Dünya mutfaklarının onlarca farklı gelenekten beslenerek ortaya çıkmış çeşitliliği ve tarih bir araya geldiğinde pek çok şaşırtıcı bilgiyle karşılaşabilir insan. Günümüzde kolay ulaşılmayan, pahalı ve seçkin kimi ürünlerin zamanında yeterli beslenmeye çalışan düşük gelirli insanların meydana getirdiği çözümlerden doğmuş olmaları ya da tam tersi günümüzün sıradan ve yaygın tüketim maddeleri arasında yer alan kimi besinlere vaktiyle soylulara layık görülüyor olması da sık sık karşılaştığımız bu heyecan verici bilgiler arasındadır.
Sofralarımızın sevilen ve yaygın olarak tüketilen sebzesi pırasanın da böyle bir bilgiye konu olduğunu söylesek şaşırır mıydınız peki? Tarih sayfalarını geriye doğru epeyce çevirip günümüzden yüzlerce yıl öncesine, Roma dönemine uzandığımızda, pırasanın soğan ve sarımsağın seçkin bir alternatifi olarak kullanıldığını görürüz. Yani üst sınıflara mensup Romalılar yemeklerinde soğan ve sarımsak yerine pırasa kullanırlarmış ve hatta ünlü Roma imparatoru Nero da çok severmiş pırasayı. Onun sesine iyi geldiğine inanır ve bol bol tüketirmiş, hatta bunun için kendisine “pırasayiyen” anlamına gelen Porrophagus diye bir isim bile takılmış.
Enfes Pırasalı Makarna Tarifleri
Gördüğünüz gibi mutfaklarımızda kendi halinde, sessiz sedasız bir sebze olarak görülen pırasanın bile çok ilginç, tarihi bir hikayesine rastlayabiliyoruz. Roma imparatorlarının sofralarında rağbet görmüş bu sebzeyi biz de farklı şekillerde pişirerek yemeklerde, börek harçlarında, makarna tariflerinin yanında kullanıyoruz. Soğan ve sarımsak ile aynı ailenin üyesi olan bu bitki, tıpkı onlar gibi girdiği tariflere eşsiz bir lezzet katma özelliğine sahip. İsterseniz gelin, pırasa ile çok sevdiğimiz makarnanın el ele vererek ortaya çıkardığı kimi örnek tariflere birlikte bir göz atalım.
Pırasa ve Bal Kabaklı Makarna
Pırasa ve bal kabağının kendine özgü tadıyla zenginleşen farklı bir makarna tarifi.
Pırasalı Şehriye Çorbası
Bir makarna çeşidi olan şehriye ile hazırlanan, mutfağımızın klasik çorbasına pırasadan enfes bir katkı.
Soğanlı Pırasalı Fırın Makarna
Lezzet dolu kardeşi soğanla birlikte fırına giren pırasadan leziz bir fırında makarna tarifi.
Karamelize Pırasalı Makarna: “Soğan olur da ben karamelize olmam mı?” diyen pırasa, bu tarifte makarnayla bir araya geliyor ve ortaya tadına doyulmaz bir yemek çıkıyor.
Kıtır Pırasalı Müceddere Makarna
Pilav tekniğiyle pişirilen makarnaya kıtır kıtır pırasanın eşlik ettiği, geleneksel tarifimiz mücedderenin farklı bir yorumu.
Pırasanın İki Lezzet Dolu Hali: Kızarmış ve Kavrulmuş Pırasa
Pırasa ve makarnanın lezzet ortaklığından doğan denemeye değer kimi tarifleri gördük. Çoğunlukla tencere yemeklerinde ve enfes börek harçlarında belirli biçimlerde pişirilerek kullanılsa bile pırasanın kızartılarak kıtırlaştırılma gibi farklı yöntemlere de açık olduğuna şahit olduk. Şimdi isterseniz gelin bu enfes sebzenin iki farklı pişirme yöntemiyle ortaya çıkan formları hakkında bilgiler edinelim. Kızarmış ve kavrulmuş pırasa hakkında bilgiler karşınızda!
Kızarmış Pırasa
Pırasanın derin yağda kısa bir süre kızartılarak elde edilen bu formu, yemeklere ihtiyaç duyduğunuz kıtır doku katmanını eklemek için gerçekten de çok iyi bir çözümdür. Kızartıldığında tıpkı soğan gibi tatlımsı bir lezzete bürünen bu sebze, tariflerinize farklı ve ustaca bir dokunuş yapmanızı sağlayacak ürünler arasındadır.
İçeriğinde hem kalsiyum hem K vitamini hem de magnezyum bulunan pırasa, kemikleri güçlendirmek ve iskelet sistemi sağlığını artırmak üzere tüketilebilecek çok iyi bir destekleyicidir.
Kavrulmuş Pırasa
Tıpkı soğan gibi tencere yemeklerinde, harçlarda hatta harika kahvaltı lezzetleri ortaya çıkarmak için çırpılmış yumurta tariflerinde kavrularak kullanılan pırasa, yemeklerimize karamelize bir lezzet eklemek için tercih edebileceğimiz ürünlerden biridir. Bu lezzeti elde etmenin en iyi yolu da tabi ki pırasayı bir miktar yağ ile birlikte tavada çevirerek sotelemektir.
Yapısında kaempherol isimli bir flavanoid bulunan pırasa, bu özelliği sayesinde kan damarlarını tıkayan serbest radikallerle etkin biçimde mücadele eder ve kalp-damar sağlığına katkı sunar. Ayrıca içerdiği potasyum ile de tansiyonu düzenleyerek de bu etkisini perçinler.
Geçmişte imparator sofralarının gözdesi olan pırasanın makarnayla ile omuz omuza vererek ortaya çıkardığı lezzetli tarifleri gördük. Bu harika sebzenin iki farklı pişirme tekniği ile aldığı farklı formlar hakkında da bilgiler edindik. Öyleyse şimdi, pırasalar temizlenip ayıklanmalı ve mutfaklarımızda lezzet şöleni başlamalı! Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı muhteşem tariflerin videolu anlatımlarına ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.