Tabağın içindeki Domatesli Spaghetti

Makarnanın kilo kontrolü ve kilo kaybı üzerindeki etkisi doğru makarnanın seçilip seçilmediğine, nasıl tüketildiğine, porsiyon miktarına, beslenme planının geneline (diğer öğünlerde ne yendiğine), makarnanın o öğünde ne ile birlikte servis edildiğine bağlıdır. Makarna kaliteli karbonhidrat açısından zengin bir besindir ve doğru şekilde tüketildiğinde sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olabilir. Makarna aşağıda anlattığımız özellikleriyle fazla kilolardan kurtulmamıza yardım edebilir.

Pişmemiş Spaghetti

1. Tam Tahıllı Makarna ve Posa İçeriği

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış tam tahıllı makarna lif yani posa içeriği yüksek bir besindir. Bu özelliği ile kan şekerini yavaş yükseltir yani glisemik indeksi düşük bir besindir ve tokluk hissini destekler. Zengin posa içeriği bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bu sayede metabolizma hızını artırır. Posa içeriğinin yüksek olmasının bir diğer avantajı da aynı öğünde alınan yağların bağırsaklardan emilimini azaltıcı etkisidir. Bu özellikleri ile makarna fazla kilolardan kurtulmamıza yardımcı olan bir besindir.

2. Durum Buğdayı İrmiği ile Üretilen Gerçek ve Prebiyotik Makarna

Bağırsaklarımızda bizimle uyum içinde yaşayan iyi huylu bakteriler bulunur. Bu bakteriler bağırsak duvarımızı güçlendirir ve öğünlerde yediğimiz besinlerden gelen protein, yağ gibi besin ögelerinin ve belki de toksinlerin vücuda girişinin kontrol edilmesini sağlarlar. İyi huylu bakteriler de aynı bizim gibi beslenirler ve onların tükettiklerine prebiyotik besinler denir. Durum buğdayı irmiği ile yapılmış makarna buna bir örnektir. Bağırsak duvarı güçlü olursa, bağırsaklar geçirgen olmazsa, öğünlerde alınan kalori de kontrol edilebilir. Yani basit bir ifade ile durum buğdayı irmiği ile peynir, yoğurt ya da kefirin beraber tüketildiği öğünler, vücuda alınan kalori miktarının kontrol edilebilmesine yardımcı olur.

3. Makarnanın Besin Değeri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Makarnanın içerdiği karbonhidratlar, günlük faaliyetler için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayabilir. Ancak, ekmeklik un ile yapılan sahte makarnalar şişmanlamanıza neden olabilir. Gerçek makarna diye tarif edebileceğimiz durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, protein ve vitaminler açısından zengindir. Yağ oranı düşük olan soslarla tüketilmesi, makarnanın toplam kalori miktarını azaltır. Tüm dünyanın önerdiği beslenme modeli olan Akdeniz diyeti ile uyumlu olacak şekilde makarna, zeytinyağı, sebzeler ve kuru baklagillerle birleştirilerek sağlıklı öğünler hazırlanabilir.

4. Makarnanın Yanında Tüketilen Gıdaların Önemi

Makarnanızı kilo kaybını destekleyebilmesi için yağlı, kremalı, mayonezli soslarla değil; domatesli, ev yapımı salçalı, sebzeli, sarımsaklı, zeytinyağlı soslarla tüketmenizi öneririz. Zeytinyağı kalp dostu bir yağ olsa da kalori içeriği diğer yağlarla aynı olduğu için miktarı abartılmamalıdır.

5. Makarnanın Tüketim Sıklığı 

Makarnanın duygu durumunu yani ruh halini iyileştiren, bağırsak ve kalp dostu etkisinden faydalanabilmek için haftada en az üç kez tüketilmesini öneririz.Depresyondan Koruyan, Yeme

6. Krizlerini Durduran Makarna

Makarna huzur hormonu olan seratonin seviyesini artırabilen bir besin olduğu için duygu durumunun yönetilebilmesine destek olur. Çoğu insan aç olduğu için değil, stres kaynaklı olarak duygusunu, kaygısını yönetemediği için yeme atağı yaşar ve işte bu noktada makarna stres yemesi olan kişinin imdadına yetişir.

Makarna doğru şekilde tüketildiğinde, kilo verme sürecinde değerli bir yardımcı olabilir. Sağlıklı makarna tarifleri ve püf noktaları için blog yazılarımızı okumaya devam edin ve makarnalı günlerin keyfini çıkarın! Nuh’un Ankara Makarnası akademisinden şeflerimizin hazırladığı birbirinden lazzetli tariflere ulaşmak için oynatma listelerimize göz atabilirsiniz. Makarna bedeni ve ruhu aynı anda beslemeyi başarabilen nadir besinlerden biridir. Makarnalı günleriniz çok olsun.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler