• kelebek-makarna

Geçenlerde bir restoranda salatama kelebek makarna eklemişler. Pek hoş görünüyordu, keşke siz de görseydiniz, hatta beraber yeseydik. Kelebek makarnamı yerken kelebekleri düşündüm. Kelebeklerin ömrünün bir gün olduğunu zannederdim. Sonra merak ettim, biraz araştırdım. Kelebeğin ömrünün bir gün olduğuna dair anlatılagelen şehir efsanesi doğru değilmiş. Kelebeklerin ömrü türüne göre bir hafta ile bir yıl arasında değişirmiş. Ayrıca bu araştırmayı yaparken kelebeklerin ağzı olmadığını da öğrendim. Kelebeklerin ağzı yerine hortuma benzeyen iki uzvu varmış ve bununla beslenirler, nektar tüketirlermiş. Yazık, bizim gibi makarna yiyemiyorlar yani. 🙂

Bildiğiniz gibi kelebek yaygın olarak başkalaşım, değişim, değer kazanma sürecini anlatan bir metafor olarak kullanılır. Tırtılın kelebek olma yolculuğu, durum buğdayının makarna olma yolculuğunu hatırlatır. Makarna da tıpkı kozasından çıkan kelebek gibi nadide, naif bir yolculuğun eseridir. Kelebeğin ruhumuzu beslediği gibi, makarna da bedenimizi besler.

brokoli

Beslenme ve Sağlık Konusunda Az Bilinen Gerçekler 

Tıpkı kelebek hakkında olduğu gibi beslenme ve sağlık konusunda da bir sürü bilmediğiniz, bugüne kadar öğrenmediğiniz bilgi olabilir. Gelin bu bilgilerin bazılarına birlikte bir göz atalım.

– Diyabete yani şeker hastalığına sebep olan etmenlerden birisinin mikrobiyotamızın zayıflığı yani vücudumuzdaki iyi huylu bakteri sayısının yetersizliği olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsaklarımızda ve ağzımızda ne kadar çok iyi huylu bakteri varsa kronik hastalıklardan o kadar çok korunmuş oluruz. Başka bir örnek vereyim: Ağzında iyi huylu bakteri sayısı yetersiz olan, bir de bunun üzerine ağız hijyenine dikkat etmeyip ağzındaki kötü huylu bakteri sayısının çoğalmasının önünü açan kişilerin diş eti hastalıklarına daha yatkın olduklarını ve sırf bu yüzden Alzheimer, Parkinson hastalığı, kalp hastalığı, şeker hastalığı risklerinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Peki, sadece ağız hijyenine dikkat ederek, kefir gibi probiyotik besinlerden ve makarna gibi prebiyotik besinlerden zengin beslenerek bu riski bertaraf edebileceğinizi?

– Sağlık ve beslenme ilişkisi hakkında başka bir bilgi: Posadan fakir beslenen, düzenli sebze ve meyve tüketmeyen, günlük beslenmesinde bulgur, makarna gibi lifli besinlere yer vermeyen kişilerin kabızlığa (konstipasyona) yatkın olduğunu, kalın bağırsak kanseri hastalarının büyük çoğunluğunun geçmişinde kabızlık öyküsü olduğunu, makarna, sebze gibi posadan zengin besinlerin bağırsak kanserinden koruduğunu biliyor muydunuz?

– Makarnanın şişmanlatmadığını, yapılan bilimsel araştırmalarda beslenme örüntüsünde sık sık makarnaya yer veren kişilerin daha zayıf, bel çevrelerinin daha ince, bel/kalça oranlarının daha ideal, şişmanlık risklerinin daha düşük olduğu yönünde sonuçlara varıldığını biliyor muydunuz?

– Makarna yiyen kişilerin daha mutlu bireyler olduklarını, gece daha derin uyuduklarını (uyku hormonu olan melatonin düzeyleri daha yüksek olduğu için), depresyondan korunduklarını biliyor muydunuz?

– Beslenme örüntüsünde makarnaya yeterince yer verenlerin B vitaminlerinden zengin beslendikleri için sinir sistemlerinin daha kuvvetli olduğunu, daha az gergin bireyler olduklarını, bu yüzden daha iyi sosyal ilişkiler kurduklarını, bunun iş hayatlarına da pozitif biçimde yansıdığını biliyor muydunuz?

– Bir paket makarna, bir şişe ayran ya da kefir, birkaç adet sebze ile dört kişilik aileyi doyuracak, maliyeti düşük, besleyiciliği yüksek bir öğün oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz?

– Makarnanın karbon ayak izi düşük bir besin olduğunu, makarna yediğiniz öğünde çevre dostu bir öğün tükettiğinizi, sürdürülebilir beslenmeye hizmet ettiğinizi biliyor muydunuz?

Ne kadar çok bilmediğimiz şey var değil mi? İnsan okudukça, öğrendikçe merakı daha da artıyor. Ne demişler, “Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp.” Yeni bilgiler edinmenin mutlu hissettirdiğini, çünkü endorfin düzeyini artırdığını okumuştum. Dilerim bu blog yazısını okuduğunuz gün, bana bu bilgileri bir kez daha hatırlatan kelebek makarnalı bir lezzetin keyfini çıkarırsınız. Kelebek makarna ile hazırlayabileceğiniz tariflerin detaylı anlatımlarını oynatma listemizde bulabilirsiniz. Makarnalı günleriniz bol olsun.

Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler