• ufo-makarna

Çoğu zaman tükettiğimiz besinler üzerine oturup uzun uzadıya düşünmeyiz. Derin bir aşinalığa dönüşmüş, kendimizi bildik bileli sürdürdüğümüz bir alışkanlık halini almıştır onlarca farklı besini tüketmek çünkü. Oysa biz insanlar, dünyada geçirdiğimiz zamanda kendimize öyle zengin bir besin yelpazesi yaratmış, doğanın verdiği öyle çok hediyeyle mutfaklarımızı zenginleştirmişiz ki oturup üzerine düşününce bazılarının sıra dışılığına hayret etmemek mümkün değildir halbuki. Örneğin, dünyanın en ilginç görünümlü çiçeklerinden birini, farklı tariflerle yemeğe dönüştürüp afiyetle yeriz. Ama çoğunlukla onun aslında bir çiçek olduğunun farkında bile değilizdir. Hem de öyle dünyanın otantik bir köşesinden çıkıp gelen, nadiren karşılaştığımız bir ürün de değildir bu. Birbirinin üzerinde dalga dalga yayılan bembeyaz öbekleriyle karnabahardan söz ediyoruz. Evet, ülkemizde de bolca yetiştirilen ve sofralarımızda sıkça yer alan bu sebze, aslında turpgillerden bir bitkinin ilginç görünümlü çiçeğidir.

Kavrularak enfes tencere yemeklerinde yer alan, fırınlanıp harika gratenler ortaya çıkaran,  kızartmasıyla sofralarda bir lezzet fırtınası estiren karnabahar; çiğ olarak bile tüketilebilen, hatta bu şekilde tüketildiğinde bol lifli yapısıyla sindirim sağlığına muazzam katkılar sağladığı bilinen bir sebze. Tabi eşsiz uyumluluğu sayesinde neredeyse her malzemeyi yanına yakıştıran makarna da karnabaharla bir araya gelerek harika tarifler ortaya çıkarmamızı sağlar. İsterseniz gelin, sarıya çalan beyaz renkleriyle tabaklarda gelin çiçeği gibi duran makarna ve karnabahar birlikteliğinin yarattığı enfes tariflere bir göz atalım.

Karnabaharlı Makarna

Karnabahar ve makarnanın bir araya geldiği bu en yalın tarif, içerdiği bol lif ile gerçek bir sağlık deposu.

Karnabahar Püreli Makarna 

Püre haline getirildiğinde enfes bir krema alternatifine dönüşen karnabaharın kullanıldığı özgün bir tarif.

Karnabaharlı Mac & Chesse

Amerikan damak tadının popülerlik kazandırdığı Mac & Cheese’e  bu topraklardan bir katkı.

Sucuklu Karnabaharlı Fırın Makarna 

İkisi de dumanı üstünde, nar gibi kızarmış yemekler ortaya çıkarmayı çok seven karnabahar ve makarnadan bir fırın lezzeti.

Karnabaharlı Makarna Salatası 

Hafifçe haşlanmış karnabahar, çeşitli yeşillikler ve makarna. Kolaylıkla bir renk cümbüşü halini alabilecek, sağlık dolu bir salata.

karnabahar

Karnabaharın İki Lezzetli Hali: Fırında ve Kavrulmuş Karnabahar 

Makarnalı tariflerimizin de gösterdiği gibi sofralarımızın enfes çiçeği karnabahar, farklı pişirme teknikleriyle lezzeti ve dokusu çeşitlendirilebilen bir ürün. Şimdi, bu pişirme tekniklerinden ikisi ile hazırlanan, karnabaharın en lezzetli hallerini anlatmanın tam sırası diye düşünüyoruz. İşte karşınızda, karnabaharın birbirinden güzel iki hali: Fırında karnabahar ve kavrulmuş karnabahar.

Fırında Karnabahar 

Yazımızdaki tariflerde de bir örneğine rastladığımız bu pişirme tekniği, en güzel karnabaharlı lezzetlerden bazılarını hazırlamamıza yardımcı olur. Beşamel sos ve eriyebilen peynirlerin de desteğiyle harika fırın yemekleri ortaya çıkaran bu teknik sayesinde karnabaharı kolayca, dışı çıtır çıtır, içi ise sulu ve yumuşak bir lezzet haline getirebiliriz. Üzerinde beşamel sos, peynir, tereyağı gibi malzemelerin esmer, kıtır kıtır bir kabuk oluşturduğu gratenlerde de karnabahar, yiyenlerin hayran kalacağı bir lezzet yaratır.

Ayrıca karnabaharın, içerdiği bol miktarda potasyum sayesinde kan basıncını düzenlemek, yapısında bulunan antioksidan ve antienflamatuar maddeler sayesinde ise kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmek gibi sağlıklı özellikleri de vardır.

Kavrulmuş Karnabahar 

Küçük parçalar halinde, tavada şöyle bir çevirerek kavurduğunuzda, karnabaharı en lezzetli hallerinden birine getirmişsiniz demektir. Bu pişirme tekniği ile hafifçe kurutulup çeşit çeşit tarife kıtır bir doku kazandıran bir unsura dönüştürülmesi de mümkün olan karnabahar, pekala enfes bir börek ya da makarna dolgusu halini de alabilir. Yağda kavruldukça kendine özgü bir tatlılık da elde eden bu enfes sebze, yemeğinizin lezzet skalasını genişletmek için harika bir seçimdir.

Karnabaharın, içerdiği treonin ve kuersitrin ile ülsere karşı koruyucu etki gösterdiğini ve karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar gibi önemli organlarımızın toksinlerden arınmasına yardımcı olduğunu da ekleyelim.

Lezzeti ve sağlıklı özellikleriyle doğanın bizlere verdiği en güzel hediyeler arasında yer alan, sıra dışı çiçek karnabahar ile makarnanın bir araya gelerek yarattığı enfes tariflerden örnekler gördük. Ve karnabaharın farklı pişirme teknikleriyle elde edilen iki harika formu ile sağlıklı özellikleri hakkında bilgiler edindik. Herhalde, mutfağa girip karnabaharlı bir lezzet hazırlamak için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Üstelik, Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı enfes tarifler de size yardımcı olmak üzere yanı başınızda olacak. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler