Bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan sağlık, besin tercihleri ve beslenme alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Dolayısıyla her açıdan sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmemiz çok önemlidir. Sağlıklı beslenmeyi ise üç nitelik, en iyi haliyle tanımlar: yeterli, dengeli ve güvenli beslenme. Yeterli beslenme, miktar olarak günlük gereksinmelerimizi karşılayacak kadar besin tüketiyor olmak demektir. Dengeli beslenme, gün içindeki öğünlerde tüm besin gruplarından unsurların yerini alması demektir. Güvenli beslenme ise hijyenik besinler tüketmeyi ifade eder.
Besin Grupları Nelerdir?
Biz diyetisyenler besinleri, besin grupları halinde inceleriz. Beş besin grubumuz vardır; süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze-meyve grubu, yağ grubu. İdeal olan, her ana öğünde bu besin gruplarının tamamından yiyeceklere yer vermektir. İsterseniz bunu, bir öğle ya da akşam öğünü üzerinden örneklendireyim.
-Süt grubundan bir kase yoğurt ya da bir su bardağı kefir veya ayran bu öğünde yerini alabilir. Yoğurdunuzu evde mayalamanızı, ayranınızı da evde maden suyunu yoğurt ile çırparak hazırlamanızı öneririm.
-Et grubundan; yumurta (yumurtalı bir salata ya da menemen, çılbır gibi bir tarif olabilir), peynir (peynirli makarna) veya köfte, balık, hindi eti, kırmızı et gibi besinler öğle ya da akşam öğününde yer alabilir. Peynirin neden et grubunda yer aldığını merak ettiğinizi biliyorum. Evet, peynir bir süt ürünü, ama süt grubunda değil. Çünkü peynirin üretim sürecinde maya, sütün içindeki tüm süt şekerini yani laktozu enerji kaynağı olarak kullanır ve süt peynire dönüştüğünde tıpkı et gibi sadece protein ve yağ içeren bir besin haline gelmiş olur.
-Tahıl grubundan makarna ya da bulguru her öğünde tüketebilirsiniz. Haftanın bir günü de kuru baklagil yani kuru fasulye, mercimek, nohut gibi besinlerden tüketmeye özen göstermenizi öneririm.
Makarna tüketirken gerçek durum buğdayından yapılmış makarna olmasına dikkat edin. “Başka türlü makarna mı var?” diyebilirsiniz. Evet, ne yazık ki, bazı firmalar gerçek durum buğdayından değil ekmeklik undan makarna üretiyorlar. Ve ne yazık ki, bu ekmeklik undan üretilmiş makarnalar şeker hastalığı riskini artırıyor. Durum buğdayından yapılmış gerçek makarna; altın sarısı renginde olur, ortasından kırdığınızda “çıt” diye bir ses çıkarır, yüzeyi alacalı bulacalı, siyah ya da beyaz benekli değildir, pişince yapış yapış olmaz, rengi donuklaşmaz.
Sağlığın ve Lezzetin Fiyat-Performans Ürünü: Makarna
Bir makarna porsiyonu, 80-100 g çiğ makarnadan elde edilir. Bir paket makarna ise 500 gramdır. Yani, bir paket makarnadan beş porsiyon makarna çıkar. Makarnanızı suyunu çektirerek pişirmeye özen gösterin. Varsayalım ki makarnayı haşlarken koyduğunuz su miktarını ayarlayamadınız, suyu fazla geldi ve süzmek zorunda kaldınız. Süzdüğünüz bu suyu atmayın; çorbalarda, yemeklerde, makarna soslarında kullanın. Makarnanızın üzerine peynir rendeleyerek ya da kıymalı sos yaparak da et ve tahıl grubunu bir arada tüketebilirsiniz. Yanına da bir kase yoğurt veya bir su bardağı ayran ya da kefir ve bir kase salata eklediniz mi Dünya Sağlık Örgütü önerileri ile uyumlu bir öğün elde etmiş olursunuz. Üstelik uygun fiyatlı bir ürün olan makarna ile bütçenizi de korursunuz.
İnce Uzun Spaghetti Keyfi!
Makarna, hem besleyici hem de düşük maliyetli bir besin olduğu gibi çok da lezzetlidir. Kim ince uzun spagettiyi içine çekerek yemeyi sevmez ki? Fotoğraf karelerine, romantik aşk filmlerine konu olur ince uzun spagetti. Aşkla özdeşleştirilmiş görsellerin kahramanıdır. Tüm makarna çeşitleri gibi ince uzun spaghetti de insanları bir araya getirir. Mutluluk verir. Çocuğunu sağlıklı beslemek isteyen annelerin imdadına yetişir. Öğrenci sofralarının baş tacıdır. Okuldan çıkıp eve giderken “Akşama ne yesem?” diye düşünen öğrencinin kurtarıcısıdır ince uzun spagetti.
Hadi, şimdi siz söyleyin bakalım. Siz en çok hangi makarnayı tercih edersiniz? Makarnanızı nasıl seversiniz? Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı birbirinden lezzetli tariflere göz atmak için tıklayın!
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı