Tarihi MÖ 4000 yılına dayanan ve Anadolu ile Balkanlar arasında hep önemli bir geçit rolü oynamış olan Tekirdağ, aynı zamanda uzun sahil şeridiyle Marmara’nın İncisi unvanına layık görülür. Yüzyıllarca göçmen toplulukların hem yolunun üstünde bulunması hem de bu toplulukların zaman zaman yerleşmeyi tercih ettiği bir coğrafya olması nedeniyle geçmişten günümüze çok zengin bir kültür merkezi olma özelliği taşır. Özel coğrafi konumu yanında tarıma elverişli alanlarının çok olması da farklı medeniyetlerin bu şehri tercih etmesini sağlamıştır. Günümüzde yüz ölçümüne göre ekili alanları en fazla olan illerimizden biri olan Tekirdağ, kültürel çeşitlilikle de beslenen çok köklü ve geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Genel olarak Trakya mutfağının esintilerini taşıyan bu mutfakta yapılan yemeklerde ise Balkan ve Rumeli etkileri görülür.
Tarım ve hayvancılık temelinde şekillenen, özellikle kırsal yaşantının sadeliğini ve sıcaklığını taşıyan Tekirdağ mutfağının başlıca ürünlerine ve tariflerine gelin hep birlikte göz atalım.
Tekirdağ Mutfağının Benzersiz Ürünleri
Tekirdağ mutfağında, şehrin tarihiyle uyumlu olarak köklü bir tarım ve hayvancılık geleneği sürdürülür. Çok çeşitli ve bol hasatlı ürünlerden oluşan Tekirdağ mutfağında, buğday, soğan, karpuz ve kiraz, öne çıkan eşsiz sebze ve meyvelerdir. Yolu Tekirdağ’dan geçenlerin uğrak noktaları, yol kenarlarında şehrin sakinlerinin kurduğu kavun ve meyve tezgahlarıdır. Ayrıca bölgedeki sıra dışı çeşitlilikteki bitki örtüsü, hayvancılıktan elde edilen et ve süt ürünlerine inanılmaz bir lezzet katar. Şimdi, bu rengarenk yelpazedeki başlıca Tekirdağ ürünlerini tanıyalım.
Eski Kaşar: Tekirdağ yöresinin mürdümükler, yoncalar, yulaflar ve kekiklerle bezeli bitki örtüsüyle beslenen küçük ve büyükbaş hayvanların enfes sütleriyle yapılan ve 90 gün süreyle olgunlaştırılan eski kaşarı kahvaltı sofralarına olduğu kadar, rendelenebilir sert yapısı sayesinde makarna ve salatalara da lezzet katar. Kremamsı, meyvemsi ve fındığımsı aromalar taşıyan bu tuzlu peynir, ülkemizdeki çok çeşitli peynir türleri arasında özel bir yere sahiptir.
Soğan: Tekirdağ soğanını en özel kılan özelliği üretim şeklidir. Selanik’ten gelen ata tohumlarından 3 yıllık döngülerde ve bölge ikliminin uygunluğu sayesinde sulama yapılmadan üretilen soğanlar, az sulu ve bol kokuludur. Tekirdağ’ın ünlü köftelerine lezzet katan başlıca unsurlardan biri de bu eşsiz soğanlardır.
Salamura Asma Yaprağı: Filmlere bile adıyla ilham olmuş kınalı yapıncak üzümünün salamuraya çok uygun olan incecik, narin yaprakları ağızda dağılan, yumuşacık sarmalar yapmak için biçilmiş kaftandır. Tüysüz ve damarsız olan, açık yeşil renkli bu asma yapraklarının mayhoş tadı hem etli hem de zeytinyağlı sarmalarınıza ayrı bir kıvam ve lezzet katar.
Boza: Osmanlı saray mutfağına girmiş bu mucizevi içecek, bozacıların sokaklarımızda yankılanan sesleriyle kışın tam olarak geldiğini bize haber verir. Tekirdağ’ın yöresel darı, mısır ve buğdaylarının tamamen doğal fermantasyonuyla üretilen bozası probiyotik, mineral ve vitaminden zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiren bir şifa deposudur.
Tekirdağ’ın Enfes Tarifleri
Tekirdağ’ın sayısız ürünlerinden sadece birkaçı dahi şehrin ne kadar bereketli olduğunu anlamamıza yetiyor. Böylesi verimli topraklardan elde edilen bu denli özel ve lezzetli ürün varken, şehrin mutfak kültürünü şekillendiren tarifler de elbette sayısızdır. Çeşitli kültürlerin sofralarını birbiriyle paylaşmasıyla günümüze taşınan bu yemekler arasında köfteler, hamur işleri, çorba ve tatlılar başı çekiyor. Biz de bu enfes tariflerden ikisini, Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi şeflerinin yorumlarıyla sizlerle paylaşmak istedik.
Makarnalı Kalle
Trakya bölgesinde severek tüketilen kalleyi bir de makarnayla denemenizi tavsiye ederiz. Sebzelerin yanında hem zeytinyağı hem de tereyağıyla hazırlandığından halihazırda leziz ve sağlıklı olan bu tarifi daha da özel kılan ise malzemeleri arasında nefis lahana turşusu bulunması. Sofranızda geleneksel tatları farklı dokunuşlarla sunmak istiyorsanız Makarnalı Kalle’yi bir denemenizi tavsiye ederiz.
Manda Yoğurtlu Tekirdağ Köftesi
Köfte severlerin başlıca tercihleri arasında yer alan, yörenin aromatik soğanı ve kaliteli etleriyle yapılan Tekirdağ köftesini, tarifimize uyarak siz de kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz. Yanında bir paket midye makarna ve manda yoğurduyla servis ettiğinizde hem doyurucu hem de damaklarınızı şenlendirecek bir öğün sizi bekliyor.
Trakya bölgesinin tüm sade ve samimi kırsallığını içinde barındıran, aynı zamanda köklerindeki tüm çok kültürlülüğü özümsemiş ve hem upuzun sahil şeridi hem de İstanbul’a yakınlığıyla gezginlerin uğrak noktalarından biri olan Tekirdağ, tarım ve hayvancılık ürünlerinden, sofralara ulaşan tariflere dek tüm bu çeşitliliği yaşatıp tanıtan şehirlerimizden biridir. Ülkemizin Batı’ya açılan kapılarından Tekirdağ’ın bu enfes ürün ve yemeklerini size kısaca tanıttık. Haydi, artık Lezzet Akademisi şeflerimizin videolarını izleyerek bu lezzetleri evinizin sıcak ortamında tatmanın tam zamanı!