Kurban, sözlük anlamıyla “yaklaşmak, Allah’a yakın olmak, feda etmek” anlamlarına gelir. Kurban Bayramı’nda ibadetini yerine getirenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah’a feda ederler. Dolayısıyla, “olan olmayanla” paylaşır, dünya malına bağlılık azalır, herkesin evine kırmızı et girer.
Kırmızı Et Tüketmek Gerekli Mi?
Peki, kırmızı et tüketmeye gerçekten ihtiyacımız var mı? Kırmızı et, özellikle çocuklar tarafından tüketilmesi gereken bir besindir. Çünkü, demirin en iyi kaynağıdır. Çocukların dokulara oksijen taşıyan molekül olan hemoglobini yeterince sentezleyebilmesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için demir mineraline olan ihtiyaçları yetişkinlerden yüksektir. Bununla birlikte, et kaliteli bir protein kaynağıdır.
Kırmızı Et Nasıl Tüketilmeli?
Kırmızı et tüm bu faydalarının ve iyi bir protein kaynağı oluşunun yanı sıra yağdan, özellikle de doymuş yağdan zengin bir besindir. Bu nedenle kolesterol düzeyini yükseltebilir. İsterseniz gelin, Kurban Bayramı’nda ülkemizdeki sofraların neredeyse tamamına konuk olacak kırmızı et, sağlığımıza zarar vermeyecek biçimde nasıl tüketilir, hep birlikte öğrenelim.
- Etin kan yağlarını yükseltici etkisini azaltabilmek için yanında mutlaka irmik, makarna, bulgur gibi posadan zengin bir besinle birlikte tüketilmesi gerekir.
- Etlerin pişirilme şekli de büyük önem taşır. Etin bir görünür yağı bir de görünmeyen yağı vardır. Görünür yağını ayırsanız bile kırmızı ette ortalama %20 yağ kalır. Bu nedenle etli yemekleri yağsız pişirme yöntemleri kullanarak pişirmemiz yararımıza olacaktır.
- Et için en iyi pişirme yöntemleri haşlama, fırında pişirme ya da ızgara yapmadır. Eti kızartmaktan kaçınılmalıdır. Etleri her zaman kısık ateşte ve kendi yağında, suyunda pişirmek idealdir.
- Şimdi etinizi hiç yağ koymadan kapaklı, yapışmaz yüzeye sahip bir tencereye koyun. Seviyorsanız ve mide rahatsızlığınız yoksa baharat da ekleyebilirsiniz. Tencerenin veya pişirme kabının kapağını kapatın, ara ara çevirerek pişirin, mühürleyin. Bu arada etin suyunu ve yağını saldığını, sonra tekrar içine çektiğini göreceksiniz. İyi pişmiş seviyorsanız; et tüm suyunu çektikten sonra üzerine bir parmak sıcak su ekleyin. Bu suyu da çekene kadar pişirdikten sonra tamamıyla kendi yağında pişmiş etiniz hazır olur.
- Kurban etinden lezzetli ve sağlıklı bir yemek ortaya çıkartabilmek için “ölüm katılığı”nın geçmesini beklemek gerekir. Et kalitesini kesim sonrası meydana gelen biyokimyasal değişimler önemli ölçüde etkiler. Ölüm sonrası kan dolaşımının durması ve yeterli oksijenin bulunmaması nedeniyle dokularda ciddi değişimler meydana gelir. Dinlendirilmiş et yumuşar, sindirimi kolaylaşır. Bu nedenle tüketilmeden önce Kurban etleri buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmelidir.
Makarna Gibi Posadan Zengin Ürünler Etin En Sağlıklı Eşlikçileri
Hayvanlar dokularında kesim öncesi maruz kaldıkları antibiyotik ve hormon kalıntılarını, kesim sırasında oluşabilen stres faktörlerini ve çevresel toksinleri taşıyabilirler. Bu maddelerin bize zarar vermesine mani olabilmek için yine makarna, bulgur gibi, mevsim sebzeleri gibi posadan zengin besinlerle beraber tüketmemiz gerekir.
Bu bayram hem çocukların hem de büyüklerin midesini ve sofrasını şenlendirecek midye makarnalı köfte tabakları hazırlamaya ne dersiniz? Posa, E ve B vitaminleri içeriği yüksek bir besin olan midye makarnayı kullanarak farklı bir sunum yakalayabilirsiniz. Glisemik indeksi düşük ve kaliteli karbonhidrattan zengin bir besin olan makarnayı proteinden zengin et ya da köfte ile birlikte tüketerek hem daha uzun süre tok kalır, hem daha güçlü ve temiz beslenmiş olursunuz .
Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı sağlıklı ve enfes ramazan tariflerinden oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Makarnanın enerjisinin eşlik ettiği sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dileriz.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı