Kayseri mutfağındaki özel lezzetlerin ortaya çıkışında önemli bir rol oynayan benzersiz ürünlerden bazılarını tanıktan sonra ilhamını bu muhteşem mutfaktan alan iki tarifle ilgili bilgiler vermeye geçebiliriz. Makarnanın lezzetli katkısıyla zenginleşen bu tarifler Tepsi Mantısı ve Kurşun Aşı.

Tepsi Mantısı 

Klasik mantı yapımı konusundaki iddiasının yanı sıra farklı mantı çeşitleriyle de öne çıkan Kayseri’nin sevilen tariflerinden biri de Tepsi Mantısı. Benzersiz bir fırın makarna lezzeti olan tarifi mantı makarna kullanarak yorumlayarak bir parça daha az zahmetli hale getirmek mümkün.

Kurşun Aşı

Anadolu’nun özgün yemek kategorisini oluşturan, çorba ile sulu tencere yemeği arasında bir kıvama sahip olan aşlar da Kayseri mutfağının enfes seçenekleri arasında yer alıyor. Bu lezzetlerin en ünlülerinden biri olan Kurşun Aşı’nın bulgur, mercimek ve nohut ile hazırlanan tanelerine mantı makarnayı da ekleyerek renk katabiliriz.

Bir şehrin benzersiz ürünlerini ve bu ürünlerin rol aldığı muhteşem lezzetleri gördükten sonra kim mutfağa girip bu şehrin lezzetlerinden birini hazırlamak istemez ki. Siz de şimdi bir Kayseri lezzeti hazırlamak istiyorsanız Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflere bir göz atabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yap!

İlgili İçerikler