
Vücudumuzdaki kolesterolün bir kısmı beslenmeyle alınır, bir kısmı da vücudumuz tarafından üretilir. Kolesterol her ne kadar tehlikeli gibi anlatılıyor olsa da normal düzeylerde olduğu takdirde ihtiyacımız olan bir maddedir. Çünkü, hücre zarının bütünlüğünün korunması için kolesterole ihtiyaç vardır. Tıpkı elektrik kablolarının dışını saran ve koruyan plastik malzemede olduğu gibi beynimizdeki sinir ağlarını da koruyan özel bir kılıf vardır ve biz buna “myelin kılıf” deriz ki, myelin kılıfın ham maddesi de kolesteroldür. Vücudumuzda üretilen D vitamininin, bazı hormonların ve safra asitlerinin öncüsü de kolesteroldür. Ancak, kandaki kolesterol düzeyi yükseldiğinde kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle kalp hastalıklarından ve damar tıkanıklığından korunma süreci çocukluktan itibaren başlar. Bu nedenle, kolesterol içeren besinlerin tüketim miktarını, hiçbir yaşta, abartmamak gerekir.
- Makarna Kolesterol İçermeyen Bir Besindir.
Makarna bitkisel kaynaklı bir besin olduğu için kolesterol içermez. Sadece hayvansal kaynaklı besinler (et, süt, tavuk gibi) kolesterol içerir.
- Sahte Makarna Tüketirseniz Kolesterolünüz Yükselebilir.
Ülkemiz piyasasında güvenilir üreticilerin ürettiği durum buğdayı irmiğinden yapılmış gerçek makarnalar olduğu gibi bir de ekmeklik undan yapılan sahte makarnalar ile de karşılaşabiliyoruz. Sahte makarnalar, kan şekeri seviyesini hızlı yükseltebileceği için kan yağları profili üzerinde de olumsuz etki gösterebilirler. Rafine makarna yüksek glisemik indeksi ile hızlı glikoz (kan şekeri) emilimine neden olur, insülin salınımını artırır ve yağ oluşum sürecini tetikleyebilir. Bu da trigliserid (kan yağları) seviyelerinin yükselmesine yol açabilir.
- Durum Buğdayı İrmiğinden Yapılmış Makarna Kolesterol Seviyesinin Dengelenmesine Yardımcı Olabilir.
Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna çözünür ve çözünmez posa ile beta-glukan içerdiği için bağırsaklardan kolesterol geri emilimini sınırlar ve safra asitlerinin dışkı ile atılmasını artırarak kötü huylu kolesterol seviyelerinin düşmesine katkı sağlayabilir. Ancak, ekmeklik buğdaydan yapılan makarna böyle bir etki taşımaz.
- Durum Buğdayı İrmiğinden Yapılmış Makarna Vücudumuzdaki İyi Huylu Bakterileri Destekleyerek Kan Yağları Seviyesinin Dengelenmesine Yardımcı Olabilir.
Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnanın yapısında bulunan dirençli nişasta sindirim kanalında bağırsaklara kadar parçalanmadan ulaşır ve burada bağışıklık sistemimizi güçlendiren, duygu durumumuzu iyileştiren, bağırsak duvarını güçlendirerek kan şekeri ve kan yağları seviyesindeki dalgalanmadan koruyan iyi huylu bakteriler tarafından parçalanır, enerji kaynağı olarak kullanılır. Yani, prebiyotik etki gösterir.
- Makarnanın Pişirilme Şekli Prebiyotik Özelliğini Etkiler.
Makarnanızı suyunu çektirerek pişirmelisiniz. Pişirdikten sonra akan suyun altında yıkamamalısınız. 3 ila 5 dakika demlenmeye bırakmalı ve ondan sonra tüketmelisiniz. Bu sayede dirençli nişasta içeriği yoğunlaşır, prebiyotik özelliği artar, kan yağları seviyesi üzerindeki olumlu etkisi pekişir.
Sonuç olarak makarna tüketimi doğrudan kolesterol seviyelerini yükseltmez. Özellikle durum buğdayı irmiğinden yapılan gerçek bir makarna, kolesterol içermediği için bağırsak sağlığını destekleyerek kötü huylu kolesterolün düşmesine katkı sağlayabilir. Makarna doğru seçildiğinde, doğru pişirildiğinde, doğru şekilde tüketildiğinde sağlıklı ve keyifli bir ana öğün bileşenidir. Jim Rohn’un dediği gibi: “Vücuduna dikkat et, yaşamak zorunda olduğun tek yer orası.” Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı