Yüzyıllar önce evcilleştirilen tavuk, günümüzde hem yumurtası hem de etiyle insanlığın protein ihtiyacını karşılamasına önemli katkılar sunan bir canlıdır. Kırmızı ete karşı, düşük doymuş yağ, yüksek çoklu doymamış yağ oranına sahip olmak gibi sağlık avantajları ile öne çıkan tavuk eti, kendine özgü lezzetiyle birçok insanın favori besinlerinden biridir. Panelenip kızartılmış versiyonuyla tüm dünyayı kasıp kavuran bir lezzet figürü halini alan ve sadece bu pişirme tekniğine odaklanmış dünyaca ünlü restoran zincirlerini ortaya çıkaran bu enfes besin, kalabalık barbekü buluşmalarına hazırlanırken de tutkunları tarafından mutlaka gündeme getirilen ve ızgaranın üstünde yerini alan bir lezzettir. Farklı yağ oranlarına ve farklı dokulara sahip bölümleri; kızarınca çıtır çıtır ve leziz bir ögeye dönüşen derisi, diyet yapanların ilk tercihi olan az yağlı ve yumuşacık göğsü, bageti ve tutkunlarının başka hiçbir şeye değişmediği kanatları ile sofralarımızı zenginleştirir tavuk eti.
Nefis Tavuklu Makarna Tarifleri
Tabi tavuk eti, aynı zamanda çok iyi bir makarna eşlikçisidir ve mantar, krema, köri gibi malzemelerin desteğiyle dünya çapında çok sevilen klasik makarna tariflerini ortaya çıkarır. En sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından biri olan makarnayı, öğünlerimizin olmazsa olmaz besin ögesi proteinlerle buluşturmanın en iyi yollarından birini sunan bu enfes ürün, lezzetten de zinde bir vücuttan da vazgeçmek istemeyenlerin göz bebeğidir. İsterseniz tavuğun farklı pişirme teknikleriyle kazandığı lezzeti makarna keyfiyle buluşturan harika tariflerden bazılarını hep birlikte gözden geçirelim.
Tavuklu Lazanya
En sofistike makarna tariflerinden biri olan lazanyayı bir de tavuk etiyle deneyin.
Tavuklu Florentine
Ispanağın olmazsa olmazını oluşturduğu bu Fransız reçetesine, makarna ve tavukla enfes bir katkı.
Tavuklu Fındıklı Kepekli Spaghetti
Tavuk, fındık ve kepekli spaghetti… Sizce de ilginç bir lezzet deneyi değil mi?
Kremalı Tavuklu Tagliatelle
Birbirine çok yakışan tavuk eti ve krema, harika bir makarna türü olan tagliatelle ile buluşuyor, bu yemek sadece karınları değil gözleri de doyuruyor.
Ispanaklı Penneli Tavuk İncik
Tavuğun enfes bölümlerinden biri olan incik ile ıspanağın lezzetini içine çeken penne… Lezzetli ve besleyici bir tarif.
Tavuğun İki Lezzetli Hali: Kızarmış ve Izgara Tavuk
Tavuk eti ile makarnanın bir araya gelerek oluşturduğu enfes tariflerden ilhamımızı aldıktan sonra şimdi tavuk etinin farklı pişirme teknikleriyle elde edilen iki harika hali hakkındaki bilgilere geçebiliriz. Karşınızda, farklı damak zevklerine başarıyla hitap eden tavuk eti lezzetleri: Kızarmış tavuk ve ızgara tavuk.
Kızarmış Tavuk
Son yıllarda, neşe dolu buluşmaların ve kalabalık aktivitelerin sevilen bir eşlikçisi haline gelen çıtır çıtır panelenmiş lezzetlerin de dahil olduğu bu pişirme çeşidi, bizlere tavuk etinin en nefis hallerinden birini sunar. Ülkemizin doğu bölgelerinin mutfak kültürüne çok benzer özellikler gösteren Güney Amerika mutfağının acı soslarıyla da mükemmel bir uyum sergileyen bu pişirme tekniği ile misafirlerinize unutulmaz bir ziyafet çekmeniz mümkün. Paneleyip kızarttığınız tavuk butlarının yanına kakao ve acının benzersiz uyumunu sergileyen bir mole sos yaparak ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz. Yüksek protein oranına sahip olan tavuk eti, kas kütlesini artırmak, kemiklerini güçlendirmek ve vücudunu eklem iltihaplarına karşı korumak isteyenler için ideal bir besindir. Tavuk eti, düşük karbonhidrat diyetleri ile sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin de göz bebeğidir.
Izgara Tavuk
Sağlıklı beslenirken lezzetten de mahrum kalmak istemeyenlerin çok sevdiği besinlerden biri de ızgara tavuktur. Düşük yağ oranına sahip bir malzeme olarak öne çıkan tavuk etinin bu özelliğini daha da güçlendiren bir pişirme tekniği olan ızgara; mangalda, fırında ya da tavada uygulanabilir ve her seferinde de enfes sonuçlar verir. Makarna tariflerine de daha çok bu haliyle eşlik eden tavuk eti, krema, köri ya da çeşitli derecelerde acının kullanıldığı soslarla çok iyi bir uyum gösterir. Yüksek ateşte mühürlendiğinde ortaya çıkan ve Maillard tepkimesi adı verilen kimyasal süreç, tavuk etine bambaşka bir lezzet verir. Vücudumuzda, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin seviyelerinin yükselmesini sağlayan tavuk eti; stres, depresyon, huzursuzluk gibi duygularla başa çıkmamızı kolaylaştırır. İçerdiği retinol, alfa ve beta karoten ile lisopen gibi maddeler sayesinde ise dünyayı sağlıklı gözlerle izlememizi sağlayarak verdiği mutluluğu perçinler. Bembeyaz etiyle sofralarımızın lezzet ve sağlık kaynağı olan tavuk ile makarnanın buluştuğu enfes tarifler ve tavuk etinin birbirinden lezzetli iki hali… Tüm bunları okuduktan sonra kim tavuk etinin lezzet katacağı bir yemek yapmak istemez ki? Siz de tavuk eti ve makarna buluşmasından doğan daha fazla lezzet reçetesi öğrenmek ve tariflerin detaylı anlatımlarını içeren videoları izlemek isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nin oynatma listelerinden faydalanabilirsiniz. Nefis tavuklu tariflerin yer aldığı oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.