• Masa üzerinde kuru kayısı, ceviz, hurma ve bir çok çerez çeşidi bulunmakta

renkl_hurmalar

Magnezyum, insan sağlığı için oldukça önemli minerallerden birisidir. İnsan vücudunda; kalsiyum, sodyum ve potasyumdan sonra, en çok rastlanılan dördüncü, hücre içinde potasyumdan sonra en çok bulunan ikinci mineraldir.

Magnezyum yetersizliğinde astım, osteoporoz (kemik erimesi), kas krampları, gebelik komplikasyonları, depresyon, uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu, kanser, sigara bağımlılığı, kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, kadınlarda adet dönemi öncesi semptomlar, katarakt, nörolojik hastalıklar ve cilt problemlerinin görülme sıklığı artar.

Bu sorunlarla karşılaşmamak için tüketebileceğimiz magnezyumdan zengin besinler ise; bitter çikolata, avokado, yağlı tohumlar (çiğ badem, çiğ fındık gibi), kuru baklagiller, tohumlar (çiğ kabak çekirdeği gibi), tam tahıllı besinler (makarna, bulgur, irmik gibi), yağlı balıklar, muz, hurma, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve maden suyudur.

Bugün sizler için magnezyumdan zengin iki besin ile keyifli bir tarif hazırlayacağız: Hurmalı İrmik Helvası. Bu tarif, ailece oturduğunuz Ramazan sofranızda size keyifli anlar yaşatacak, gününüze hem neşe hem de enerji katacak. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Hurmalı İrmik Helvası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

Ceviz:

  • E vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlardan zengin bir yağlı tohumdur.
  • Alfa-linolenik asitten zengin yapısı ile kalp ve damar sağlığını korur.
  • İçerdiği polifenollerle vücuttaki iltihapla savaşır, Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
  • Magnezyumdan zengin bir besindir ve bu sayede tansiyon kontrolünü kolaylaştırır.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatan, yani anti-aging etkili bir besindir.
  • Yapısındaki çoklu doymamış yağ asitleri, polifenoller ve E vitamini ile beyin sağlığını güçlendirir.
  • Erkekte üreme sağlığını artırır.
  • Bakır, folik asit, fosfor, B6 vitamini, manganezden zengin bir besindir.Hurma:
  • Posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırır, metabolizmayı düzenler, kabızlıktan korur.
  • Karotenoidlerden zengindir ve bu sayede göz sağlığını korur, yaşa bağlı görme problemlerinin ortaya çıkışını geciktirir.
  • Flavonoidlerden ve fenolik asitten zengin yapısı ile antienflamatuvar bir besindir ve kanser riskini azaltır.
  • A, B1, B2, B3 ve B5 vitaminlerinden, magnezyum, bakır, manganez ve potasyumdan zengin bir besindir.İrmik:
  • Potasyumdan zengin yapısı ile böbrek sağlığını korur.
  • E ve B vitaminlerinden zengindir ve bu sayede bağışıklık sistemini destekler.
  • Fosfor, çinko, selenyum ve magnezyumdan zengin yapısı ile hem sinir sitemini hem de kemikleri güçlendirir.
  • Posadan zengin olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır, metabolizmayı düzenler ve zayıflama sürecini destekler,
  • Bitkisel proteinden zengindir.

Hurmalı İrmik Helvası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 384,9  kcal
Karbonhidrat 58,2 g
Protein 5,6 g
Yağ 14 g
Posa 2,7 g
A Vitamini 43 µg
D Vitamini 3,05 µg
E Vitamini 4,1 mg
K Vitamini 1,18 µg
B1 Vitamini 0,05 mg
B2 Vitamini 0,1 mg
Niasin 0,35 mg
B5 Vitamini 0,26 mg
Biotin 5,4 µg
B6 Vitamini 0,08 mg
Folik asit 11,6 µg
B12 Vitamini 0,2 µg
C Vitamini 1,1 mg
Sodyum 19,2 mg
Potasyum 181,1 mg
Magnezyum 21,2 mg
Kalsiyum 63,7 mg
Fosfor 72 mg
Kükürt 32,2 mg
Klor 72,9 mg
Demir 0,53 mg
Çinko 0,43 mg

 

Hurmalı irmik helvası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %62’sini,
  • Protein gereksinimimizin %6’sını,
  • Yağ gereksinimimizin %32’sini karşılamış oluruz.

 

Hurmalı İrmik Helvası tarifimizi 1 su bardağı süt ile tüketmenizi öneririm.

Tarifimizi şeker kullanmadan hazırladığımız için herkes tarafından keyifle tüketilebilir.

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler