Badem Unundan Yapılmış ve Bademle Süslenmiş Ekmek

Bitkisel protein ve sağlıklı yağ deposu badem, keyifli bir atıştırmalık olduğu gibi mutfağımızdaki özel tariflerde de yerini alan nefis bir kuru yemiş. Son yıllarda hayvansal ürün tercih etmeyen ya da sağlık nedenleri ile tüketemeyenlerin favorisi haline gelen sütüyle de akıllarda yer eden bu ürün, baş kahramanı olduğu tatlılardan perde pilavı gibi eşsiz yöresel lezzetlere, belki şaşırtıcı ama tadını verdiği çorbalardan kıtırlık kattığı salatalara mutfaklarımızda en çok rol oynayan kuru yemişlerden biri. Gluten alerjisi olan ya da başka bir nedenle buğday ununa alternatif arayanlara unuyla da yardımcı olan badem, bu formuyla macaron ve acıbadem kurabiyesi gibi tariflerin olmazsa olmazıdır. İçerdiği besin ögeleri ve eklediği ekstra lezzetle bu un, beşamel sos gibi tariflerde de buğday unu yerine kullanılabilir. File badem denilen ince kıyılmış haliyle de iyi bir yenilebilir süsleme malzemesi olan bu kuruyemiş, mutfaklarımızın çok işlevli ürünleri arasındadır. 

Gelin, pek çok farklı formda tariflere lezzet katabilen bademin sağlıklı özelliklerinden bazılarını da hep birlikte öğrenelim.

Bademli Bol Yeşillikli Salata
Sağlıklı Özellikleri ile Badem

Badem, içerdiği tekli doymamış yağlarla, kötü kolesterolün düşürülüp iyi kolesterolün artırılmasına yardımcı olur.

Bademde bulunan E vitamini ve polifenoller gibi antioksidan maddeler, hücre hasarını önleyerek yaşlanmayı yavaşlatır ve kronik hastalık riskini azaltır.

Düşük karbonhidrat, yüksek lif ve sağlıklı yağ içeriği sayesinde badem, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

Bademin içerdiği kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller, kemik ve diş sağlığı için kritik öneme sahiptir.

Yapısında bulunan E vitamini ve sağlıklı yağlarla badem, bilişsel fonksiyonları destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.

Sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendiğimiz bademe, artık sofralarımızda daha sık yer vermek istiyor olabiliriz. Peki, onu mutfakta pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak ipuçları neler? Badem hakkında püf noktalarını, gelin birlikte öğrenelim.

Püf Noktaları ile Badem

Bademin üzerindeki kahverengi kabuğu ayırmak için 1-2 dakika kaynar suda bekletin, ardından soğuk suya alın. Kabuk kolayca soyulacaktır.
Bademin lezzetini artırmak için hafifçe kavurun. Fırında 160 °C’de 8-10 dakika veya tavada orta ateşte sürekli karıştırarak kısa süre kavurmanız yeterli olacaktır.
Evde badem unu yapmak için, çiğ bademleri mutfak robotunda ince bir toz haline gelene kadar çekin. Ancak fazla öğütmekten kaçının, yoksa badem ezmesi kıvamına gelebilir.
Badem sütü hazırlamak için 1 su bardağı bademi gece boyunca suda bekletin. Süzüp, blender’da 4 su bardağı suyla çekin. Karışımı tülbentle süzerek badem sütünü ayırın.
Çiğ badem, salata ve yoğurtlu atıştırmalıklar gibi soğuk tariflere tazelik katar, kavrulmuş badem ise yoğun lezzetiyle sıcak yemeklere daha çok yakışır.

Badem ile Makarnanın Buluştuğu Enfes Bir Tarif

Sağlıklı yağlarla dolu bir kuru yemiş ile durum buğdayının şifalı gücünü taşıyan makarnayı buluşturan nefis bir tarif hazırlamaya ne dersiniz? Hem de bunu yemesi bir başka keyifli olan spagetti ile yapmaya… Bademin kıtırlığı ile kepekli makarnanın kendine özgü lezzetini buluşturan, kan şekerini yavaşça yükseltip uzun süreli tokluk hissi veren, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin ögelerini barındıran bu tarif: Bademli Kepekli Spaghetti. Deneyin, çok seveceksiniz.

Sağlıklı özellikleri, mutfakta işimizi kolaylaştıracak püf noktaları ve eşsiz bir tarif önerisiyle bademi ele aldığımız yazımızın sonuna geldik. Paylaştığımız bilgilerle, tadan herkesi hayran bırakacak lezzetler hazırlamanızı dileriz. Detaylı anlatımlarla kolayca uygulayabileceğiniz tariflere ihtiyaç duyuyorsanız, Nuh’un Mutfağı’ndan şeflerimizin sizin için hazırladığı videoları izleyebilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler