• havuç

Kış aylarında tezgahlarda karşılaştığımız bazı ürünler var ki soğuyan hava ve griye çalan atmosferde içimizi ısıtır, keyfimizi yerine getirirler. Arkalarında uzanan yemyeşil sapları ve enfes turuncularıyla havuçlar da böyledir. Marketlerde, manav ve pazar tezgahlarında eşsiz renkleriyle göz okşayan havuçlar, kendine özgü lezzetleri ve keyifli, kıtır kıtır dokularıyla da vazgeçilmez bir kök sebze olarak onlarca enfes tarifte rol oynarlar. Tazesi rendelenip kış salatalarının değişmez malzemesi olduğu gibi sağlık mı sağlıklı bir atıştırmalık olarak da severek tüketilebilen bu sebze, pişirildiğinde de soğuk başlangıçlardan ana yemeklere, çorbalardan garnitürlere sayısız tarife lezzetini katar. Tavada kızgın yağ ile buluşup patlayan lezzetiyle tariflerde yerini aldığında da eşi bulunmaz bir malzemeye dönüşen havuç, ülkemizde cezerye gibi şekerlemelerin yapımında bile kullanılır. Ayrıca, turuncu rengini aldığı beta-karotenin yanı sıra yüksek lif oranı ve içerdiği daha pek çok besin ögesi sayesinde bizleri soğuk kış günlerinde hastalıklardan da koruyan havuç, adeta yetiştiği mevsimin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş bir sebzedir.

Enfes Havuçlu Makarna Tarifleri 

Olanca lezzeti ve sağlıklı özellikleri ile sofralarımıza benzersiz bir katkı sunan bu sebze, hem tazesi hem kavrulmuşuyla makarnanın da çok iyi bir eşlikçisidir. Enfes bir makarna salatasında ya da makarnanın da dahil olduğu bir soğuk başlangıçta onu kullanmak tarife hem lezzet hem de görsellik açısından sınıf atlatabilir. İsterseniz gelin, havuç ile makarnanın buluştuğu bu enfes tariflerden bazılarına hep birlikte bir göz atalım. 

Havuç Kremalı Spaghetti 

Havucun harika rengini verdiği enfes bir sos ile lezzetlenen keyifli bir spaghetti tarifi. 

Havuçlu Kuskus Salatası 

Kendine özgü dokusuyla salatalara çok yakışan kuskus bu kez de havuçla lezzetleniyor.

Havuçlu Perdeli Makarna 

Geleneksel mutfağımızın çok özel bir tarifine havuçlu ve makarnalı bir dokunuş.

Havuçlu Yassı Spaghetti 

Spaghetti keyfini daha kalın ve dolgun bir versiyonla artırmak isteyenlerin çok seveceği, havuçla zenginleşen bir tarif. 

Maş Fasulyeli Havuç Mücveri 

Mutfağımızın en pratik lezzetlerinden biri olan mücverin havuçlu, maş fasulyeli ve kuskuslu farklı bir yorumu. 

boncunk-makarna

Havucun İki Lezzetli Hali: Taze ve Kavrulmuş Havuç 

Havuç ve makarna ile hazırlayabileceğiniz ilham verici tariflerden bazılarını gördük. Şimdi sıra onun sofralarda sıkça karşımıza çıkan iki harika formu hakkında bilgilerde. Havucun keyifle tüketilen bu iki hali, kendi özgün tariflerimizi oluşturmak açısından bizler için iyi bir malzeme bilgisi oluşturabilir. Şimdi karşınızda bu nefis turuncunun farklı halleri: Taze havuç ve kavrulmuş havuç.

Taze Havuç 

Alıp eve getirildikten sonra sadece yıkanıp temizlenerek çok iyi bir atıştırmalık haline gelen havuç, çeşitli biçimlerde doğranıp salatalarda da bu haliyle kullanılır. Rendelendikten sonra yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemelerle bir araya gelerek enfes soğuk başlangıçlarda da yerini alan bu harika sebze, mutfaklarımızda yararlandığımız en pratik lezzetlerden biridir. Göz sağlığına katkıları uzun yıllardır herkes tarafından bilinen havuç, içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığı destekler, kanser riskini azaltır ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kavrulmuş Havuç 

Kavrulduğunda kendine özgü tatlımsı bir lezzet kazanarak tariflerde eşsiz bir rol oynayan havuç, hafif ve iştah açıcı tariflerden tencere yemeklerine pek çok reçetede yerini alır. Elde bulunan az sayıda malzemeyle hazırlanacak bir tarifin lezzetini artırmak için biçilmiş kaftan olan kavrulmuş havuç, parlaklığı artan rengiyle yemeklerimizin görselliğine de katkıda bulunur. 

İçeriğinde bulunan A vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan yağda kavrularak tüketildiğinde faydalı özellikleri de katlanan havuç, cilt sağlığının korunmasına ve saçların sağlıkla uzamasına da katkıda bulunur. 

Havuç ve makarnanın buluşmasıyla meydana gelen enfes tarifler, havucun yemeklerimize hem lezzet hem de iştah açıcı bir görsellik katan iki harika hali ve bu enfes sebzenin sağlıklı özellikleri hakkında bilgiler edindik. Hazır tazecik havuçlar tezgahlarda göz okşayan turuncularıyla parlamaktayken bu tariflerden birini hemen denemek isteyebilirsiniz. Eğer yazımızdaki tarifler ve daha fazlasının nasıl yapıldığına ilişkin görsel bir rehberliğe ihtiyaç duyarsanız Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin videolu anlatımlarından yararlanmayı unutmayın. Oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler