Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Normal düzeylerde, kolesterol, vücudumuzdaki önemli ihtiyaçları karşılamak için gereklidir. Yeterli düzeyde kolesterole sahip olduğumuzda sinir iletimimiz kuvvetli olur, hücrelerimiz dış etmenlerden daha iyi korunur, cinsiyet hormonlarımız yeterli miktarda salgılanır, safra salgımız yeterli olur ve bu sayede yağları daha rahat sindirir, vücudumuzda daha kolay D vitamini sentezleriz.

Kandaki kolesterol düzeyini kalıtım, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, stres gibi etmenler etkileyebilir. Süt ve et ile bunlardan elde edilen ürünler gibi hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içerirken, makarna gibi bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermezler.

Kan kolesterol seviyesinin yüksekliği damar tıkanıklığı riskini artırabilir. Kandaki kolesterol seviyesinin yüksekliği kadar kolesterol seviyesinin düşüklüğü de zararlıdır. Çünkü, kan kolesterol seviyemizin düşüklüğünü vücudumuz algılar ve kendi kendine kolesterol sentezlemeye başlar. Bu nedenle günlük beslenme rutinimizde, kolesterol içeren besinler ile içermeyen besinler arasında bir denge olmalıdır.

 

sunum tabağı üzerinde süt kaymağı

 

Bu bakış açısıyla, bugün, kolesterol içeren kaymak ile kolesterol içermeyen mantar ve makarnayı ahenkle birleştirdiğimiz keyifli bir tarif ile karşınızdayız.  Kaymaklı ve Mantarlı Makarna hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Kaymaklı Mantarlı Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Kaymaklı Mantarlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Mantar, yüksek miktarda beta-glukan ve ergesterol içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, kan yağlarını düşürür.
  • Mantar, bitkisel bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır.
  • Mantar, hem iyi bir B6 vitamini kaynağıdır hem de bitkisel proteinden oldukça zengindir.
  • Mantar, karaciğer sağlığını koruyan besinlerden bir tanesidir.
  • Taze soğan, bağışıklık güçlendirici bir madde olan quercetin’in en iyi kaynaklarından birisidir.
  • Makarna, posa ve dirençli nişasta içeriği ile kolesterol emilimini azaltır, kan yağları seviyesini dengeler.
  • Hardal, turpgiller familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir.
  • Hardalın yapısındaki biyoaktif bileşenler anti-kanserojen etki taşır, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Hardal, selenyum, magnezyum ve bakır kaynağıdır.
  • Hardal tohumları, antibakteriyel özellikleri ile saçkıran lezyonlarını iyileştirmede etkili olabilir.
  • Hardal, bağırsak florasını düzenleyerek kabızlık ve şişlik gibi problemleri önler.
  • Kaymak, içerdiği A vitamini ve retinol ile göz sağlığını ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kaymak, içerdiği riboflavin yani B2 vitamini ile sinir sistemini güçlendirir.
  • Kaymak, kalsiyumdan zengin yapısı ile kemik sağlığını güçlendirir.
  • Kaymak, pantotenik asit içeriği ile duygusal stresin yönetimini kolaylaştırır.
  • Kaymak, D vitamininin nadir besinsel kaynaklarından birisidir.

Kaymaklı Mantarlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 404,6 kcal
Karbonhidrat 51,5 g
Protein 13,2 g
Yağ 15,8 g
Posa 5,85 g
A Vitamini 211,4 µg
D Vitamini 2,7 µg
E Vitamini 1,65 mg
K Vitamini 18,7 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,6 mg
Niasin 7,25 mg
B5 Vitamini 2,8 mg
Biotin 21,9 µg
B6 Vitamini 0,25 mg
Folik asit 48,7 µg
B12 Vitamini 0,1 µg
C Vitamini 45,2 mg
Sodyum 461,2 mg
Potasyum 642,4 mg
Magnezyum 34,3 mg
Kalsiyum 82,9 mg
Fosfor 199,5 mg
Kükürt 70,3 mg
Klor 812,9 mg
Demir 2,3 mg
Çinko 1,0 mg

 

Kaymaklı Mantarlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimzin %52’sini,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %35’ini karşılamış oluruz.

Kaymaklı Mantarlı Makarna tarifimiz her ne kadar çok lezzetli ve keyifli olsa da kalp ve damar hastaları ile yüksek kolesterol ve yüksek trigliserid seviyesine sahip kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler