Günümüzün en çok konuşulan sağlık problemi olan Koronavirüs’e karşı tedavi edici bir ilaç olmasa da koruyucu tedavinin temelini sağlıklı beslenmenin oluşturduğu yönünde tıp camiası hemfikir. Bazı baharatların, bileşimlerinde bulunan flavonoidler gibi birçok biyoaktif bileşen ile antiviral etki gösterebildikleri ve Koronavirüs’e karşı koruyucu etkilerinin olabileceği rapor edilmiştir. Koronavirüs’ten korumada ön plana çıkan baharatlar; kekik, nane, domates tozu, çemen otu, biberiye, zerdeçal, zencefil ve sarımsak tozudur.

Güneydoğu Asya Mutfağı’nın yöresel tadı olan köri, tek bir baharat gibi algılansa da aslında; kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, Hint cevizi, demirhindi, acı kırmızı biber baharatlarının bir karışımdır. Köri, içeriğinde Koronavirüs’e karşı koruyucu biyoaktif bileşenlerden zengin birçok baharat içerdiği için bir kür gibi kabul edilebilir.

Bugün Koronavirüs’e karşı savunmada güçlü bir baharat karışımı olan köri kullandığımız bir tarifle karşınızdayız; Köri Soslu Mantarlı Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 

beyaz küçük kase içerisinde siyah mermere dökülmüş köri baharatı

 

Köri Soslu Mantarlı Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Köri Soslu Mantarlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan mantar; selenyum, riboflavin, tiamin, pantotenik asit, niasin, C vitamini ve kolinden zengin bir sebzedir.

  • Antioksidanlardan zengin bir sebze olan mantar; akciğer, prostat, meme kanserinden korur.
  • Mantar, yüksek posa oranı sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve metabolizma hızını artırır, kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırır.
  • Potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını dengeler böylece kalp ve damar sağlığını güçlendirir.
  • Mantar, folik asitten zengin bir sebze olduğu için gebelik döneminde anne ve bebek sağlığının korunmasına destek olur, nöral tüp defekti riskinin azaltılmasına yardım eder.
  • Mantar, riboflavin, tiamin gibi B vitaminlerinden zengin yapısı ile sinir sistemini güçlendirir, duygu durumunu iyileştirir. Makarna ile birlikte tüketildiğinde bu etkinliği artar.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan soğan; flavonoidlerden ve tiosülfinatlardan zengin yapısı ile kandaki kötü huylu kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur ve bu sayede damar plaklarının oluşum riskini azaltarak kalp sağlığını korur.

  • Soğan bitkisel bir kalsiyum kaynağı olarak veganların ve vejetaryenlerin kemik mineral yoğunluklarını korumalarına yardımcı olur.
  • Soğan, kuersetinden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Soğanın flavonoidlerden zengin yapısı alerjik bünyeye sahip kişiler için koruyucu etki gösterir.
  • Soğan, selenyumdan ve E vitamininden zengin yapısı ile göz sağlığını güçlendirir.
  • Soğan, C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini artırarak cilt ve eklem sağlığını güçlendirir. Doku bütünlüğünü korur, yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

Tarifimize lezzet katan bileşenlerden biri olan makarna, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.

  • Makarna posadan zengin bir besindir. Posadan zengin besinler hem bağırsak hem de kalp sağlığını korur.
  • Makarnanın glisemik indeksi düşüktür. Özellikle esmer yani tam tahıllı makarnanın glisemik indeksi daha da düşüktür. Glisemik indeksi düşük besinler, iştah kontrolü sağlamak ve diyabet riskini azaltmak açısından güçlü bir etki yaratır.
  • Makarnanın yanında tükettiğiniz makarna soslarının yağ içeriğine dikkat edin.
  • Makarnanızın tüm bu etkilerinden daha çok faydalanabilmek için suyunu çektirerek pişirin ve ılık tüketin.

 

Köri Soslu Mantarlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 473,9 kcal
Karbonhidrat 49 g
Protein 12,7 g
Yağ 25 g
Posa 5,25 g
A Vitamini 174,6 µg
D Vitamini 2,0 µg
E Vitamini 1,3 mg
K Vitamini 10,8 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,45 mg
Niasin 5,3 mg
B5 Vitamini 1,97 mg
Biotin 15,6 µg
B6 Vitamini 0,25 mg
Folik asit 44,5 µg
B12 Vitamini 0,2 µg
C Vitamini 7,1 mg
Sodyum 1582 mg
Potasyum 555,1 mg
Magnezyum 61,3 mg
Kalsiyum 83,4 mg
Fosfor 253,9 mg
Kükürt 166,6 mg
Klor 2502 mg
Demir 2,07 mg
Çinko 1,5 mg

 

Köri Soslu Mantarlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %42’sini,
  • Protein gereksinimimizin %11’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %47’sini karşılamış oluruz.

Köri Soslu Mantarlı Makarna, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, antienflamatuvar etkisi olan, probiyotik ögelerden zengin, şahane bir tariftir. Bu keyifli ve sağlıklı tarifimizi öğle ya da akşam öğününüzde 1 su bardağı kefir ile birlikte tüketmenizi öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler