• portakal

Lezzeti, besleyiciliği ve eşsiz faydaları ile sıra dışı bir besin olan makarnanın arkasında, insanlığın bugününe dair çok şey borçlu olduğu bir tahılın yer aldığını biliyoruz. Günümüzden binlerce yıl önce üretilmeye başlanan buğdaydır bu. Makarna, onun bir türü olan durum buğdayından elde edilen irmik kullanılarak üretilir. Tabi bu mucizevi tahılın bizlere tek hediyesi makarna değildir. Tüm dünyada farklı çeşitleriyle temel bir gıda olarak tüketilen ve bizim de toplum olarak kutsal kabul ettiğimiz ekmek de örneğin onun armağanlarından biridir. Topraktan gelen bereketin sembollerinden biri olan buğday, birçok ürünü ile sofralarımıza konuk olur. Bunlardan birinin de makarnanın yanı sıra mutfağımızdaki enfes tatlı tarifleri başta olmak üzere pek çok lezzete kaynaklık eden irmik olduğunu söylemiştik. Öyleyse şimdi, kış mevsiminde rengiyle insana neşe veren portakal ile bir başka buğday mucizesi olan buğday kepeğinin de adını anma vakti geldi demektir: 

Buğdaydaki varlığı ile bu temel besin maddesini daha sağlıklı kılan buğday kepeği, yüksek lif oranı sayesinde kan şekerini hızla yükseltme potansiyeli taşıyan tatlılarda kullanmak için çok uygun bir malzemedir. Rengini ve lezzetini portakallı sosundan alacak bir krep ya da pancake hazırlarken, portakal kokulu bir kek hamuru çırparken ya da portakal aromalı bir kurabiye hazırlarken içine ekleyeceğimiz bir miktar buğday kepeği, ortaya çıkan lezzetin glisemik indeksinin düşük olmasına yardım edecektir. Tabi yalnızca tatlılarda değil tüm hamur işlerinde kullanabileceğimiz buğday kepeği, hem uzun süreli tokluk sağlayacak hem de içerdiği vitaminlerle tarifi daha da sağlıklı hale getirecektir. 

 

Buğday Ürünleri ve Portakalla Enfes Tarifler 

Öyleyse harika kış meyvesi portakal ile aralarında buğday kepeğinin de yer aldığı buğday mucizesi ürünleri bir araya getiren lezzetli tariflere gelin hep birlikte bir göz atalım.

Portakallı İrmik Tatlısı 

Türk mutfağının klasikleri arasında yer alan irmik tatlısına, portakal rengi bir katkı.  

Kozan Portakallı Makarna Salatası 

Buğday mucizesi makarna, coğrafi işaretli, nefis Kozan portakalı ile buluşuyor. 

Tatlı Ekşi Makarna 

Tatlı ekşi lezzetler yaratmak için biçilmiş kaftan olan portakal, farklı bir makarna tarifi yaratmamıza yardımcı oluyor. 

Buğday Kepekli Portakallı Krep 

Fransızların “Crépes Suzette” dedikleri bu harika tatlı, buğday kepeğinin katkısıyla bambaşka bir hal aldı. 

Portakallı Pancake 

Sabah kahvaltılarının iki yıldızı portakal ve pancake’i bir araya getiren harika bir tarif. 

buğday_kepeği

Portakalın İki Enfes Hali: Portakal Sosu ve Püresi 

Durum buğdayı mucizesi makarna, irmik ve buğday kepeğinin harika kış meyvesi portakalla buluşarak ortaya çıkardığı enfes tarifleri gördükten sonra portakalın başta tatlılar olmak üzere, pek çok farklı lezzete katılabilen iki halini tanıyabiliriz şimdi de. Tabi ki yılın soğuk günlerinde ilaç gibi gelen bu meyvenin sağlığa yararlı özellikleriyle birlikte…

Portakal Sosu 

Bolca suya ve eşsiz bir tatlı-ekşi dengesine sahip olan portakal, içine bir miktar şeker, aradığımız kıvama göre belki bir miktar da nişasta eklendikten sonra ısıtılıp koyulaştırılarak harika bir sos haline gelebilir. Tatlıları hem lezzeti hem de rengiyle zenginleştiren portakalı, ölçülü asitliği sayesinde salatalar ve hatta kereviz gibi sebzelerle yapılan yemeklerde de kullanmak mümkündür.

İçerdiği bol miktarda C vitamini ile portakal, demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayan kişilere demir emilimini artırarak fayda sağlayabilir. Ayrıca gebelik ve öncesinde alınması çok önemli olan folik asidin de iyi bir kaynağıdır.

Portakal Püresi 

Meyvelerin yalnızca sularını değil posalarını da tüketmenin sağlığımız açısından çok yararlı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Portakalı, zengin bir lif kaynağı olan posasıyla birlikte tüketmemizi sağlayan püre hali, bir parça şeker ilavesiyle onu tatlılarda değerlendirmenin en iyi yöntemlerinden biri olabilir. Ayrıca yine asiditesinden faydalanarak besinleri pişirmekte bile kullanabileceğimiz portakal püresi, deneysel tarifler ortaya çıkarmak için çok elverişli bir malzemedir.

Portakal, içerdiği sitrat sayesinde böbreklerdeki kalsiyum birikimini ve dolayısıyla böbrek taşı oluşumu riskini azaltabilir. Ayrıca portakal tüketimi, yaşa bağlı göz hastalıklarının gelişimi yavaşlatarak göz sağlığını da destekler. 

Makarna, irmik, buğday kepeği ile portakalın buluştuğu enfes tarifler ve portakalın mutfaklarımızdaki iki farklı kullanım biçimiyle ilgili bilgilere hep birlikte göz attık. Kışın en lezzetli turuncusu portakalın tezgahlarda belirmeye başladığı bu günlerde harika bir portakallı tarif hazırlamak çok iyi bir fikir olabilir. Bunu yaparken Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden yararlanmak isterseniz, hemen oynatma listemize gidebilirsiniz. Oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler