
Tatlıların lezzetli kıtırı, geleneksel makarna tariflerinin klasik eşlikçilerinden biri ve kendi başına da keyifli bir atıştırmalık olan ceviz, doğanın bizlere sunduğu şifa dolu hediyelerden biri. İçerdiği sağlıklı yağlarla kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteren bu yemiş, beyne benzeyen şekliyle de bize gösterdiği gibi bilişsel süreçleri güçlendirmesiyle de tanınır. Mutfağımızdaki pek çok tatlının hem iç harcında hem de süslenmesinde kullanılan ceviz, tıpkı başrolünde yer aldığı klasik makarna tarifleri gibi birçok yemeğe hem lezzeti hem de kıtır dokusuyla katkıda bulunabilir. Tavada bir parça kavrularak kullanıldığında lezzeti daha da artan bu yemiş, kadayıf dolmasından enfes soğuk atıştırmalıklara hamur işlerinden et yemeklerine pek çok lezzette kullanmak için harika bir alternatiftir. Hepsinin yanında doyurucu ve lezzetli bir atıştırmalık olan ceviz, sağlıklı özellikleriyle uzmanların öneri listelerinde de hep yerini koruyan bir besindir.
Gelin, hep birlikte kuru yemiş tabaklarının vazgeçilmezi ve birçok tarifin keyifli lezzetlendiricisi olan cevizin sağlıklı özelliklerinden bazılarını keşfedelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Ceviz
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olan ceviz, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve kalp-damar sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur.
Ceviz, içerdiği omega-3 ve polifenoller sayesinde bilişsel fonksiyonları destekler, hafızayı güçlendirir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.
E vitamini, melatonin ve polifenoller gibi güçlü antioksidanlar içeren ceviz, serbest radikallerin yol açtığı hücresel hasarı azaltır ve genel sağlığı destekler.
Ceviz, düşük glisemik indeksi ve sağlıklı yağ içeriği ile kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur, şeker hastalarının tüketmesine uygun bir besindir.
İçerdiği magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içeren ceviz, kemik sağlığının güçlendirilmesine, osteoporozun engellenmesine katkıda bulunabilir.
Sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendiğimiz cevizi mutfaklarımızda daha pratik biçimde kullanmamamıza yardımcı olacak ipuçlarını öğrenmeye ne dersiniz? İşte, ceviz ile ilgili yararlı püf noktaları…
Püf Noktaları ile Ceviz
Cevizi kırmadan önce 5-10 dakika sıcak suda bekletirseniz, kırdıktan sonra içi daha kolay ayrılacaktır.
Cevizleri hafifçe kavurarak lezzetini artırabilirsiniz. Tavada şöyle bir çevirmeni ya da 150 °C fırında 5 dakika bekletmeniz yeterlidir.
Hava geçirmez bir kapta, derin ve kuru bir yerde ya da buzdolabında saklayarak cevizlerinizi uzun süre bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.
Bir gece suda beklettiğiniz ceviz içlerini bir miktar su ile blender’da çekip süzerseniz, smoothie, kahve ve tatlı tariflerinde kullanabileceğiniz vegan bir süt alternatifi elde edersiniz.
Cevizi öğüterek elde edeceğiniz glüten içermeyen un alternatifiyle yaptığınız kek, kurabiye ve ekmekler düşük karbonhidratlı diyetlerde tüketmek için de idealdir.
Ceviz ile Enfes Bir Makarna Tarifi
Ceviz ile en gözde makarna eşlikçilerinden biri olan pesto sosu lezzetlendirmeye ne dersiniz? Fesleğenin ferahlatıcı lezzeti ve canlı yeşil rengi ile makarna tutkunlarına çok tanıdık gelecek bir aromayı buluşturan tarifimiz: Cevizli Pestolu Makarna. Birçok mutfaktan hiç eksik olmayan bu kuru yemiş, pesto sosu sağlıklı yağlarla zenginleştirmek ve ona kıvam kazandırmak için biçilmiş kaftan olabilir. Çocukların da çok seveceği bu makarna tarifinde ceviz, onların farkına bile varmadan tükettikleri ve zihinsel gelişimlerine katkı sunacak bir besin olarak yerini alacak. Sadece çocuklar değil, eminiz ki bu tarife sofradaki herkes bayılacak.
Tatlı tariflerinden makarnalara birçok lezzette yerini alan, mutfaklarımızın çok yönlü malzemelerinden biri olan cevizi, hem sağlıklı özellikleri hem pratik mutfak bilgileri hem de enfes bir makarna tarifiyle ele aldığımız yazının sonuna geldik. Şimdi, kıracaklarımızı hazırlayıp harika cevizli tarifler hazırlama zamanı! Nuh’un Mutfağı’ndan şeflerimizin de tarif videolarıyla hep yanınızda olduğunu unutmayın. Tarif videolarının yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!



