Üyeleri sofralarımızın vazgeçilmezi olan, hem sağlıklı hem de çok lezzetli bir besin grubuna sahibiz. Sağlıklı beslenme programlarında mutlaka yer verilen, taze olarak tüketilebildikleri gibi kuru halleriyle de mutfağımızın klasik lezzetlerine yaşam veren bu ailenin ismi baklagiller. Bugün sizlere, bu aileye isim babalığı yapan ve kendine özgü lezzeti ile çok özel tariflerde yer alan bir üründen bahsedeceğiz. Tazesi haşlandığında yoğurt ve dereotuyla enfes bir birliktelik yakalayan, kurusu ile de fava gibi çok özel soğuk atıştırmalıklar hazırlanan bakladan söz ediyoruz.
Tıpkı adını verdiği ailenin diğer üyeleri gibi çorbadan salataya, zeytinyağlılardan fırın lezzetlerine birçok farklı tarifte yer alan, tabaklarda baş rolü oynadığı gibi çok iyi bir destekleyici lezzet de olabilen bu besin, pek çok farklı ülkenin mutfağında da kullanılır. Finlandiya mutfağında et alternatifi bir ürün olarak kullanılan, Malta’da kusksu isimli geleneksel bir çorbada yer alan, İngiltere’de unu ekmeklerde kullanılarak tüketiminin artırılması hedeflenen bir projeye konu olan bakla, Akdeniz mutfağının göz bebeği makarnanın da çok iyi bir eşlikçisidir.
Enfes Baklalı Tarifler
İsterseniz gelin, makarnayla buluşan baklanın ortaya çıkardığı bu lezzetli tariflerden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Bakla Soslu Kaşarlı Makarna
Baklanın kendine özgü lezzeti ve rengiyle zenginleşen enfes bir makarna tarifi.
Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası
Ülkemizin coğrafi işaretli ürünlerinden birinin katkısıyla hazırlanan harika bir bakla çorbası.
Uzakdoğu mutfağının ünlü kızartma tekniğiyle pişmiş baklalar, bu leziz tarifte makarnaya eşlik ediyor.
Baklalı Erişte Çorbası
Mutfağımızın klasik çorba malzemelerinden biri olan eriştenin baklayla buluştuğu nefis bir tarif.
İç Bakla ve Enginarlı Makarna
Bakla ve enginarla hazırlanan en meşhur zeytinyağlılardan birine katılan makarna lezzeti.
Baklanın İki Lezzetli Hali: Taze ve Kuru Bakla
Lezzeti, besleyiciliği ve sağlıklı özellikleri ile vazgeçilmez üyelere sahip bir besin ailesine adını veren bakla ile hazırlanmış harika makarnalı tarifleri gördük. Şimdi sıra, lezzetlerde farklı biçimlerde yer alan baklanın iki lezzetli haliyle ilgili bilgilerde. Taze bakla ve kuru bakla hakkında bilgiler karşınızda!
Taze Bakla
Kendine özgü, dereotuyla muhteşem bir ikili oluşturan lezzeti ve taze fasulyeye çok benzeyen biçimiyle sevenlerin asla vazgeçemediği bir besin olan taze bakla, enfes zeytinyağlılar hazırlamak için çok iyi bir seçimdir. Zeytinyağlı tarifinin yanı sıra klasik bir tencere yemeği olarak da pişirilebilen taze bakla, yeşil rengiyle makarnalara da çeşitli biçimlerde başarıyla eşlik edebilir.
Oldukça sağlıklı bir besin olan bakla, içerdiği B9 vitamini sayesinde hücresel boyutta gerçekleşen DNA hasarının önlenmesine yardımcı olur, kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Ayrıca vücutta dopamine çevrilen bir madde olan levodopa’yı içerdiği için Parkinson hastalığı semptomlarını da hafifletebilir.
Kuru Bakla
Ülkemizin lezzeti dillere destan tariflerinden biri olan favanın başkahramanı kuru bakla, halk arasında iç bakla olarak da bilinir. Tıpkı fava örneğinde olduğu gibi püre haline getirilmeye ya da kıvamı daha da açılarak harika soslara temel oluşturmaya çok uygun bir ürün olan kuru bakla, farklı tariflerde makarna ile buluşturmak için de çok iyi bir alternatiftir.
İçerdiği bolca magnezyum ve potasyum sayesinde yüksek tansiyonla mücadeleye destek olan bakla, kalp-damar sağlığına iyi gelir. Ayrıca bol lifli yapısı sayesinde yüksek kolesterol sorunu yaşayanlar için de çok bir seçimdir. Küçük bir uyarı: Favizm isimli kalıtsal hastalığa sahip olanlarınsa bakla tüketmemesi gerekir.
Bakla ile makarnanın buluştuğu nefis tarifleri, bu harika besinin iki lezzetli hali hakkındaki bilgilerle birlikte sizlere sunduk. Şimdi ister örnek tariflerimizden ilham alarak isterseniz de kendi yaratıcılığınızı kullanarak siz de leziz baklalı tarifler hazırlayabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimiz de bu yolculukta hep yanınızda! Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayınız. Şimdiden afiyet olsun.