Tabağın içindeki spaghetti

MÖ 3000 yılından bu yana sofralarımızı süsleyen baharatlar prebiyotik özelliği olan, B vitaminlerinden zengin durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna ile buluştuğunda antioksidan kapasitesi yüksek, vücut direncini artıran bir yemek ortaya çıkar. Baharatların birçok biyoaktif özelliği vardır ve bazı baharatların etkinliği bir diğer baharatla bir araya geldiğinde artar. Birbirinin etkinliğini destekleyen baharatlar yalnızca lezzeti artırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık üzerindeki olumlu etkileri de artar. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış gerçek makarna ile birlikte tüketebileceğimiz fonksiyonel etkisi yüksek baharat kombinasyonlarına, gelin birlikte bakalım.

Kaşığın içinde ve çevresindeki tane karabiber

Birlikte Tüketildiğinde Etkinliği Artan Baharatlar

  1. Zerdeçal ve Karabiber: Zerdeçalın ham maddesi olan kurkumin, antioksidan (toksin süpürücü) ve antienflamatuar (iltihap söndürücü) özellikleri ile bilinir. Kurkumin kalp ve damar dostu bir bileşendir, kan yağları seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırır. Zerdeçalın kan basıncı üzerine düzenleyici etkisi vardır. Karabiberin aktif bileşeni olan piperin, zerdeçalın yapısında bulunan kurkuminin emilimini artırır. Zerdeçal ve karabiber kombinasyonu iltihap karşıtı, toksin süpürücü, vücut direncini artırıcı etki gösterir.
  1. Tarçın ve Zencefil: Makarnayı tarçınla beraber tükettiniz mi? Emin olun, bayılacaksınız. Tarçın ve zencefil birbirinin etkinliğini artıran iki baharattır ve bir arada tüketildiklerinde kandaki şeker oranının düzenlenmesine yardımcı olur, hücresel boyutta toksin süpürücü ve iltihap giderici etki gösterir, metabolizmayı hızlandırır, sindirimi rahatlatırlar.
  1. Kimyon ve Kişniş: Kimyon ve kişniş bir arada tüketildiğinde gaz giderici, mide rahatlatıcı, şişkinliği giderici etki gösterirler.
  1. Kekik ve Sarımsak: Makarna, sarımsaklı yoğurt ve kekiğin beraber tüketilmesi ile ortaya çıkan lezzete doyum olmayacağı gibi kekiğin bileşiminde bulunan kaempferol ve timol ile sarımsağın aktif maddesi allisin sayesinde vücut direncini artıran bir besin de tüketilmiş olur.
  1. Pul Biber ve Limon: Makarnayı suyunu çektirerek pişirirken içine limon kabuğu rendesi, taze sıkılmış limon suyu ve pul biber eklemeyi denediniz mi? Pul biberin içeriğinde bulunan kapsaisin yağ yakıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile zayıflama sürecini destekler. Limonla beraber tüketildiğinde limonun yapısında bulunan C vitamini, kapsaisinin vücut ısısını artırıcı etkisini güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler.
  1. Kakule ve Rezene: Kakule ile rezene birlikte kullanıldığında mideyi rahatlatır, sindirimi hızlandırır, bağırsak gazlarını giderir, idrar söktürücü etki gösterir.
  1. Karanfil ve Muskat: Gece uyumakta zorlananlara tavsiyemiz akşam yemeğinde karanfil ve muskatlı makarna yemeleri olur. Makarnanın, huzur hormonu serotonin ve uyku hormonu olan melatonin düzeyini yükseltici etkisi, karanfil ve muskat kombinasyonunun yatıştırıcı, sakinleştirici, uyku sorunlarını hafifletici etkisi ile birleşince deliksiz bir uyku çekmemek imkansız olur.
  1. Biberiye ve Karabiber: Biberiyenin içerdiği rosmarinik asit, karabiberin bileşimindeki piperin ile birleştiğinde beyin fonksiyonlarını destekler ve konsantrasyonu artırır.
  1. Anason ve Rezene: Her iki baharat da spazm çözücü ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle bilinir. Bu kombinasyon, özellikle bağırsak gazı sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  1. Sumak ve Sarımsak: Sumaktaki antioksidanlar ile sarımsaktaki sülfür bileşikleri birlikte kullanıldıklarında vücut direncini artırırlar. Örneğin, kıymalı spagettinin yanında sarımsaklı ve sumaklı bir salata şahane gider.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Hem lezzetli sofralar kurmak hem de bedeninizi sağlıkla beslemek için takipte kalın.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler