
Mis gibi kokusu, güçlü aroması ve yemyeşil görüntüsüyle, Akdeniz mutfağının iştah açan güzelliklerinden biri de fesleğen. Fesleğen, tazesiyle tariflere ferah ve canlı bir aroma verirken, kuru haliyle de yemeklere derinlik katar. En ünlü makarna eşlikçilerinden biri olan pesto sosta da başrol oynayan bu harika bitki, kendine özgü tadıyla pek çok tarifin lezzetini derinleştirir. Ülkemizin geleneksel içeceği ayranda bile yerini alıp ona harika bir ferahlatıcı dokunuş yapabilen fesleğen, yalnızca tazesi değil kurutulmuş haliyle de mutfaklarımızın sevilen bir çeşni vericisidir. Makarnanın yanı sıra hamur işlerine, salatalara, soğuk atıştırmalıklara da çok yakışan bu lezzetlendirici, kullanıldığı pek çok tarifte büyük farklılıklar yaratma potansiyeline sahip. Zeytinyağı ya da tereyağı ile basit bir sos haline getirildikten sonra kızarmış ekmeklerin üzerine sürülerek bile eşsiz bir lezzeti yakalamamıza olanak tanıyan fesleğen, doğanın tüm yeşil hediyeleri gibi sağlıklı özellikleri ile de dikkat çekidir.
Gelin, Akdeniz’in yemyeşil ve mis kokulu lezzeti fesleğenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Fesleğen
Antioksidan bileşenler içeren fesleğen, hücreleri oksidatif stresin verdiği hasardan korur.
Sindirimi kolaylaştıran, mide kramplarını, şişkinliği ve hazımsızlığı hafifletebilen fesleğen, geleneksel olarak mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılan bir besindir.
Fesleğen, kan basıncının düzenlenmesine ve kolesterolün düşürülmesine katkı sunarak kalp-damar sağlığını destekler.
Bazı araştırmalar, fesleğenin kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini ve tip 2 diyabet yönetiminde faydalı olabileceğini öne sürmektedir.
Fesleğenin antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri, akne gibi cilt sorunlarını hafifletebilir. Ayrıca saç derisi sağlığını destekleyerek kepek oluşumunu azaltabilir.
Sağlıklı özelliklerini gördükten sonra onu mutfağımızda daha çok ve kolaylıkla kullanmamıza yardımcı olacak ip uçlarına bir göz atalım. Fesleğen ile ilgili mutfak püf noktaları karşınızda!
Püf Noktaları ile Fesleğen
Fesleğenin aroması ve lezzeti pişirme sırasında çabuk kaybolabilir. Bu yüzden taze fesleğeni çorba, sos veya yemeklere ocaktan aldıktan hemen önce veya servis esnasında eklemelisiniz.
Fesleğeni bıçakla kesmek yerine ellerinizle nazikçe parçalayarak kullanın. Bıçakla doğramak, fesleğenin aromasını azaltabilir ve kesilen yerlerde kararma olabilir.
Taze fesleğeni buzdolabında saklamak için saplarını bir bardak suya koyun, yapraklarını plastik bir torbayla gevşekçe örtün. Böylece 1-2 hafta taze kalır. Alternatif olarak, nemli bir kağıt havluya da sarabilirsiniz.
Taze fesleğeni uzun süre saklamak için yaprakları zeytinyağıyla birlikte buz kalıplarına koyup dondurabilirsiniz. Bu küpler, sos ve çorbaları kolayca lezzetlendirmenize yardımcı olur.
Kurutulmuş fesleğen, taze fesleğene göre daha yoğun bir tada sahiptir. Bu yüzden kullandığınız tariflerde miktarı abartmamaya dikkat etmelisiniz.
Fesleğen ile Enfes Bir Makarna Tarifi
Makarnaların yıldızını, muhteşem kokulu yemyeşil bir sos eşliğinde servis ederek sofradakilerin hem gözlerine hem de damaklarına hitap eden eşsiz bir lezzet hazırlamaya ne dersiniz? Bazen en güçlü lezzetlerin en klasik ve en çok denenmiş eşleştirmelerle yakalanacağı fikrini destekleyen tarifimiz, Fesleğenli Spaghetti. Yemesi kendine has bir ritüeli andıran spaghetti ile aromasının derinliği mistik bir etki yaratan fesleğenin bir araya gelişi, sofranıza konuk olanlara eşsiz bir lezzet deneyimi yaşatabilir.
Rengi, kokusu, kendine has lezzetiyle Akdeniz kıyılarının ferahlığını sofralarımıza taşıyan fesleğenin sağlıklı özelliklerinden, onu mutfağımızda kolayca kullanmamıza yardımcı olacak püf noktalarına birçok faydalı bilgi edindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Paylaştığımız fesleğenli tarifin de çok çeşitli kullanım biçimlerine açık bu harika ürünle ilgili size ilham vermesini dileriz. Şimdi, mutfağa girip taze ya da kuru fesleğen kullanarak harika bir tarif hazırlamak istiyor olabilirsiniz. Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin hazırladığı tarif videoları size yardımcı olabilir. Tariflerimizin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!