
Kendisi gösterişsiz ama mutfağımızdaki lezzete ve sağlımıza katkısı çok büyük olan bir başka kış sebzesiyle karşınızdayız. Soğanın yakın akrabası olan ama ona göre daha tatlımsı bir lezzete sahip olan bu sebze, pırasa. Mutfağımızda en çok zeytinyağlı ya da klasik yemeğiyle tanınan ama çok güzel börek harcı olabildiği gibi, akrabası soğan misali, birçok tarifte de lezzet artırıcı olarak kullanılabilen bu sebzenin hakkını tarihte en çok Romalıların verdiğini söyleyebiliriz. Soğan ve sarımsağa göre daha “asil” bulunan pırasa, toplumun üst kesimlerinde yaşayanların sofralarında yerini alırmış o zamanlar. Tarihteki izi, Roma İmparatorluğu’ndan Antik Mısır ve Mezopotamya’ya dek sürülebilen pırasa, 1. yüzyılda yazılmış bir yemek kitabına da dört tarifle katkıda bulunur. Ünlü Roma İmparatoru Neron’un da sesine iyi geldiğini söyleyerek bolca pırasa tükettiği, hatta bu nedenle “Pırasa Yiyen” anlamına gelen “Porrophagus” takma adıyla anıldığını söyleyelim.
Gelin, gerçekten de şifa deposu bir sebze olan pırasanın sağlıklı özelliklerinden bazılarına hep birlikte göz atalım.
Sağlıklı Özellikleri ile Pırasa
İçeriğinde bulunan kaempherol isimli bileşen sayesinde damarların korunmasına yardımcı olan pırasa, dolaşım ve kalp sağlığını destekleyen bir besindir. İyi bir potasyum kaynağı olduğu için yüksek tansiyona karşı da etkilidir.
Bol lifli bir besin olan pırasa, sindirim sistemi sağlığının korunmasına, vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
İyi bir kalsiyum, K vitamini ve magnezyum kaynağı olan pırasa, kemikleri güçlendirerek iskelet sistemi sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
Pırasa, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirdiği gibi kolajen üretimini kolaylaştırarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır.
Antiseptik özelliğiyle vücutta enfeksiyona sebep olan organizmalarla savaştığı bilinen pırasa, kronik iltihap riskini azaltmaya da yardımcı olur.
Yüzyıllardır bir şifa deposu olarak görülen pırasanın sağlıklı özelliklerini gördükten sonra onu mutfağımızda kolaylıkla kullanmamızı sağlayacak ipuçlarını da öğrenelim.
Faydalı İpuçları ile Pırasa
Doğradığınız pırasaları bir süre bol sirkeli suda bekleterek, pişerken rahatsız edici bir koku yaymasını engelleyebilirsiniz. Sirke yerine limon ve 1 çay kaşığı karbonat da kullanabilirsiniz.
Sebze alışverişinizi yaparken pırasanın en tazesini seçmek istiyorsanız uçlarının koyu yeşil olmasına ve beyaz kısımlarının üzerinde herhangi bir çürük, çatlak ya da sarılaşma olmamasına dikkat etmelisiniz.
Pırasaları temizleyip yemeklik doğradıktan sonra bir buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınızda da çözülmesini beklemeden tencereye alıp pişirebilirsiniz.
Pırasalı Enfes Bir Tarif: Makarnalı Mısırlı Pırasa Çorbası
Sofralarımızı sağlık dolu ve doyurucu bir tarifle lezzetlendirmek için pırasayı nasıl kullanabiliriz peki? Makarnalı Mısırlı Pırasa Çorbası, bunun çok iyi bir örneği olabilir. Mısır ve pırasanın renkleriyle zenginleşen bu çorba, makarnanın da katkısıyla tam bir öğünün yerini tutabilir. Soğuklarda içimizi ısıtan, bol miktarda sıvı içermesiyle dört mevsim sağlımızı destekleyen bu çorba, sofralarınızın yeni favorisi olacak.
Sağlıklı özelliklerini, mutfaktaki kullanımına ilişkin pratik bilgileri ve enfes bir tarifini öğrendiğimiz pırasa, herkesi mutfakta yepyeni bir tarif denemek için iştahlandırmıştır diye düşünüyoruz. Öyleyse, kolları sıvayıp mutfağa girmenin şimdi tam vakti! Nuh’un Mutfağı’nın, Makarnalı Mısırlı Pırasa Çorbası gibi birçok özel tarifi anlatan videolarından her zaman destek alabileceğinizi unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!