Türk mutfağı, ülkemizin eşsiz doğasının da katkısıyla yeşil yapraklı bitkilerin kullanıldığı sayısız tarife sahiptir. Farklı pişirme teknikleri ve yaratıcı uygulamalarla eşsiz bir çeşitlilik kazanan bu tariflerde yer alan pek çok yeşil yapraklı bitkiden biri ise pazıdır. Geniş ve yemyeşil yaprakları ile dikkat çeken bir bitki olan pazı, kendine özgü bir lezzete sahiptir ve mutfağımızın en özel tarifleri arasında bulunan sarmaların yapımında kullanılmak için de çok elverişlidir.
Kavrulan yapraklarının üstüne kırılan birkaç yumurta ile enfes bir yemeğe dönüşebilen, böreklere, kişlere, fırın makarnalara harika bir harç olan, hatta Uzakdoğu mutfağının sushi roll’lerine nazire yapan tariflerde, yosun yerine kullanılabilen pazı, kesinlikle daha popüler olmayı hak eden bir besindir. Biz onu en çok sarmasıyla tanınan ve sınırlı sayıda özel tarifte yer alan bir sebze olarak bilsek de o çorbası, boranisi, grateni, zeytinyağlısı ve daha pek çok farklı tarif ile sofralarımızı zenginleştirir.
Enfes Pazılı Makarna Tarifleri
Sayısız tarifte rol oynayan ve farklı reçeteler üretmeye çok uygun bir sebze olan pazı, tıpkı kendisi gibi bir uyumluluk ustası olan makarnayla da harika bir ikili oluşturur. Pazının lezzetiyle olduğu gibi yapraklarının göz okşayan yeşiliyle de muhteşem bir katkı sunduğu bu tariflerden bazılarını gelin hep birlikte öğrenelim.
Kuskuslu Lorlu Pazı Sarması
Peynir ve pazının enfes uyumuna doyurucu bir ortak olarak katılan kuskustan enfes bir tarif.
Kuskuslu Pazı Çorbası
Nefis pazı çorbası, bir makarna türevi olan kuskus ile farklı bir doku kazanıyor.
Pazılı Şehriye Dıblesi
Karadeniz mutfağı klasiği dıblenin, pazılı ve şehriyeli bir yorumu.
Pazılı Fırın Makarna
Yemyeşil yapraklarıyla pazıdan, fırında makarna tariflerine enfes bir katkı.
İstavritli Pazılı Makarna
Yeşil yapraklı bitkilerle çok yakışan bir ürün olan balık pazıyla buluşuyor, ortaya muhteşem bir makarna tarifi çıkıyor.
Pazının İki Nefis Hali: Blanch Edilmiş Pazı ve Kavrulmuş Pazı
Çeşitli malzemelerin de katkısıyla eşsiz bir lezzet kazanarak makarnayla buluşan pazının zenginleştirdiği tarifleri gördük. Şimdi sırada, farklı tekniklerle pişirilebilen bu harika sebzenin iki enfes haliyle ilgili öğrenebileceklerimiz var. Blanch edilmiş pazı ve kavrulmuş pazı hakkında bilgiler karşınızda!
Blanch Edilmiş Pazı
Yeşil yapraklı besinleri pişirmek için harika seçim olan blanch etme tekniği ile pişirilen pazı hem harikulade rengi hem de içeriğindeki faydalı besin ögelerini korur. Bunun için kaynar suda hafif diri kalacak şekilde pişirilen pazı yapraklarını buzlu su içine çıkarmanız yeterli. Blanch edilmiş pazıyı enfes bir zeytinyağlı olarak servis edebilir, yoğurtlu bir sosla destekleyerek lezzetini artırabilir ya da harika makarna tarifleri hazırlamakta kullanabilirsiniz.
İçerdiği bolca lif sayesinde sindirim dostu bir besin olan pazı, bağışıklık sistemini destekleyen ve içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudumuzu kansere karşı da koruyan bir besindir.
Kavrulmuş Pazı
Mutfaklarımızda yeşil yapraklı bitkileri pişirmek için sıkça yararlandığımız kavurma tekniği de pazı ile enfes tarifler hazırlamak için tercih edebileceğimiz yollardan biridir. Kavrulduğunda üstüne kırılan birkaç yumurtanın desteğiyle enfes bir yemeğe dönüşebilen pazı; börek, kiş, gözleme gibi tariflerde harç olarak çiğden kullanabileceği gibi kavrulmuş haliyle de yer alabilir.
İçeriğinde bulunan nitrat sayesinde dolaşım bozukluklarının önlenmesine yardımcı olan pazı, magnezyum ve K vitamininden zengin içeriği ile kemikleri de güçlendirir.
Doğadan gelen lezzet ve sağlığı sofralarımıza taşıyan yemyeşil pazı yaprakları ile makarnanın bir araya gelerek ortaya çıkardığı enfes tarifleri gördük ve pazının iki harika hali hakkında bilgiler edindik. Tüm bunların ardından mutfağa gidip pazılı, nefis bir tarif hazırlama arzusuna kapılmamak elde değil. Siz de farklı bir tarifle sofranızdakileri şaşırtmak isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tarifleri izleyebilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için tıklayın.