Kışın aranan lezzetlerinden boza… Bize her bardak nostalji yaşatan bozanın faydalarını öğrenmeye ne dersiniz?
Her mevsim, soframıza bambaşka tatları konuk ediyor. Bazen yazı sırf sulu karpuzları için özlüyor; sonbaharda yediğimiz nefis kabak tatlılarını sık sık hatırlıyoruz. Kışın bize sunduğu, Osmanlı döneminden bu yana vazgeçemediğimiz en özel lezzetlerden biri de boza… Gerek kulağımızda çınlayan “booo-zaaaa” sesi, gerek aile sıcaklığını hatırlatan tarçın kokusu bozayı bu kadar çok sevmemizin sebebi… Peki kendine özgü lezzeti ve her bardakta bizi geçmişe götürmesi dışında, bozanın faydaları nelerdir? Bizim için sadece küçüklüğümüzü hatırlatan öylesine bir içecek mi yoksa vücudumuza faydaları da var mı bu tarihi içeceğin? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!
Boza; Balkanlar, Asya ve Afrika olmak üzere birçok kıtada insanlar tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecekmiş. Kıtalar arası yaptığı bu yolculuk esnasında da Osmanlı halkı tarafından oldukça sevilmiş. Özellikle sarayda sıkça tüketilen boza neyden yapılıyor? Kendine has bir lezzeti olduğu için ilk kez deneyenlerin sıkça sorduğu bir soru bu. Ve bir tadımda hemen bilinebilecek bir yanıtı yok. Biz hemen, “Boza neyden yapılır?” sorusunu sizin için yanıtlayalım: Boza; darı irmiği, su ve şekerden üretilir. Tadı oldukça leziz olan bu özgün içeceği maalesef yalnızca kışın tüketebiliyoruz. Bulduğumuzda ise sık sık tüketmek için neden çok! Bozanın faydaları ve kalorisi hakkında genel bir bilgi verecek olursak;
Yalnızca 240 Kalori!
Deneyip beğendikten sonra birçoğunuz bozanın kalorisi hakkında araştırmalara koyulmuş olabilir! Çünkü kış akşamlarına çok yakışan bozadan yalnızca bir bardak tüketmek her zaman kolay olmuyor. Bir bardak, sonra bir bardak daha tüketmek isteyenlere hemen söyleyelim: Bozanın bir bardağı 240 kalori… Çok veya az diyebilirsiniz. Bu sizin günlük aldığınız kalori miktarına göre de değişmektedir. Fakat gün içerisinde öğünlerinizi hafif tutmuşsanız; bozanın kalorisi size pek dokunmayacaktır. Hatta bol bol içerek bozanın faydalarından mümkün olduğunca fazla yararlanmaya çalışabilirsiniz. Çünkü yazın bozanın yararlarından bir süreliğine uzaklaşmak zorunda kalacaksınız. 🙂
Gribe Karşı En İyi Önlemlerden Biri!
Bitki çaylarının tadını sevmeyenlerden misiniz? Ya da öksürük şurupları midenizi mi bulandırıyor? O zaman size önerimiz; hastalıklara karşı bir bardak boza içmeniz. Tarçınla ve leblebiyle tüketilen bozayı içerken lezzetine doyamayacak aynı zamanda da içindeki vitaminlerle bağışıklığınızı güçlendirebileceksiniz. Çünkü bozanın bilinen en yaygın faydalarından biri de öksürükle savaşması ve hastalıklara karşı en iyi şifalardan biri olması!
Emziren Anneler Bol Bol Tüketmeli!
Bozanın faydalarından bir diğeri de annelerin süt yapımını artırması! B vitamini, protein ve karbonhidrat açısından zengin olan boza; anne sütünü artırırken sütün kalitesinin iyileşmesine de yardımcı olur. Emziren anneler, aldıkları besinlerdeki vitamin ve mineralleri süt yoluyla doğrudan çocuğa aktarırlar. Kış döneminde tüketilen bol meyve sebzenin yanına, bozanın besleyici içeriğini ekleyerek çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Özellikle sütü az olan annelerin bozanın faydalarından yararlandığını bilinen bir gerçektir.
Mide ve Bağırsak Dostu
Boza, içeriğindeki aktif maya ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etki gösterir. Vücut için faydalı olan bu bakteriler; öncelikle mide ve bağırsak olmak üzere tüm organlarda olumlu etkilerini gösterir. Zihin açan, bağışıklık güçlendiren, kemik sistemi için faydalı olan probiyotiklerin diğer faydalarını, en güçlü şekilde gösterdiği organlarımız bağırsak ve midedir. Dolayısıyla reflü vb. mide sıkıntıları olan hastaların kışın içeceği ideal içeceklerden biri de bozadır. Midenizi ağrıtmadan sindirim sisteminizin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
Boza neyden yapılır ve bozanın faydaları nelerdir artık biliyoruz. O hâlde kışlık alışverişinizde bozaya yer vermeyi artık unutmazsınız diye düşünüyoruz. Ya da o sesi takip edebilirsiniz: Boooo – zaaaaa! 🙂