Sahip olduğumuz imkanlar sayesinde artık her mevsimde dilediğimiz meyve ve sebzelere ulaşabiliyoruz. Yeter ki canımız istesin… Peki sadece canımız istiyor diye henüz mevsimi olmadan yediğimiz meyve ve sebzelerle sağlıklı beslenmiş oluyor muyuz?

Aslında, mevsimi gelmeden tükettiğimiz sebzeler ve meyvelerle, vücudumuza yapay üretim takviyeleri yapmış oluyoruz. Yaptığımız takviyeler, vakti gelince geri dönüşümüyle vücudumuzda yer buluyor.

Sebze ve meyveler, mevsiminde tüketildiğinde besin değerlerinin vücudumuza faydası da artıyor. Gelin, bahar aylarında hangi besinlerin değerlerinden tam anlamıyla faydalanabiliriz birlikte bakalım.

 

1- Meyveler

Bahar mevsimini karşıladığımız bu geçiş döneminde raflarda bol bol göreceğimiz hem sağlıklı hem de leziz meyvelerimizi sizler için derledik.

 

Hepimizin burnunda kokusu, tadı damakta kalan “çilek”.

 

Şöyle bol tuzlu “can erik, çağla badem” olsa da yesek dediğimiz mevsimin tadını sonuna kadar çıkarabileceğiz.

 

Ve salataların olmazsa olmazı “limon”, bahar aylarının gelişiyle tadı, besin değerleri ve bize sağlayacağı faydalarıyla mevsiminde sofralarımızda.

 

 

2- Sebzeler

Sofralarımızın hem ana yemeği hem de ara sıcaklarını oluşturan sebzelerin mevsimine girmiş bulunmaktayız. Bu mevsimde tüketilen her sebze, bizi ayrı bir ziyafete götürecek.

 

Yemeklerin vazgeçilmezi, her yemeğe ayrı bir lezzet katan “sarımsak”.

 

Kalorisi oldukça düşük olan öğünlerimize renk katan “havuç”.

 

Çok güçlü bir folik asit kaynağı olan “bezelye”.

 

Besin değeriyle kalbimizi şeker gibi yapacak “bakla”.

 

Antioksidan özelliğiyle sofralarımıza mevsimin en güzel hediyelerinden “enginar”.

 

3- Yeşillikler

Akşam yemeklerinde, ara öğünlerde ya da sabah kahvaltılarında tüketebileceğimiz eşsiz güzellikte olan “yeşilliklerin” mevsimi. Adı da mevsime uygun olan bu tatlar, mevsiminde tüketilmesiyle vücudumuza inanılmaz fayda sağlıyor.

Peki bu birden fazla faydası olan yeşilliklerimiz neler?

 

Balık sevmeyenlerin yardımına koşan “semizotu”.

 

Faydası saymakla bitmeyecek, pizzalarımıza yeşillik olan sofraların vazgeçilmezi “roka”.

 

Kokusu buram buram yayılan, nefesimizi açan “nane”.

 

Hıçkırığımıza iyi gelen, sindirimi kolaylaştıran ve poğaçalarımıza eşsiz lezzet katan “dereotu”.

 

 

Cildimizi güzelleştiren, şişkinliğimizi atmamıza yardımcı zengin antioksidan kaynağı “maydanoz”.

İlginizi çekebilecek içerik: Avokado Yeşil Bir Sağlık Devi

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler