Büyük bir tabağın içindeki salata

Günümüzden yüzlerce yıl öncesine uzanan köklü tarihi, inançlar dünyasındaki özel yeri ve eşsiz kültürel zenginliğiyle ülkemizin en dikkat çekici illerinden biridir Şanlıurfa. Tabii çıkardığı muhteşem seslerle bir anlamda yurdumuzun müzikal başkenti de sayılabilir. Şanlıurfa’nın bunca güzel sesi çıkarmış olması ise halkımız tarafından ilginç bir sebebe, Urfalıların acıyı çok sevmesine ve eşsiz bir acı biber olan isotun bu şehre özgü bir ürün olmasına yani kısacası mutfak kültürüne bağlanır. Bundan çıkarılacak sonuç ise Şanlıurfa’nın, tüm eşsiz özelliklerinin yanında kendine özgü ürünlere, tariflere ve damak zevkine sahip bir gastronomi merkezi oluşudur.

Adana ve Gaziantep gibi mutfak kültürleriyle öne çıkan şehirlerimizle tatlı bir rekabete girmesini sağlayan kebapları, Lebenisi, Boranisi, İsot Çömleği, Üzmeli Pilavı, Ağzı Açığı ve daha pek çok özel tarifiyle eşsiz bir gastronomi deneyimi sunan Urfa, dinler tarihinden gelen hikayesiyle bambaşka bir lezzet olan Çiğ Köfte’nin de ana vatanıdır. Tabii tüm bu lezzetlerin ortaya çıkmasında en önemli rolü oynayan, bereketli topraklara sahip şehrin benzersiz yerel ürünleridir. Karpuzdan, nara, çok özel bir patlıcan türünden dünyaca ünlü isota Şanlıurfa topraklarında yetişen birçok ürün, bu görülmeye değer şehrin muhteşem bir mutfak kültürüne sahip olmasının bir numaralı etkenidir.

Şanlıurfa’nın Benzersiz Lezzetleri

İsterseniz şimdi gelin, Şanlıurfa’nın bu özel ürünlerinden bazılarını hep birlikte daha yakından tanıyalım.

Tabağın içindeki patlıcan yemeği

Nar: Bölgeye Babil bahçelerinden getirildiğine inanılan Suruç Narı ince, elastik ve sarımsı renkli kabuğu ve tatlı-ekşi aromasıyla Türkiye’de yetişen diğer narlardan ayrılır.

İsot: Şanlıurfa ile özdeşleşen isot, rengi ve kokusuyla oldukça dikkat çeken bir doğal üründür.Kararında tüketildiğinde adeta bir şifa deposu olan isot, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Patlıcan: Şanlıurfa’nın bereketli topraklarının bir diğer armağanı olan Birecik Patlıcanı, kendine has dokusu, aroması ve lezzetiyle şehrin ünlü patlıcan kebabının da ana malzemelerindendir.

Peynir: Peynirin kendine özgü şeklini alması için bölgede “parzın” olarak adlandırılan tülbentleriçinde hazırlanan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Şanlıurfa Peyniri çiğ inek, koyun ve keçi sütlerinden veya bu sütlerin karışımı ile üretilir.

Karpuz: Kendine özgü bir şekle ve eşsiz bir tada sahip olan Karaköprü Tat Karpuzu, yörede kıymetli bir hediye olarak görülen ve “kurabiye karpuzu” olarak da adlandırılan çok özel bir üründür. Yetiştiği Tatburç mahallesinin adıyla da bilinen bu ürün şehrin özel lezzetleri arasındadır.

Şanlıurfa Mutfağı’ndan Enfes Bir Tarif: Çağla Aşı

Şanlıurfa sofralarına özgü benzersiz lezzetleri ortaya çıkaran yerel ürünlerden bazılarını tanıdık. Şimdi şehrin mutfağındaki en özgün yemeklerden birini makarnayla yorumladığımız tarifimize geçebiliriz. Karşınızda etin lezzetini, çağlanın ekşisi ile güçlendiren enfes Urfa tarifi Çağla Aşı!

Yöre insanının söyleyiş biçimiyle “çağala”nın ikiye ayrılıp çekirdeklerinin çıkarılmasıyla başlayan lezzet serüveni, kavrulan kuşbaşı etin oyuna dahil olması ve suyu çektirilerek pişecek olan yüksük makarnanın tencereye eklenmesiyle sürer. Çağlanın ekşisinin yanında içerdiği vitamin ve bolca lifin desteğini arkasına alan bu tarif, sağlıklı bir enerji kaynağı olan makarnanın da katkısıyla tek başına bir öğün olarak tüketilebilecek harika bir alternatife haline gelir.

Tarihi, kültürü ve tüm bunlarla iç içe gelişmiş eşsiz gastronomik zenginliği ile ülkemizin özel yerleşimlerinden biri olan Şanlıurfa’nın benzersiz ürünlerini tanıdık ve makarnayla zenginleşen harika bir tarifini öğrendik. Şimdi mutfağa girip bu tarifi hazırlamanın ya da Şanlıurfa lezzetlerinden aldığımız ilhamla kendi reçetemizi oluşturmamızın tam zamanı. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin detaylı tarif videolarıyla mutfaktaki çalışmalarınızda hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın! Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yap!

İlgili İçerikler