Makarna her kilerin, her mutfağın demirbaşıdır. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, keyif ve mutluluk hissi oluşturan, ekonomik, kolay ulaşılabilen, enerji veren, vitamin ve minerallerden zengin, tok tutan, iştahı dengeleyen, çevreyi koruyan, uzun süre depolanabilen, harika bir besindir.
Makarna kaliteli karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlar insan beslenmesinin en önemli yapı taşlarından biridir. Günlük enerji gereksinmemizin en az yarısı karbonhidratlardan karşılanmalıdır ve bunun büyük bir çoğunluğunu makarna gibi kompleks karbonhidrat kaynağı besinler oluşturmalıdır. Sağlıklı bir öğünün bileşiminde her besin grubundan besinin bulunması esastır.
Sağlıklı Beslenme Açısından Makarnayı Çok İyi Tamamlayan Tarifler
O meşhur soru, “Akşama ne yapsam?” aklımıza düştüğünde en çok ve en çabuk verdiğimiz cevaplardan biri makarnadır. Çünkü makarna, pratik ve çok çeşitli malzemelerle kolayca uyum sağlayabilen bir besindir. Öyleyse birçok öğün için makarnayı cebimize koyduk diyelim. Bu kez de yanına ne yapacağımız sorusu karşımıza çıkar. Makarnanın yanına onu sağlıklı beslenme açısından da çok iyi tamamlayacak tarifler eklememiz mümkün. Gelin, makarnanın yanına çok yakışan ve ortaya sağlıklı bir öğün çıkaran tariflerden bazılarını görelim.
Menemen
Menemen birçok yörede yumurta ve sebzelerin birlikte pişirilmesi ile hazırlanır. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Yumurtanın bileşiminde bulunan selenyumun bağışıklık sistemini güçlendiren, kolinin hücre yapısını, bütünlüğünü koruyan, lutein ve zeaksantinin göz sağlığını güçlendiren özellikleri makarnanın enerji veren yapısı ile birleşince güçlü bir öğün alternatifi olur.
Köfte
Hepimiz biliriz ki makarna ve köfte ikilisi çocukların sevgilisidir. Köfte ister dana eti, ister kuzu eti ile yapılmış olsun, her halükarda kaliteli bir çinko, B12 vitamini, tip 3 kolajen ve protein kaynağıdır. Dolayısıyla, çinkonun büyümeyi destekleyen, B12 vitamininin sinir sistemini besleyen, tip 3 kolajenin bağ dokusunu güçlendiren, proteinin kasları büyüten özelliği makarnadaki triptofanın huzur ve mutluluk veren yapısı ile birleşince güzel güzel büyüyen, akıllı çocuklarınız olur.
Yoğurtlu Nohut Çorbası
Makarnanın yanına yoğurtlu nohut çorbası gider. Nohut gibi kuru baklagillerde eksik olan bazı aminoasitler yani protein yapı taşları makarna gibi kaliteli tahıllarda bulunur. Dolayısıyla nohut ile durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnanın birlikte yendiği ve yanında da yoğurt tüketildiği bir öğünde et tüketilmişe yakın, yüksek kalitede protein alınmış olur.
Balık Çorbası
Hem balığın yapısında bulunan omega 3 yağ asitleri, hem de makarnanın içeriğindeki B1 vitamini, sinir sistemini güçlendirici etkisi ile bilinir. İlerleyen yaşlarda sinir sistemi harabiyetinden korunmak, Alzheimer hastalığı riskini azaltmak isteyen kişiler için balık çorbası ve makarna kombinasyonunu öneriyoruz.
Hindi Göğüs Etli Salata
Hindi göğsü koenzim q10’den zengindir. Koenzim q10 kalp sağlığını korur. Makarna ise posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini artırır, artan bağırsak hareketleri kolesterol geri emilimini azaltır. Salatanın çözünür posadan zengin yapısı da bağırsak hareketlerini destekler. Hindi göğüs eti ile hazırlanmış salatanın yanında suyunu çektirerek pişirdiğiniz, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna kalp sağlığınızı korumanızı kolaylaştırır.
Sophia Loren boşuna “Makarna, dünyanın en güzel şeylerinden biridir.” dememiş. Makarna dünyanın en güzel şeylerinden biri olduğu kadar dünyanın en sağlıklı besinlerinden de biridir. Nuh’un Ankara Makarnası’ndan şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli makarna tariflerine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun, sağlıcakla kalın.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı