mantı makarna

Süt, yüzlerce yıldır insanların beslenme programlarında önemli bir yer tutan harika bir besin. Yalnızca kendi başına değil temelini oluşturduğu ürünler ile de sofralarımızın vazgeçilmezi olan süt, dünyanın farklı mutfaklarında birçok lezzete katılarak mutfak kültürünü de zenginleştirir. Doğanın bizlere verdiği en şaşırtıcı hediyelerden biri olan fermantasyon sonucunda ortaya çıkan süt ürünleri arasında; onlarca çeşidi, her bir çeşidinin karakteristik lezzetleri ve eşsiz sağlıklı özellikleri ile öne çıkan biri vardır. Evet, peynirden söz ediyoruz. Eğer o olmasaydı kahvaltılarımızın keyfi ne kadar azalırdı bir düşünsenize? Ya da eriyebilen kaşar, Parmesan, mozarella, cheddar gibi peynirler olmasa; pizzadan, enfes gratenize fırın lezzetlerinden, kumpirden ve cheeseburger’den mahrum kalırdık değil mi?

Yalnızca eriyebilen peynirler de değil, onlarca çeşidiyle bu harika süt ürünü o kadar çok tarife lezzet katar ki! Nefis börek harçları, tost ve sandviçler, sebze sarmaları, soğuk atıştırmalıklar hep onunla lezzetlenir. Ülkemizde de Kars gravyeri, Van otlu peyniri ya da Konya küflü peyniri gibi çok özel yöresel türleri üretilen bu lezzet, birçok geleneksel tarifin de olmazsa olmazıdır. Tabi peynir aynı zamanda makarnanın en klasik ve en sevilen eşlikçileri arasındadır. Fırın makarnalarda, dolgulu makarnaların içlerinde ya da incecik rendelendiği makarna tabaklarının üzerinde, o efsane makarna lezzetinin yaratıcılarından biridir peynir.

Nefis Peynirli Makarna Tarifleri 

İsterseniz gelin, peynirin eşsiz lezzetiyle katıldığı bu makarna tariflerinden kimi harika örneklere hep birlikte bir göz atalım.

Kızarmış Peynirli Mantı 

Kızarmış peynirle hazırlanan bu mantı tarifi, mutfağımızın klasik lezzetine bambaşka bir hava katıyor.

Eritme Fondü & Çıtır Mantı  

Avrupa mutfağının kendine has bir ritüele sahip lezzetlerinden fondü, çıtır mantı ile harika bir ikili oluşturuyor. 

Kuskuslu Lorlu Pazı Sarması 

En yalın peynir lezzetlerinden birini sunan lorun, kuskus ve pazıyla lezzet dolu buluşması.

 Tel Şehriyeli Peynir Topları 

Bir makarna türevi olan tel şehriye ile peynirin bir araya gelişinden doğan farklı ve pratik bir lezzet. 

 Ispanaklı ve Hellimli Makarna Salatası 

Kıbrıs’ın meşhur hellim peyniri ile ıspanak, ortaya enfes bir makarna salatası çıkarıyor.

peynir

Peynirin İki Lezzetli Hali: Eritme ve Kızarmış Peynir 

Çeşit çeşit peynirle lezzetlenen makarna tariflerini gördükten sonra artık bu harika süt ürünün farklı kullanım biçimleri ile ilgili bilgiler vermeye geçebiliriz. Bildiğiniz gibi peynir çeşitleri farklı lezzetlere sahip oldukları gibi farklı pişirme tekniklerine uyum sağlama özelliği de gösterirler. Eritme ve kızartma da bu pişirme teknikleri arasındadır. Gelin eritme peynir ve kızarmış peynir hakkındaki bilgileri birlikte öğrenelim

Eritme Peynir 

Efsane İngiliz lezzeti mac & cheese’den tanıdımız cheddar sos ile hafızalarımıza kazınmış olan bu lezzet, erimeye uygun peynirlerle hazırlanır birçok tarife eşsiz bir zenginlik katar. Çok sevdiğimiz tostlardan pizzaya, fırın lezzetlerinden cheeseburger’e birçok leziz tarifin olmazsa olmazı olan eritme peynirler, ağız sulandıran makarnalar hazırlarken de en iyi yardımcımız olurlar.

İçerdiği bolca kalsiyum ile kemiklerimizi güçlendiren ve osteoporoza karşı koruyan peynir, diş sağlığına da iyi gelir. Bol miktarda protein içeren bu ürün, kas kitlesini koruyup geliştirmek isteyenler için de iyi bir destekleyicidir.

 Kızarmış Peynir

Taze ve erimiş halleriyle sıkça tükettiğimiz peynir çeşitlerinden bazıları kızartılınca da apayrı bir lezzet kazanır. Eriyebilen peynirlerin pek çoğu panelenerek kızartıldıklarında dışı kıtır kıtır içiyse yumuşacık ve akışkan kıvamlı harika lezzetlere dönüşürler. Tabi kızarmış peynir lezzetleri, makarnaya tariflerine de çok iyi eşlik eder.

Türlerine göre probiyotik ya da prebiyotik özellik gösterebilen peynirler, sindirim sistemimizde bulunan yararlı bakterileri destekleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurlar.

Makarnanın en sevilen eşlikçilerinden biri olan peynirin lezzetlendirdiği harika tarifleri gördük ve peynirin farklı pişirme teknikleriyle elde edilen iki enfes hali hakkında bilgiler edindik. Artık yapacağınız bir sonraki yemeğe çoktan karar vermiş olduğunuzu düşünüyoruz. Ama siz yine de kararsızlık durumunda ya da mutfakla ilgili herhangi bir ihtiyacınızda Nuh’un Ankara Makarnas Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizn hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler