Tabağın İçindeki Makarna ve Sebzeler

Amerikalı Edward N. Lorenz Kaos Teorisi’nde “Kelebek etkisi”ni şöyle tanımlar: “Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.” Yani, daha basit bir anlatımla şunu ifade eder: Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, Amerika’da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına sebep olabilir. Kısaca, küçük bir etkinin, kestirilemez büyüklükte sonuçlar doğurması anlamına gelir. Bunu iyi yönüyle değerlendirebilirsiniz. Konuya beslenme açısından bakacak olursanız; beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişiklikler de benzer bir etki yaratabilir; sağlıklı beslenmek, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Bu yüzden, günlük tükettiğimiz yiyeceklerin ne olduğunun farkında olmak ve bilinçli beslenme kararları almak büyük önem taşır.

Toprakla insan arasında özel bir bağ olduğu söylenir. Nitekim, topraktan gelir, toprağa gideriz, topraktan doyarız. Bir buğday tanesi ile başlar her şey…

Makarna, buğdayın en özel, en lezzetli halidir. Beslenme uzmanları, makarnanın, başlı başına çok kıymetli bir besin olduğuna değinirken her gün, salatalarda, çorbalarda ve belki de ana yemek olarak soframızda yer alabileceğini belirtiyorlar.

Tabağın İçindeki Makarna ve Sebzeler

Makarnanın Besin Değeri

Makarna, günlük enerji gereksinmesini ekonomik şekilde karşılayan, kolay ulaşılabilen, potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanında B vitaminlerinden (B12 vitamini hariç) zengin, glisemik indeksi düşük (kan şekerini yavaş yükselten), iştahı dengeleyen, çevreyi koruyan, sürdürülebilir beslenme ile uyumlu, uzun süre depolanabilen, posa içeriği yüksek olduğu için hem kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran hem de bağırsak hastalıklarından koruyan, bitkisel proteinden zengin, prebiyotik özellik taşıyan yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterileri, diğer bir deyişle mikrobiyotamızı zenginleştiren, geliştiren bir besindir. Ancak, bu özellikleri sadece ve sadece makarnalık buğdaydan yani durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna taşır.

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış gerçek tüm makarnalar vitamin ve mineraller yanında çeşitli biyoaktif bileşenlerden de zengindir. Bu biyoaktif bileşenler (ksantofil, çeşitli flavonoidler ve trisin gibi) kanserden özellikle de mide, bağırsak ve cilt kanserinden korur, yaşa bağlı gelişen göz hasarı ve katarakt oluşumunu yavaşlatabilir, sinir sistemini güçlendirir.

Milattan önce 400’lerde yaşamış bir tıp adamı olan Hipokrat’ın dediği gibi; “İlacınız besin, besininiz ilaç olsun.”

Siz siz olun, ne yediğinizin farkında olun, bilinçli tüketici olun. Bugün beslenmenize yapacağınız küçük bir dokunuş, farkındalık kelebek etkisi ile geleceğinizi değiştirebilir.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisi’ndeki şeflerimiz tarafından hazırlanan çeşit çeşit lezzetli tariflere ulaşmak için     oynatma listemize göz atabilirsiniz. Ayrıca, makarnayı sağlıklı bir şekilde nasıl pişireceğinizi öğrenmek istiyorsanız, “Sağlıklı Sebze ve Makarna Pişirmek İçin Öneriler” başlıklı blog yazımıza göz atın.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tarifler için oynatma listemize de göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler