1990’larda genç olanlar Meryl Streep’in filmlerini iyi hatırlar. Meryl Streep, “Hayat Savunmaya Değer” filminde mutluluğu makarna ile yakalayan bir kadını canlandırıyor. Bizim gibi sanki değil mi, ne dersiniz?
Makarnanın içerdiği vitaminler ve biyoaktif bileşenler kan şekerinin dengelenmesine, bağırsak hareketlerinin artmasına, metabolizmanın hızlanmasına, kandaki kolesterol seviyesinin düzenlenmesine, sinir sistemi sağlığının korunmasına, bağırsaklardaki iyi huylu bakteri sayısının artmasına ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ancak, bu vitaminlerin ve biyoaktif bileşenlerin etkilerini gösterebilmeleri için hatalı pişirme yöntemleri ile kayba uğramamaları gerekir. Örneğin, siz makarnanızı pişirirken çokça su koyuyor ve makarna piştikten sonra artan suyu lavaboya döküyorsanız ya da makarnanız piştikten sonra akan sudan geçiriyor, yıkıyorsanız yanlış yaptığınızı söylemek zorundayız. Çünkü, makarnaya bahsettiğimiz özellikleri kazandıran vitaminler, dirençli nişasta ve diğer biyoaktif bileşenler dökülen suyla beraber akar gider. Makarna, suyu çektirilerek pişirilir, pişirdikten sonra sudan geçirilmez, aynı pilav pişirirken olduğu gibi dinlendirildikten sonra tüketilir. Tabii, makarnanın bahsettiğimiz özellikleri taşıyor olması için durum buğdayı irmiğinden yani makarnalık undan yapılmış olması gerekir. Haşlarken makarnanıza üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koymanız, suyunu çektirerek pişirebilmeniz için yeterli olacaktır.
Makarna Suyuna Eklenebilecek Doğal ve Sağlıklı Katkılar
Makarna haşlarken suyuna ekleyeceğimiz doğal katkılar makarnamızın bileşimini farklı açılardan olumlu yönde etkileyebilir. Farklı besleyici özellikler açısından makarna haşlama suyuna eklenebilecek içeriklere beraber bakalım:
Domates suyu:
Makarnanızı haşlarken koymayı planladığınız suyun bir kısmını domates püresi ya da domates suyu olarak kullanabilirsiniz. Domates, potasyum ve likopen içerir. Potasyum, kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır. Likopen ise bağışıklık sistemini güçlendirir; prostat, cilt, meme, yumurtalık sağlığını korur; antioksidan özellik taşır, hücre harabiyetinden korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
İlikli kuzu kemiği suyu:
İlikli kuzu kemiği suyu cilt sağlığını güçlendiren, cilt elastikiyetinin azalmasını yavaşlatan, bağ dokusunu güçlendiren tip III kolajen içerir. Makarnanızın haşlama suyuna bir su bardağı ilikli kuzu kemiği suyu ekleyebilirsiniz.
Tavuk suyu:
Tavuk suyu tip II kolajen içerir. Tip II kolajen eklem sağlığını güçlendirir. Makarnanızın haşlama suyuna bir bardak tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
Ispanaklı makarna:
Makarnanızı haşlarken ıspanak ile karıştırarak hazırlamanız ve tüketmeniz lutein ve zeaksantin alımınızı artırır. Lutein ve zeaksantin göz sağlığı için katarakt olanlar için en kıymetli biyoaktif bileşenlerdir.
Yoğurtlu makarna salatası:
Makarnanızı suyunu çektirerek haşladıktan sonra ev yapımı yoğurt ya da sade probiyotik yoğurt ile karıştırarak servis etmeniz, tüketmeniz, makarnanın prebiyotik (bağırsaklardaki iyi huylu bakterileri besleyen, güçlendiren) özelliğinin yoğurdun probiyotik (iyi huylu bakterileri barındıran) özelliği ile birleşmesini sağlar ve sinbiyotik bir tarif yakalamış olursunuz.
Makarna ile ilgili türetilebilecek sağlıklı seçenekler leb-i derya. Çünkü, makarna doğru seçilir ve doğru hazırlanırsa şifa deposudur. Hipokrat’ın dediği gibi şifayı uzakta aramaya gerek yok, “ilacınız besin, besininiz ilaç olsun.” Nuh’un Ankara Makarnası’ndan şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli makarna tariflerine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı