Öğün aralarının uzadığı Ramazan günlerinde, sağlığımızı pekiştiren, enerji ihtiyacımızı karşıladığı gibi, sıvı dengemizi de koruyan besinlere ihtiyaç duyarız. Pandemi koşullarında sıklıkla oturarak geçirdiğimiz bugünlerde kemik ve eklem sağlığımızı güçlendirme gereksinimi de ortaya çıkıyor. Bugün sizler için, sağlıklı bir enerji deposu olan, kemik ve eklemlerimizi güçlendiren Tavuklu Şehriye Çorbası hazırlıyoruz.

Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.


Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Soğan:
    • C vitamininden zengin olduğu için kolajen sentezini artırır.
    • Kükürtlü bileşiklerden zengin olduğu için genetik yapımızı güçlendirir.
    • İçerdiği quercetin ile bağışıklık sistemimizi destekler.
    • Bileşiminde bulunan inulin ve fruktooligosakkaritlerle prebiyotik özellik taşır, yani mikrobiyotamızı besler,
    • Kolesterol seviyemizi kontrol altına almamızı kolaylaştırır.
  • Şehriye; bitkisel kaynaklı demir ve kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır içeren, kıymetli bir aminoasit yani protein yapıtaşı örüntüsüne sahip ve bu özel yapısı ile cilt ve kas sağlığımızı pekiştiren özel bir besindir.
  • Domates:
    • C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezimizi artırır:
    • K vitamini içerdiği için kemik sağlığını pekiştirir.
    • Lutein ve beta karoten içeriği ile gözlerimizi besler.
    • Posa içeriği ile kabızlıktan korur.
    • Likopen içeriği ile kalp sağlığımızı güçlendirir.
  • Kapya biber de yeşil biber de C vitamininden zengindir ve kolajen sentezini artırır. Bunun yanında:
    • Antioksidan bir besindir.
    • B6 vitamini ile folik asitten zengindir ve bu sayede kansızlıktan korur.
    • A vitamininin iyi bir bitkisel kaynağıdır ve bu sayede gözlerimizi korur.
    • Likopen içeriği ile kanserden korur.
    • Acı kırmızı biberler metabolizmamızı hızlandırır.
  • Yeşil biber, lutein içerdiği için göz sağlığını güçlendirir ve yaşa bağlı göz rahatsızlıklarını geciktirir. C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini artırır ve bu sayede hem cilt, hem eklem hem de kıkırdak sağlığını pekiştirir. Yeşil biber; B6, K, E ve A vitaminlerinden, potasyumdan, folik asitten zengin bir besindir.
  • Tavuk eti ve tavuk kemiğinin birlikte dinlendirerek kaynatılması ile elde edilen tavuk suyu kıymetli bir tip 2 kolajen kaynağıdır. Tip 2 kolajen; bağışıklık sistemimizi, damar yapımızı, kemik, eklem ve kıkırdaklarımızı güçlendirir.

Tavuklu Şehriye Çorbası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım;

Enerji ve Besin Ögesi Miktar
Enerji 306,2 kcal
Karbonhidrat 34,3 g
Protein 12,5 g
Yağ 12,5 g
Posa 3,37 g
A Vitamini 130,9 µg
D Vitamini 0,05 µg
E Vitamini 6,87 mg
K Vitamini 3,9 µg
B1 Vitamini 0,45 mg
B2 Vitamini 0,25 mg
Niasin 5,3 mg
B5 Vitamini 0,57 mg
Biotin 4,6 µg
B6 Vitamini 0,32 mg
Folik asit 36,9 µg
B12 Vitamini 0,05 µg
C Vitamini 50,8 mg
Sodyum 863,5 mg
Potasyum 413,3 mg
Magnezyum 31 mg
Kalsiyum 37,6 mg
Fosfor 87,3 mg
Kükürt 101,9 mg
Klor 1290 mg
Demir 2,25 mg
Çinko 0,6 mg

 

Tavuklu Şehriye Çorbası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %46’sını,
  • Protein gereksinimimizin %17’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %37’sini karşılamış oluruz.

Tavuklu Şehriye Çorbası; kolajen sentezimizi artıran, bu sayede kalp, kemik, eklem, kıkırdak sağlığını güçlendiren, şifa deposu bir çorba olarak iftar ve sahur sofralarınız için ideal bir tariftir.

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler