Makarnanın geçmişi neredeyse uygarlık tarihi kadar eski. Bu derin tarihe dair az bilinen altı gerçeği öğrenmeye ne dersiniz?
1-Kayıtlara göre Çinliler milattan önce 5000 yılında makarna tüketiyorlardı.
Marco Polo Çin’de spagetti tadıyor!
2-Yaygın efsanenin aksine, Marco Polo makarnayı Çin’den İtalya’ya getirmedi.
Çünkü İtalyanlar o çağda da makarna üretiyordu. Milattan önce 400’lü yıllarda İtalya’nın Tiber ve Arno nehirleri arasında kalan bölgesinde yaşamış olan Etrüskler’in makarna ürettiğine dair tasvirler, Roma’da yer alan bir mağarada bulunuyor. Öte yandan, Marco Polo’nun Çin’den İtalya’ya dönüşünden 16 yıl öncesine işaret eden anlatılarda, Cenevizli bir asker olan Ponzio Baestone’un bariscella peina de macarone – küçük bir sepet makarna istediği göze çarpıyor.
3- İspanyol kâşif Cortez, 1519 yılında Meksika’dan Avrupa’ya domatesi getirdi. Bu şu anlama geliyor, İtalyan mutfağı spagettiyi 200 yıl boyunca domates sosu olmadan yaptı.
4- Amerika’da ilk makarna imalathanesi Fransız girişimci Antoine Zerega tarafından 1848 yılında New York’ta açıldı.
Bu işletmede makarnaların kurutulması için güneş ışığından yararlanılıyordu. Firma, üretimlerine hâlâ devam ediyor.
5-Amerika Ulusal Pasta Birliği’nin verilerine göre, dünya üzerinde altı yüzün üzerinde makarna şekli var.
6-İtalya’da ortalama bir insan, yıl boyunca 23 kilogramın üstünde makarna tüketiyor. Bu istatistik, Amerika’da her insan içi 6-7 kilogram arasında değişiyor.